شناسهٔ خبر: 6114518 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه خراسان | لینک خبر

تخت روانچي : آمريکا هم اجازه بازرسي از تاسيسات نظامي خود را نمي‌دهد

صاحب‌خبر -
عدم توافق و خودکفايي را به يک توافق بد ترجيح مي دهيم

اميد نيا- عضو ارشد تيم مذاکره کننده کشورمان و معاون وزير خارجه در گفتگو با يک نشريه آمريکايي، به تشريح مواضع ايران در مذاکرات پرداخت و ضمن تصريح بر اين که آمريکا هم اجازه بازرسي از تاسيسات نظامي خود را نمي‌دهد، گفت: تهران عدم توافق و خودکفايي را به يک توافق بد ترجيح مي‌دهد. به گزارش فارس مجيد تخت روانچي در پاسخ به اين سوال که توافق يا عدم توافق چه تاثيري بر دولت دارد، گفت: «اگر توافق شود، هم به نفع ما خواهد بود، هم به نفع منطقه. اما در عين حال، توافق هم نشود، دنيا به سر نمي رسد. دولت کنوني تلاش مي کند از اين که گروگان قيمت نفت باشد، نجات يابد.» وي در اين بخش ادامه داد «بهتر است يا توافقي خوب داشته باشيم يا به خودمان اتکا کنيم.» ، تخت روانچي در گفتگو با بولتن دانشمندان هسته اي آمريکا مسائل فني و موضوعات سياسي را دو بخش باقيمانده مذاکرات دانست و تأکيد بيشتر موضوعات بحث شده در لوزان، مباحث فني بود و اکنون «همانطور که در مسئله هسته‌اي وارد جزئيات بيشتر ‌شديم، بايد همين‌کار را در مورد مسئله تحريم‌ها نيز انجام دهيم.» او در مورد نقش مجلس در مذاکرات هم با اشاره به قانون الزامات توافق هسته اي تصريح کرد تيم هسته اي بايد در چارچوب مصوب مجلس کار کند و افزود: علاوه بر پروتکل الحاقي، مجوزهاي اجرايي نيز بايد تاييد مجلس را داشته باشند. ما به عنوان دولت، بايد گوش به فرمان مجلس باشيم.» تخت روانچي در ادامه در مورد روند اجراي پروتکل الحاقي و دسترسي‌هاي مجاز از ديد ايران گفت: «بين سال‌هاي 2003 تا 2005 که ما پروتکل را اجرا کرديم، آژانس دست بازي داشت تا هر طور مي‌خواهد به نقاط مختلف ايران برود.بنابراين، تا جايي که به سابقه اجراي (پروتکل الحاقي) از سوي ما مربوط مي‌شود،‌ ما در آن سال‌ها به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقي را اجرا کرديم. ايران در عين حال ذيل کنوانسيون تسليحات شيميايي نيز به تاسيسات نظامي خود دسترسي داشته است. بنابراين، ما مسئله اي با احترام به تعهداتمان بر اساس تعهدات بين المللي نداريم.»

به هيچ کس اجازه نمي دهيم وارد مجتمع هاي نظامي ما شود

وي براي چندمين بار تأکيد کرد اصل پروتکل بايد به تصويب مجلس برسد و ادامه داد: «حالا داريم وارد يک مرحله جديد مي شويم. اگر توافق نهايي انجام شود، شامل پروتکل الحاقي خواهد بود. ما در متن به اجراي داوطلبانه پروتکل الحاقي اشاره کرده ايم. اين تا زماني است که به تاييد مجلس برسد. يعني به بخشي از قوانين ملي ايران بدل شود. بنابراين، اگر ما به توافق برسيم، ايران ملزم به پروتکل الحاقي مي شود که شامل دسترسي مديريت شده نيز هست.» عضو ارشد تيم هسته اي البته در ادامه وجود بازرسي از مراکز نظامي در پروتکل را رد کرد و افزود: «ما به هيچ کس اجازه نمي دهيم وارد مجتمع هاي نظامي ما شود، چراکه پروتکل الحاقي به اين معني نيست که بازرسان هرکجا خواستند را بازديد کرده و دست بازي داشته باشند تا هرکاري خواستند انجام دهند يا با هرکس خواستند صحبت کنند. بلکه پروتکل الحاقي يعني دسترسي به نواحي مشخصي که مدرکي دال بر وجود خطاي ادعايي وجود داشته باشد و اسناد مربوط به آن هم بايد به اعضا ارائه شود.» وي در اين بخش از سخنانش به نگراني برخي گروه ها در ايران در پي طرح مسئله بازرسي از مراکز نظامي اشاره کرد و گفت: «فکر نمي کنم ايالات متحده چنين اجازه اي را (بازرسي از مراکز نظامي) بدهد. اين حساسيت صرفا مختص ايران نيست، بلکه هيچ کشوري تاسيسات (نظامي) خود را باز نمي کند و ايران هم از اين امر مستثنا نيست. ما تلاش کرديم با دادن دسترسي هاي روزانه، کار آژانس را ساده تر کنيم.»

نمي توان انتظار داشت ما تعهدمان را اجرا کنيم و بعد منتظر بمانيم تا طرف ديگر تعهداتش را انجام دهد

«آرين طباطبائي» که اين مصاحبه را با آقاي روانچي انجام مي داد، در ادامه در مورد روند برداشته شدن تحريم ها از ديد ايران سوال کرد، که ديپلمات ارشد ايراني در پاسخ با تأکيد بر اين که ايران هميشه روي مسئله همزمان پافشاري کرده، گفت: «از ابتداي مذاکرات، ما تأکيد داشتيم که هرآنچه ما بايد انجام دهيم، بايد هم راستا و متناسب با آن چيزي باشد که طرف ديگر انجام مي دهد. منظورم اين نيست که هرچه ما در زمينه هسته اي انجام داديم، طرف ديگر هم همان را انجام دهد. اما نمي توان انتظار هم داشت که ما کارمان را انجام دهيم، تعهدمان را اجرا کنيم و بعد منتظر بمانيم تا طرف ديگر هم اين کار را انجام دهد. بنابراين، لازم است که تناسبي در اين زمينه وجود داشته باشد.»