شناسهٔ خبر: 61107031 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه هفت‌صبح | لینک خبر

دعوت عربستان از ایران: بیایید درباره آرش مذاکره کنیم

صاحب‌خبر -

یک مقام وزارت خارجه سعودی از ایران خواست درباره بهره‌برداری از میدان گازی آرش با عربستان مذاکره کند.

اخیرا محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفته بود برای تمام میدان‌های مشترک بین ایران و عربستان برنامه و مصوبه‌های لازم برای افزایش تولید و نگهداشت توان تولید دریافت شده است و ایران آمادگی کامل برای آغاز حفاری در میدان مشترک نفتی آرش را دارد.

از آن‌طرف کویت و عربستان مدعی هستند منابع طبیعی میدان گازی آرش که از سمت عربستانی‌ها، الدره خوانده می‌شود، تنها حق مشترک این دو کشور است و طرف دیگری در آن حق ندارد. این اظهارنظرها در دوره‌ای که به‌نظر می‌رسد ایران و عربستان سعودی تلاش می‌کنند اختلاف‌ها را کنار بگذارند، حساسیت‌برانگیز است.

در آخرین تحولات یک منبع در وزارت خارجه عربستان در گفت و گو با خبرگزاری رسمی این کشور (واس) ادعای قبلی را تکرار کرد و مدعی شد  میدان گازی الدره (آرش) حق مشترک عربستان و کویت است و تنها این دو کشور حق حاکمیت کامل بر آن را دارند اما این منبع سعودی گفت  ریاض قصد دارد از ایران دعوت کند بر اساس قوانین بین المللی، مذاکرات در خصوص ترسیم مرزها در آن منطقه آغاز شود.

سعد البراک، معاون نخست وزیر و وزیر نفت کویت هفته قبل گفته بود کشورش به طور کامل مواضع و اقدامات ایران در این خصوص را نمی‌پذیرد چون میدان گازی آرش یک منبع و ثروت طبیعی برای عربستان و کویت است و تا زمان ترسیم مرزهای دریایی هیچ طرف دیگری در آن حق ندارد. وزیر نفت کویت مدعی شد که مواضع ایران درخصوص این میدان گازی ما را غافلگیر کرد و با ساده‌ترین قوانین روابط بین المللی در تضاد است.

محمد ایرانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کویت پیش از این در اظهاراتی گفت که ایران آماده از سرگیری مذاکرات با کویت در خصوص میدان گازی الدره(آرش) است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران اخیرا در تماسی تلفنی با احمد ناصر المحمد الصباح، همتای کویتی خود در همین خصوص رایزنی کرده است. ایرانی همچنین گفت که سخنگوی رسمی وزارت خارجه ایران نیز اعلام کرد که کشورمان آماده از سرگیری مذاکرات با کویت است. سفیر کشورمان گفت که روابط دوجانبه ایران و کویت در بهترین وضعیت است و این فضای مثبت زمینه را برای بحث و رایزنی درخصوص میدان گازی الدره و رسیدن به راه حل فراهم می‌کند.

به گزارش ایسنا، میدان نفتی و گازی آرش یکی از میادین توسعه نیافته استراتژیک کشورمان است که مشترک با ناحیه بی‌طرف بین کویت و عربستان است. امتداد ساختمان میدان آرش در آب‌های ایران و ناحیه بی‌طرف بین کویت و عربستان، به میدان الدوراء کویت می‌رسد که از سال ١٩٧۵ در حال بهره‌برداری است.

طبق این مرز حدود چهل درصد ساختمان نفتی و گازی موجود میدان آرش، در آب‌های ایران قرار دارد. سال‌ها پیش شرکت ملی نفت ایران به منظور تعیین میزان ذخائر درجا اقدام به حفر یک حلقه چاه اکتشافی (چاه شماره یک آرش) نمود که موقعیت این چاه نزدیک به خط مرزی مورد قبول کشورمان است. طی ۱۲ سال گذشته کشور کویت با مستمسک قرار دادن نتایج لرزه‌نگاری انجام شده توسط شرکت شل برای این کشور، اقدام به تعریف خط مرزی جدید نموده که بر اساس این مرز کل ساختمان میدان آرش در بخش عربی میدان قرار می گیرد، اما این مرز هیچگاه مورد پذیرش کشورمان قرار نگرفته است

برچسب‌ها:

نظر شما