کارشناسان معتقدند با حصول توافق هستهای و بازگشت نفت ایران به بازار که در نتیجه آن قیمت نفت کاهش مییابد احیای صنعت نفت شیل آمریکا 6 تا 9 ماه به تاخیر خواهد افتاد.
به گزارش تسنیم به نقل از اکسپرس نیوز، ایران و 6 قدرت جهانی ممکن است در طی 6 روز آینده به توافق جامع هستهای دست یابند و این مسئله موجبات بازگشت ایران به بازارهای بینالمللی را فراهم سازد؛ تحولی که میتواند به ثبات 2 ماهه در بازار نفت در رقم 60 دلار پایان دهد.
تحلیلگران میگویند، یک توافق هستهای موفق به ایران اجازه خواهد داد روزانه 700 هزار بشکه نفت بیشتر در بازار خالی کند؛ بازاری که هم اکنون نیز به دلیل افزایش تولید نفت شیل آمریکا با فزونی عرضه مواجه است.
روزانه 96 میلیون بشکه نفت در جهان تولید میشود، در حالی که بر اساس برآوردهای آژانس بینالمللی انرژی، در نیمه نخست سال 2015، تنها برای 93.3 میلیون بشکه آن تقاضا وجود داشته است.
بازگشت نفت ایران به بازار میتواند توازن شکننده موجود در بازار را که موجب شده قیمتها برای اکثر شرکتهای نفتی آمریکا از پایان ماه آوریل تاکنون قابل مدیریت باشد، بر هم بزند.
جف دیترت، تحلیلگر موسسه سیمونزاند کو در این باره گفت: «قیمت نفت ممکن است برای مدتی پایینتر بیاید... من فکر نمیکنم که قیمتها شدیدا آسیب ببینند، اما عملا ترمیم (صنعت نفت شیل آمریکا) میتواند شش تا نه ماه به تاخیر بیافتد.»
افزایش جزئی فعالیتهای حفاری که موسسه دیترت پیشبینی میکند اتفاق بیافتد، به معنای از سر گیری فعالیت یک سوم از 1071 سکوی حفاری تعطیل شده از ماه اکتبر تاکنون خواهد بود.
اما تحلیلگران میگویند، اگر توافق هستهای با ایران منعقد شود، مدتی طول خواهد کشید تا تولید کنندگان شاهد قیمت 65 تا 70 دلاری برای نفت خام آمریکا باشند که موجب افزایش مجددا قابل توجه سکوهای حفاری شیل خواهد شد و حتی این ترمیم ملایم نیز میتواند به تاخیر بیافتد.
در ماه آوریل، یعنی همان ماهی که ایران به تفاهمی اولیه با کشورهای غربی برای حل موضوع برنامه هسته ایاش دست یافت، اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد که روانه شدن نفت ایران به بازار میتواند تا سال آینده قیمت نفت را 5 تا 15 دلار کاهش دهد.
با این حال، تقریبا همه چیز در مورد ایران، نفتش و محتوای توافق احتمالی، در هالهای از ابهام قرار دارد. تحلیلگران در خصوص اینکه تهران با چه سرعتی میتواند به بازار برگردد اختلاف نظر دارند. بسیاری معتقدند که در طی شش ماه نخست 700 هزار بشکه در روز به صادرات ایران اضافه خواهد شد، اما بعضی دیگر معتقدند این موضوع تا 2 سال زمان خواهد برد.
به گفته مارک فینلی، اقتصاد دان ارشد بیپی: «ایرانیها خودشان گفتهاند که ما میتوانیم به سرعت روزانه نیم میلیون بشکه نفت تولید کنیم... و سپس مدت کوتاهی پس از آن به سطح تولید قبل از تحریمها برسیم.»
هفته گذشته دو موسسه نفتی وود مکنزی و وریسک مپلسافت، در گزارشی مشترک اعلام کردند که در صورت انعقاد توافق هسته ای، ایران تا سال 2017 ظرفیت فروش روزانه 600 هزار بشکه نفت بیشتر را دارد که تنها 120 هزار بشکه آن از پایان امسال به بازار خواهد آمد. تحلیلگران این دو موسسه گفتند، فکر نمیکنند که از مذاکرات وین توافقی بیرون بیاید.
در این گزارش آمده است: «به رغم شتاب گرفتن مذاکرات، مذاکره کنندگان هستهای همچنان باید در خصوص موضوعات باقیمانده محل اختلاف به توافق برسند... رسیدن به توافق در مورد یک جدول زمانی مربوط به لغو تحریمها و عناصر رژیم بازرسیها از موضوعات چالش برانگیز خواهد بود.»
اما موسسه بیگ اویل ظاهرا معتقد است که ایران و قدرتهای جهانی به توافق دست خواهند یافت و احتمالا این توافق منجر به سرازیر شدن میلیاردها دلار سرمایه به اقتصاد ایران خواهد شد.
کارشناسان غربی:
توافق هستهای احیای نفت «شیل» آمریکا را 9 ماه عقب میاندازد
صاحبخبر -