شناسهٔ خبر: 60764292 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

سیاست خارجی

واکنش رسمی آمریکا به خبر توافق با ایران | چیزی بیشتر از این خوشحالم نمی‌کند که بتوانم بگویم به توافق رسیده‌ایم

وزیر امور خارجه آمریکا ادعاهای مطرح‌شده در رسانه‌های غربی درباره نزدیک بودن ایران و آمریکا به توافق را تکذیب کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز جمعه ادعاهای مطرح‌شده در رسانه‌های غربی درباره حصول توافق با ایران را تکذیب کرد و گفت که این گزارش‌ها «دقیق و صحیح نیستند.»

 بلینکن که در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه سنگاپور حضور داشت در پاسخ به سوالی درباره گزارش‌های منتشرشده درباره «مذاکرات غیرمستقیم آمریکا با ایران در عمان» و نزدیک بودن توافق میان دو طرف گفت: «درباره ایران، بعضی از گزارش‌هایی که ما درباره توافق بر سر مسائل هسته‌ای و به تبع آن، بر سر زندانی‌ها دیده‌ایم به زبان ساده دقیق و صحیح نیستند.»

رسانه‌های آمریکا مدعی شده بودند میان ایران و آمریکا «تفاهمی» حاصل شده که بر مبنای آن مقرر شده در ازای تعهد ایران به عدم غنی‌سازی اورانیوم در بالاتر از سطح ۶۰ درصدی و همچنین آزادسازی چند زندانی آمریکایی، دولت «جو بایدن» با آزادسازی بخشی از دارایی‌های مسدودشده ایران موافقت کند. 

بلینکن درباره این گزارش‌ها در دو بخش توضیح داد. او نخست گزارش‌ها درباره نزدیک شدن به توافق بر سر مسائل هسته‌ای را رد کرد و سپس به ارائه توضیحاتی درباره توافق بر سر آزادی زندانیان پرداخت.

نظر بلینکن درباره توافق هسته‌ای

آنتونی بلینکن گفت که توافقی بر سر مسائل هسته‌ای با ایران حاصل نشده است. او گفت که دولت جو بایدن دیپلماسی را بهترین روش در قبال برنامه هسته‌ای ایران می‌داند اما هیچ گزینه دیگری از روی میز برداشته نشده است.

وی گفت: «در خصوص بخش هسته‌ای این معادله (توافق با ایران)، ما مصمم هستیم که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند. کماکان معتقدیم بهترین روش برای تحقق این هدف از طریق دیپلماسی است.»

کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کرده‌اند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.

ایران تأکید می‌کند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.

علاوه بر این، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده‌اند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هسته‌ای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکرده‌اند.

بلینکن در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که دولت آمریکا هیچ گزینه‌ای را از روی میز برنداشته است. او گفت: «ما هیچ گزینه‌ای را از روی میز برنداشته‌ایم. این را به صراحت از رئیس‌جمهور شنیده‌اید، اما کماکان معتقدیم که دیپلماسی بهترین مسیر برای حرکت رو به جلو خواهد بود.»

وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد: «هیچ توافقی در کار نیست و گزارش‌هایی که خلاف این را می‌گویند غیردقیق هستند.»

موضع سخنگوی وزارت خارجه آمریکا

«متیو میلر»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم روز گذشته در اظهاراتی مشابه با بلینکن  حصول هر نوع توافق موقت یا تفاهم از هر نوع دیگر میان ایران و آمریکا در خصوص برجام را رد کرده بود.

میلر در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «همان‌طور که دیروز گفتم در خصوص برنامه هسته‌ای ایران هیچ توافقی حاصل نشده است. گزارش‌ها در خصوص حاصل شدن معامله یا توافق یا هر چیز دیگری- هر اسمی می‌خواهید روی آن بگذارید- صحت ندارند.»

او همچنین توافق بر سر آزادی زندانیان را هم رد کرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه گفت دوست دارد پشت تریبون بایستد و بگوید توافقی برای بازگرداندن شهروندان آمریکایی به خانه حاصل شده اما «این اتفاق رخ نداده. این مسئله‌ای است که کماکان روی آن کار می‌کنیم و وقت و منابع زیادی برای محقق شدن آن صرف می‌کنیم.»

بلینکن هم روز جمعه درباره موضوع آزادی زندانیان امریکایی اظهارنظر کرد و همانند میلر توافق در خصوص این موضوع را رد کرد.

موضع بلینکن درباره توافق تبادل زندانی

بلینکن گفت: «هنگامی که بحث درباره شهروندان زندانی‌شده در ایران پیش می‌آید هم هیچ چیزی بیشتر از این مرا خرسند نمی‌کند که بتوانم بگویم که به توافق رسیده‌ایم. این، آزادی آنها را تضمین می‌کند اما آن هم [گفتن اینکه توافقی حاصل شده] دقیق نخواهد بود.»

وی اضافه کرد: «این چیزی است که ما به صورت فشرده و به طور منظم بر روی آن کار می‌کنیم و این مسئله جدا از مذاکراتی است که در خصوص مسائل هسته‌ای داریم اما در وضعیتی نیستم که بگویم توافقی حاصل شده است.»

موضع ایران

«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز پیشتر در کنفرانس خبری هفتگی خود، توافق موقت و ترتیبات جدید جایگزین برجام را تأیید نکرد و گفت: «دولت ایران هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده و برای انجام مذاکرات جدی و محتوایی به منظور به نتیجه رسیدن مذاکرات، آمادگی جدی خود را نشان داده است».

پس از روی کار آمدن «جو بایدن» به‌عنوان رئیس جمهور در آمریکا و اعلام آمادگی برای بازگشت به برجام، در اواخر دولت دوازدهم مذاکراتی برای احیای برجام بین ایران و گروه ۱+۴ و به صورت غیرمستقیم بین ایران و آمریکا انجام شد. ۶ دور مذاکره در این خصوص برگزار شد اما گفت‌وگو به دلیل کارشکنی طرف‌های غربی به ویژه آمریکا به نتیجه نرسید.

زندگینامه وهب بن وهب زندگینامه وهب بن وهب