عصر ایران؛ حسن ظهوری ــ قطعی آب در تهران حالا به یک هفته میرسد. پس از طوفانهایی که از پنجشنبه ۱۸ خرداد نوار شمالی و استان تهران را در بر گرفت، جاده چالوس دچار ریزش شدیدی شد که در نهایت مشکلاتی برای انتقال آب از سد امیرکبیر به سد تنظیمی و تسویهخانه ایجاد کرد. این اتفاق باعث شد تا آب برخی مناطق تهران به خصوص مناطق غربی تهران قطع شود.
اگرچه اخباری درباره قطع آب در شرق تهران هم شنیده میشد که به نظر میرسد خیلی زود برطرف شد اما در غرب تهران مناطقی مثل ستارخان، صادقیه، گیشا، اشرفی اصفهانی با قطعی پراکنده آب مواجه بودند. گزارشهایی از افت فشار در مناطقی مثل خیابان بهار، طالقانی، قلهک، نارمک، چهارراه لشگر و نظامآباد هم منتشر شد.
همان ابتدا حدس و گمانهای زیادی درباره قطعی آب زده شد. مثلا گفته شد که مخزن آب شمشک گلآلود شده یا لوله انتقال آب از تسویهخانه به تهران شکستهاست. اما در نهایت آبفای تهران در اطلاعیهای اعلام کرد که علت قطعی آب بارش سیلآسای روز پنجشنبه ۱۸ خرداد بوده که منجر به رانش گسترده کوه در حوالی جاده چالوس شده و همین امر منجر به مسدود شدن خروجی آب از سد امیرکبیر شدهاست. سدی که مهمترین تامین کننده آب شرب و لولهکشی شده تهران به خصوص در غرب شهر است.
گفته میشود در سیلاب اخیر تودههای عظیم سنگلاخ از بدنه کوه جدا شده و راه را مسدود کردهاست. رانش و ریزش کوه، جزء مسائلیست که میشد پیش از وقوع آن برایش تمهیداتی دید یا با پیشبینیهای لازم مانع آن میشد. کاری که برای سد امیرکبیر انجام نگرفته و حالا همه آنهایی که مدعی مدیریت و مراقبت از این سد حیاتی هستند، باید در مورد این کوتاهیها پاسخگو باشند.
جدا از بحرانی که بارندگی پنجشنبه برای تهران به وجود آورده، بحران کمبود آب همواره وجود داشتهاست. طی سالهای گذشته و حتی سال ۱۴۰۲ درباره شیوههای مصرف و اینکه احتمال قطعی برق و آب در تهران وجود دارد، اطلاع رسانی شدهاست. حتی بدهی آب منجر به بسته شدن یکی از سینماهای تهران توسط سازمان آب شد. هرچند دولت رئیسی ادعا میکند که با بهینه کردن مصرف انرژی و تمهیداتی که دیدهاند، مثل حضوری کردن ساعت کار کارمندان در ۶ صبح مانع از قطعی آب و برق خواهند بود که البته در آینده معلوم خواهد شد.