وال استریت در مدت باقی مانده تا پایان مهلت مقرر برای رسیدن به توافق، مدعی شد که در سال۲۰۰۹ایران نامه ای محرمانه به آمریکا ارسال کرده و درخواست هایی را مطرح کرده که همین امر موجب آغاز گفتگوها شده است.وال استریت ژورنال در این گزارش می نویسد: در سال ۲۰۰۹ میلادی ایران نامه ای را بصورت محرمانه از طریق عمان برای دولت آمریکا ارسال کرده و در آن درخواست هایی را از دولت باراک اوباما مطرح کرده بود که همین نامه موجب آغاز مذاکرات هسته ای از سال ۲۰۱۳ شد.
وال استریت از این نامه با عنوان «لیست آرزوهای ایران» یاد کرده و می نویسد: «درخواست هایی که ایران مطرح کرده بود شامل آزادی برخی از زندانیان ایرانی در بند آمریکا، صدور تعداد بیشتر ویزا برای دانشجویان ایرانی و در لیست سیاه قرار دادن گروه های مخالفی که با حکومت ایران دشمنی دارند، بود. در ادامه این گزارش آمده است: آمریکا در آن زمان به برخی از خواسته های ایران تن داده است از جمله کمک به آزادی چهار ایرانی که در آمریکا و انگلیس بازداشت شده بودند. این چهار نفر شامل دو نفر می شدند که متهم به قاچاق سلاح به ایران بودند، یک دیپلمات ارشد و یک دانشمند برجسته که متهم به صادارات غیرقانونی به ایران بود. این مبادلات در سال ۲۰۱۳ میلادی نهایتا منجر به پایه گذاری اولین مذاکره مستقیم ایران و آمریکا از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ شد. مذاکراتی که در آن دیپلمات های فعلی و سابق آمریکایی حضور داشتند.این مذاکرات از سه سال قبل در مسقط پایتخت عمان آغاز شدند و همچنان ادامه دارند تا شاید به نتیجه برسند و منجر به لغو تحریم های بین المللی ایران شوند. در همین رابطه «ماری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، می گوید: عمان نقشی کلیدی در فراهم کردن یک کانال (مسیر ارتباطی مخفی) میان ایران و ایالات متحده ایفا کرد؛ نقشی که منجر به پیاده سازی دیپلماسی در موضوع هسته ای شد.»
موانع سخت مذاکرات از دید بلومبرگ
بلومبرگ گزارش داد که تعیین نحوه اجرای پروتکل الحاقی یکی از بحثهای اصلی و موانع سخت مذاکرات در وین است.مذاکرهکنندگان در دومین روز حضور وزیران خارجه ایران و کشورهای 1+5 در تلاشند تا میزان و گستره بازرسیهای بینالمللی از تأسیسات هستهای ایران را تعیین کنند.به گزارش بلومبرگ، بنابر گفته سه دیپلمات غربی که خواستند تا نامشان فاش نشود، هماکنون مذاکرات سخت و فشردهای میان طرفهای مذاکره کننده در مورد بازرسیهای آژانس از تأسیسات هستهای ایران و راستیآزمایی ابعاد نظامی احتمالی در جریان است و در واقع بخش اعظم گفتوگوها بر روی این مساله متمرکز است.
تعیین نحوه اجرای پروتکل الحاقی، سرسختترین ابزار بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیسات و سایتهای هستهای ایران هم اکنون یکی از بحثهای اصلی و موانع سخت مذاکرات در وین است.
بنابراظهارات مقامات بلندپایه دو طرف؛ تقریبا میتوان انتظار داشت که مذاکرات پس از ضرب الاجل تعیین شده در 30 ژوئن نیز ادامه خواهد داشت و احتمال تمدید آن تا بیش از یک هفته نیز وجود دارد.
دلیل اصلی آغاز مذاکرات هستهای
صاحبخبر -