شناسهٔ خبر: 60495333 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

نخستين فضا نورد زن عرب پس از پايان ماموريتش به زمين بازگشت

صاحب‌خبر -
نخستين فضا نورد زن عرب پس از پايان ماموريتش به زمين بازگشت

 خبرگزاری آریا-پس از وقفه‌ای طولانی، ریانه و علی روز دوشنبه در حالی عازم فضا شدند که جهان عرب در این سال‌ها به پیشفت‌های بسیاری در زمینه صنعت فضانوری دست یافته است.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از ایندیپندنت ،روز دوشنبه، روزی تاریخی برای عربستان سعودی به شمار می. دو رفت شهروند این کشور در این روز عازم «ایستگاه بین‌المللی فضایی» شدند. این نخستین سفر شهروندان سعودی به فضا پس از نزدیک به 40 سال است. اما این سفر به‌دلیل یکی از این دو فضانورد نیز تاریخ‌ساز است: او نخستین زن عرب است که به فضا رفت
ریانه برناوی و علی القرنی ساعت 11:37 صبح به وقت محلی از مرکز فضایی کندی در ایالت فلوریدای آمریکا با سفینه «اسپیس‌ایکس دراگون» همراه با راکت فالکن 9 «اسپیس‌ایکس» به فضا پرتاب شدند. سازمان هوا و فضای آمریکا موسوم به «ناسا»، این رویداد تاریخی را به صورت مستقیم در وبسایت خود و شبکه‌های اجتماعی پخش کرد.
نخستین شهروند سعودی که به فضا سفر کرد، امیر سلطان بن سلمان بود که سال 1985 میلادی به این مهم نائل آمد تا اولین فرد عرب و نخستین مسلمان تاریخ باشد که به فضا می‌رود. او در آن هنگام 28 سال سن داشت تا همچنین جوان‌ترین مسافر «شاتل فضایی» ناسا نیز باشد.
با این‌همه عربستان سعودی در روز دوشنبه به نخستین کشوری بدل شد که عضو ایستگاه فضایی بین‌المللی نیست، اما دو فضانورد در آنجا دارد.اکنون آن‌ها پس از سفری طولانی ساعت شش بعدازظهر به وقت ریاض (چهار صبح سه‌شنبه به وقت فلوریدا) به ایستگاه بین‌المللی رسیدند و در آنجا به سلطان النیادی پیوستند؛ فضانورد عرب اماراتی که در حال حاضر دوره‌ای شش ماهه را در این ایستگاه می‌گذراند.
حضور النیادی، نخستین ماموریت فضایی بلند‌مدت فضانوردی از جهان عرب محسوب می‌شود. او در توییتر، تصویری از عربستان سعودی را از چشم‌انداز فضا منتشر کرد و ضمن استقبال از ریانه و علی، نوشت: «برای نخستین بار در تاریخ، سه فضانورد عرب در فضا در کنار یکدیگر خواهند بود.»
دو فضانورد سعودی در طی این سفر 20 تجربه علمی داشتند؛ از جمله پژوهش درباره چگونگی پیش‌بینی و پیشگیری بیماری سرطان و شیوه‌های تولید باران مصنوعی در مهاجرنشین‌های آینده انسانی بر کره‌هایی همچون ماه و مریخ.
برناوی ساعاتی پیش از سفر تاریخی خود گفت: «هیچ‌گاه فکر نمی‌کردم روزی به فضا بروم، اما این رویایی است که به واقعیت بدل می‌شود… صادقانه می‌گویم که احساس می‌کنم نماینده تمام آمال سعودی‌ها، زنان و پژوهشگرانم.»

فعالیت تحقیقاتی فضانوردان سعودی در فضا
فضانوردان سعودی در طول این ماموریت یک هفته‌ای ده‌ها فعالیت تحقیقاتی را با موفقیت انجام دادند.
ریانه برناوی و علی القرنی، فضانوردان سعودی، پس از پایان ماموریت تاریخی خود، روز سه‌شنبه 30 مه (نهم اردیبهشت)، ایستگاه فضایی بین‌المللی را به مقصد زمین ترک می‌کنند.
ریانه برناوی، نخستین زن عرب بود که برای یک ماموریت فضایی به مدار زمین پرواز کرد. این محقق سلول‌های بنیادی، روز دوشنبه در نطقی از ایستگاه فضایی بین‌المللی، این ماموریت را سرآغاز عصری تازه برای کشورش و منطقه ارزیابی کرد و گفت که «هر داستانی پایانی دارد».
در این ماموریت فضایی، دو نفر دیگر هم مسافران سعودی را همراهی کردند؛ پگی ویتسون، فضانورد سابق ناسا که چهارمین پرواز خود را به ایستگاه فضایی بین‌المللی ثبت می‌کند و جان شافنر که تاجری از تنسی آمریکا است.
آکسیوم اسپیس (شرکت آمریکایی توسعه‌دهنده‌ زیرساخت‌های فضایی خصوصی) انجام این ماموریت یک هفته‌ای را برعهده داشت.
به گزارش العربیه انگلیسی،‌ فضانوردان آکسیوم اسپیس 2 در طول مدت حضور خود در آزمایشگاه ایستگاه فضایی بین‌المللی، بیش از 20 فعالیت در حوزه‌های علمی، فناوری، مهندسی، هنر و ریاضیات، بیش از 20 مطالعه تحقیقاتی در زمینه ریزگرانش و همچنین هشت رویداد رسانه‌ای را با موفقیت انجام دادند.
در آخرین آزمایش‌های این گروه، دو فضانورد سعودی روز دوشنبه با نشان دادن انتقال حرارت در یک سیم به هنگام گرم و سرد شدنش، این رویداد فیزیکی را با آنچه روی زمین اتفاق می‌افتد، مقایسه کردند.
فضاپیمای دراگن اسپیس‌اکس با خود بیش از 135 کیلوگرم محموله و داده‌های مهم به زمین می‌آورد، داده‌هایی که درک بشر از فیزیولوژی انسانی را در زمین و مدار آن متحول خواهد کرد. این داده‌ها همچنین در مسیر فن‌آوری‌های آینده از اهمیت بسیاری برخوردار است.
هفته گذشته، کمیسیون فضایی عربستان سعودی این ماموریت را نقطه عطفی برای بلندپروازی‌های آینده این پادشاهی در فضا خواند. هیثم التویجری، مشاور کمیسیون فضایی عربستان سعودی‌، ریانه برناوی و علی القرنی را «مایه غرور ملی» دانست و برناوی را با والنتینا ترشکووا مقایسه کرد؛ همان فضانورد شناخته‌شده شوروی سابق که در 16 ژوئن 1963، نزدیک به 60 سال پیش، عنوان نخستین فضانورد زن تاریخ را از آن خود کرد.
ریاض در سال 2018 کمیسیون فضایی عربستان سعودی را تاسیس کرد و سال گذشته برنامه‌ای را برای اعزام فضانوردان به فضا به‌ راه انداخت. ماموریت آکسیوم اسپیس در راستای چشم‌انداز توسعه 2030 عربستان سعودی، به ریاض امکان می‌دهد تا به‌عنوان یک مشارکت‌کننده اصلی در تحقیقات علمی و اکتشاف‌های فضایی نقش ایفا کند.


نظر شما