شهرخبر: "میشائیل هایدن" مدیر کل سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا [سیا] روز یکشنبه گفت که وی نگران است ایران دست برتر را در مذکرات هستهای با آمریکا داشته باشد.
وی که با فاکسنیوز مصاحبه میکرد، گفت: من واقعا نگران هستم که ایرانیها هم اکنون دست برتر را داشته باشند.
مدیر سابق سیا افزود: امیدوار هستم که این آخرین دور گفتوگوها نباشد.
وی مدعی شد که توافق پیشنهاد شده به اندازه کافی برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی کافی نیست.
هایدن گفت: ما آنها را از جعبه مجازات به دلیل فعالیتهای هستهایشان خارج میکنیم و پس از آن آزاد بوده و قادر خواهند بود تا دیگر فعالیتهای خود در منطقه را پیگیری کنند.
این مقام سابق آمریکایی اضافه کرد: مهمترین امتیازی که آمریکا باید در هر توافق نهایی آن را حفظ کند آن است که در هر زمان و هر مکان امکان بازرسی از تاسیسات هستهای ایران وجود داشته باشد.
وی گفت: ما نیاز داریم که آژانس بین المللی انرژی اتمی قادر باشد به آنجا برود. ما باید این توانایی را داشته باشیم که به آنجا برویم.
سه روز تا پایان ضربالاجل هستهای 9 تیر باقی مانده و مذاکرات تدوین متن توافق نهایی بین ایران و گروه !+5 با فشردگی ادامه دارد.
در حالیکه دیپلماتها در سطوح مختلف به چکشکاری اختلافات برای دستیابی به یک حد وسط ادامه میدهند محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، وین رو امشب ترک میکند تا تهران رو در جریان آخرین تحولات مذاکرات قرار دهد. ظریف فردا بار دیگر به تهران باز میگردد.
تمدید دستکم چند روزه مذاکرات قطعی است و در روزهای آتی مذاکرهکنندگان گفتگوها درباره مواد اختلافی چون چگونگی رفع تحریمها، PMD یا همان ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران، تحقیق و توسعه هستهای در کشورمان و برخی موارد گفتگو خواهد کرد تا ببینند آیا میتوانند به توافقی درباره این موضوعات دست یابند یا به زمان بیشتری نیاز است.
دیپلماتهای کشورمان بارها اعلام کردهاند که اگرچه تمرکزشان بر پایان یافتن مذاکرات در ضربالاجل تعیین شده است اما دستیابی به توافق خود مهمتر از زمان است و مذاکرات تا زمان دستیابی به چنین توافقی ادامه خواهد یافت.
گفتگوها بر اساس تفاهم لوزان که در 13 فروردین ماه بدست آمد ادامه دارد اگرچه آمریکاییهای ناراضی از برخی مفاد این تفاهم سعی دارند با عدول از این تفاهم شرایط جدیدی را در مذاکرات پدید آورند. ظاهرا فعالیتهای هستهای ایران در فردو یکی از این دست مقولات است که آمریکا بر خلاف تعهدات پیشین خود در لوزان سعی دارد محدودیتهایی زیادهخواهانهای بر آن اعمال نماید.
اما گزارش هافینگتونپست حاکی از این است که در حوزه تحریمها ظاهرا لغو تحریمها بر اساس فرمولی سه مرحلهای میتواند باشد که طی آن ابتدا ایران و گروه 1+5 در صورت دستیابی به توافق تعهداتی را پذیرا میشوند و در همان حین در قطعنامه جدید شورای امنیت قطعنامههای قبلی لغو شده و توافق دیپلماتها تأیید میشود.
مراحل بعدی لغو تحریمهای ایران پس از بررسی کنگره و نیز اعلام لغو تحریمهای اروپایی خواهد بود. در این زمان است که ایران شروع به اجرای تعهدات خود خواهد کرد و در نهایت پس از اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی کشورمان به فرآیند مورد توافق را تأیید کرد زمانی عملیاتی شدن لغو تحریمها آغاز خواهد شد. این فرآیند سه مرحلهای میتواند تا پایان سال 1394 به طول انجامد.