شناسهٔ خبر: 60341424 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

چرا سیاست‌های دستوری درباره کاهش قیمت مرغ تاثیر ندارد؟

دستور به مرغ برای ارزان شدن!

قصه گرانی مرغ دارد از فرط تکرار برای شهروندان عادی می‌شود. اگر پیش از این کمیابی یا گرانی آن «تیتر» می‌ود حالا این گرانی چنان مکرر شده که حتی کمتر کسی به دنبال علت‌یابی آن است. مکانیسم شهروندان در رابطه با این اتفاق هم تکراری است؛ آنها احتمالا حالا به دنبال جایگزینی اقلام ارزان‌تری برای مرغ در سفره‌شان هستند! آنچه با شواهد موجود قطعی به نظر می‌رسد اینکه با رفتن وزیر جهاد و کشاورزی هم قیمت مرغ سامانی نیافته و همچنان یا گران است یا کمیاب. عجیب اینکه حالا علاوه بر فروش مرغ در بازار به قیمت بالاتر، نرخ مصوب نیز در فروشگاه‌های رسمی هم رعایت نمی‌شود و البته که با این حال دولت وعده برخورد با گران‌فروشان را می‌دهند!

صاحب‌خبر -

مرغ نداریم!

اوایل اردیبهشت‌ماه شورای قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی با پیش‌‌فرض ثبات قیمت نهاده‌های دامی قیمت مرغ را اعلام کرد که مطابق آن قیمت مرغ زنده در مرغداری کیلویی ۵۲‌هزار تومان و برای مصرف‌کننده کیلویی ۷۳‌هزار تومان تعیین شد اما عمر این قیمت‌گذاری به یک ماه هم نرسید. ابتدا بازار با کمبود مرغ مواجه شد که مسئولان اعلام کردند به دلیل کمبود جوجه‌ریزی در ماه‌های گذشته بوده و وعده دادند که میزان عرضه افزایش خواهد یافت. پس از این کمبود عرضه این بار نوبت به افزایش قیمت رسید به‌طوری که قیمت مرغ در بازار به حدود ۱۰۰‌هزار تومان نیز رسیده است. 

سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار مرغ، پیشنهاد واردات مرغ از ترکیه را مطرح کرد اما بازار واکنشی به آن نشان نداد و قیمت مرغ همچنان بالاتر از نرخ مصوب است. البته برخی از واحدهای فروش مرغ به‌دلیل نگرانی از این هشدار، تابلو مرغ نداریم را در جلوی در مغازه خود نصب کردند.

     

وعده بی‌تاثیر برخورد با گرانفروشی

 حسین دماوندی‌نژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با هشدار به گران‌فروشان می‌گوید: «با هر کشتارگاه، فروشگاه و عوامل عرضه که بالاتر از قیمت مصوب عرضه مرغ داشته باشد برخورد قانونی شدید خواهد شد». به نظر می‌رسد با توجه به افزایش هزینه‌های تولید و مدیریت ضعیف نهاده‌های دامی، ناگریز هزینه‌های تولید مرغ افزایش محسوسی داشته است و در صورتی که وزارت جهاد کشاورزی نسبت به تامین نهادهای دامی اقدامی انجام ندهد باید مانند ماه‌های گذشته با افزایش قیمت مرغ در مرغداری موافقت کند.

     

انگیزه نیست

حبیب اسدا...‌نژاد، نایب‌رئیس کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور هم با اشاره به وضعیت بازار مرغ در کشور به فردا می‌گوید: «پس از اصلاح نظام یارانه‌‌ای کالاهای اساسی، مکاتبات فراوانی با وزارت جهادکشاورزی در‌خصوص حمایت از تولیدکنندگان داشتیم و بارها متقاضی برگزاری جلسه برای همفکری به منظور مدیریت بازار مرغ بودیم اما این وزارتخانه بدون توجه به نظرات فعالان این بخش تصمیمات را پشت درهای بسته می‌گیرد».

به گفته وی عدم توجه وزارت جهادکشاورزی به مقوله تولید، باعث افزایش قیمت مرغ و کمبود عرضه آن شده و در ادامه سیاست‌های اشتباه، تصمیم به واردات مرغ دارد در حالی که تولیدکنندگان می‌توانند علاوه بر تامین نیاز داخل به کشورهای دیگر نیز صادرات مرغ داشته باشند. 

اسدا...‌نژاد عدم توجه به تامین نهاده‌های دامی و کیفیت پایین آن در کنار افزایش قیمت آن نسبت به نرخ مصوب، تامین نقدینگی واحدهای مرغداری، قیمت‌گذاری دستوری، پرداخت نکردن مطالبات فعالان را به‌عنوان دلایل اصلی مشکلات بازار مرغ دانست.

نایب‌رئیس کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور با بیان این‌که میزان تقاضا برای خرید مرغ به دلیل گرانی سایر محصولات پروتئینی افزایش یافته است، عنوان می‌کند: «قیمت‌گذاری دستوری مرغ به‌صورت غیرکارشناسی است و تولیدکننده در این شرایط انگیزه‌ای برای جوجه‌ریزی ندارد.»

 

برچسب‌ها: