شناسهٔ خبر: 60337863 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنو | لینک خبر

تهدید مرغداران به واردات از سوی آقا‌میری هم جواب نداد؛

پرواز مرغ بر فراز دستورها و قیمت‌های مصوب!

بررسی‌ها نشان می‌دهد خرید مرغ در بازار با کاهش روبروست و این افزایش قیمت در سایه کاهش نزدیک به 30 درصدی مصرف مرغ رخ داده است.

صاحب‌خبر -

پرواز مرغ بر فراز دستورها و قیمت‌های مصوب!

حتی افزایش 10 هزار تومانی قیمت مصوب مرغ در اوایل اردیبهشت ماه نیز نتوانست زمینه را برای آرامش بازار مرغ مهیا کند. این چنین است که در بازار قیمت هر کیلو مرغ به نزدیکی 100 هزار تومان رسیده و خرید مرغی متوسط بین 200 تا 250 هزار تومان آب می‌خورد.

اردیبهشت ماه سال گذشته قیمت هر کیلو مرغ در محدوده 30 هزار تومان بود. حذف ارز ترجیحی اما زلزله‌ای در بازار کالاهای اساسی ایجاد کرد. با خروج گوشت قرمز از سفره خانوار، مرغ به کالایی مهم برای سبد خانوار ایرانی بدل شد، اما در نهایت تمام قول‌ها و وعده‌ها در حد همان قول و وعده باقی مانده است.

کار به تهدید کشید

وزارت جهاد کشاورزی حالا در شرایطی مرغداران را تهدید کرده است که باید قیمت مصوب را رعایت کنند که هنوز با سرپرست اداره می‌شود. سیدمحمد آقامیری، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر توافقات انجام‌شده با مرغداران جهت تعیین قیمت گوشت مرغ گفت: وقتی کاهش مرغ وجود داشته باشد و مرغدار مرغ را با قیمت مصوب توزیع نکند قطعا مرغ از ترکیه وارد می‌کنیم و به نفع و ضرر مرغدار توجهی نداریم؛ چرا که مرغدار هم به ضرر مردم توجه نمی‌کند.

این اظهارنظر البته با پاسخ فعالان صنعت مرغ مواجه شد. مشاور عالی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران در واکنش به تهدید سرپرست وزارت جهاد کشاورزی به واردت مرغ گفت: اگر دلاری برای واردات مرغ دارید خرج حل مشکلات تولید داخلی کنید.

جلیل رحیمی جهان‌آبادی، نماینده مجلس نیز در صفحه توئیتر خود با کنایه به آقامیری نوشت: «حتما رای اعتماد هم میخوای از خانه ملت درسته؟!»

مرغ هم گران است، هم کمیاب

گرانی یا کمیابی یا هر دو؟ این سئوالی است که بسیاری این روزها درباره چرایی وضعیت مرغ در بازار مطرح می‌کنند. گزارش‌های میدانی از مرغ‌فروشی‌های برخی مناطق پایتخت، نشان می‌دهد که این تهدیدات هیچ تغییری در روند بازار نداشته است. فارس در گزارشی اعلام کرد که در حال حاضر هر کیلو مرغ ۹۳ هزار تومان در سایز کوچک و ۹۶ هزار تومان در سایز بزرگ‌تر عرضه می‌شود، البته بازار قاعده و قانونی ندارد و تقریبا قیمت‌ها خودسرانه است و نظارتی بر بازار حداقل به صورت بازدارنده صورت نمی‌گیرد. در این بازار برخی فروشندگان، تابلو فروش مرغ دولتی با قیمت کیلویی‌ ۷۳ هزار تومان نصب کرده‌اند، اما اعلام می‌کنند مرغ برای عرضه ‌ندارند.

در تازه‌ترین اتفاق غلامحسین جافر، رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران، حکم به تغییر مدیرعامل این اتحادیه داد. برخی معتقدند این تغییر ریشه در اتفاقات اخیر در بازار دارد.

حالا با صدور حکمی علی ابراهیمی جانشین حبیب اسدالله‌نژاد شد. از سوی دیگر اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران با انجمن تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه برای کاهش نرخ جوجه یک روزه به حداکثر ۱۶۹۰۰ تومان توافق کردند که این موضوع بر قیمت تمام شده مرغ نیز اثرگذار است.

اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد: به دنبال جلسات قبلی با انجمن تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه برای ساماندهی جوجه‌ریزی و ایجاد تعادل در قیمت جوجه برای رسیدن به قیمت مصوب 15900 تا 16900 تومان، هیأت مدیره اتحادیه سراسری و انجمن تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه به توافقاتی رسیدند.

مشاور عالی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران در واکنش به تهدید سرپرست وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر واردات از ترکیه درصورت عدم توزیع مرغ با نرخ مصوب؛ گفت: «اگر دلاری برای واردات مرغ دارید، خرج حل مشکلات تولید داخلی کنید»

بسیاری معتقدند یکی از دلایل افزایش قیمت مرغ در هفته‌های اخیر در بازار افزایش قیمت جوجه یک‌روزه است، به طوری که قیمت هر عدد جوجه یک روزه تا 15 هزار تومان بالای نرخ مصوب خود به فروش می‎رسد و سویه‌های خارجی 27 تا 32 هزار تومان به مرغداران عرضه می‌شود. مرغداران نیز اعلام کرده‌اند فاکتوری بابت فروش این محصولات به آن‌ها ارائه نمی‌شود.

غذا روی خط گرانی

این تنها مرغ نیست که این روزها بر مدار گرانی است. قیمت همه مواد غذایی در ایران در یک سال اخیر با رشد عجیب و غریبی روبرو شده است. حذف ارز ترجیحی، بهای مواد غذایی در ایران را به شدت افزایش داده است.

وقتی مرکز آمار ایران پس از وقفه طولانی، جزئیات نرخ تورم فروردین ۱۴۰۲ را منتشر کرد، مشخص شد در این ماه تورم نقطه به نقطه کالاها خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها ۷۸.۵ و برای گروه خوراکی‌ها ۸۰.۲ درصد بوده است.

به این ترتیب بیشترین میزان افزایش قیمت مربوط به گروه روغن و چربی‌ها با ۲۳۶.۵ درصد است. گروه گوشت قرمز و گوشت ماکیان ۱۱۶.۵ درصد، گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آن‌ها ۱۱۰.۲ و شیر، پنیر و تخم مرغ ۸۰.۳ درصد در فروردین امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش قیمت داشته‌اند.

مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت گوشت اعلام کرده است در یک سال اخیر همزمان با کاهش 30 درصدی مصرف مرغ، مصرف گوشت نیز 50 درصد کاهش یافته است

میوه و خشکبار با تورم نقطه به نقطه ۷۹.۷ درصد، سبزی و حبوبات با ۶۰ درصد، نان و غلات با ۵۷.۱ درصد و ماهی‌ها و صدف‌داران با تورم ۵۵.۹ درصدی در جایگاه‌های بعدی بیشترین تورم نقطه به نقطه در فروردین امسال قرار گرفتند.

وعده‌های تکراری

در این فضا باز هم وعده کاهش قیمت مرغ در بازار داده شده است. به نظر می‌رسد بازار نشان داده است حاضر به تمکین از قیمت دستوری اعلام شده نیست و در نتیجه امیدواری به کاهش بیشتر قیمت انتظاری دور از ذهن است. بازار ایران مدت‌هاست با قیمت‌گذاری دستوری در همه‌ی حوزه‌ها روبروست. قیمت‌هایی که از مرغ و لبنیات تا خودرو و سیمان را دربرمی‌گیرد. اصرار بر حفظ این تجربه شکست خورده نیز نشان از آن دارد که راه‌حل‌های تکراری برای حل مشکلات همچنان آزموده می‌شود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد خرید مرغ در بازار با کاهش روبروست و این افزایش قیمت در سایه کاهش نزدیک به 30 درصدی مصرف مرغ رخ داده است.

مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور اسفند ماه سال گذشته این نکته را تایید و اعلام کرد همزمان با کاهش 30 درصدی مصرف مرغ؛‌ مصرف گوشت نیز 50 درصد در یک سال اخیر کاهش یافته است. به نظر می‌رسد دولت سیزدهم قادر به مدیریت بازار مرغ نیست، همان‌گونه که بازار سایر کالاها را نیز نتوانسته است مدیریت کند.

برچسب‌ها: