فرهیختگان| پنج ماه پس از آزادسازی کوبانی، داعش باز هم به این شهر کردنشین در مرز سوریه و ترکیه حمله کرد و یکی از فجیعترین کشتارها در منطقه را رقم زد. دیروز دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که پس از ورود اعضای داعش به شهر مرزی کوبانی و بخشهایی از شهر حسکه، این گروه بیش از 150 نفر را در کوبانی قتلعام کرده و چند عملیات انتحاری علیه نیروهای کرد و ارتش سوریه در حسکه انجام داده است. بنا بر اعلام این نهاد حقوق بشری، قتلعامی که داعش در کوبانی به راه انداخته است دومین جنایت بزرگ این گروه در حق غیرنظامیان در سوریه محسوب میشود که داعش تاکنون انجام داده است. گفته میشود اعضای داعش تنها برای قتلعام مردم وارد شهر شدهاند. تعدادی از عناصر داعش که روز پنجشنبه توانسته بودند خود را به ورودیهای شهر کوبانی در مرز ترکیه و سوریه برسانند، همچنان در بخشهایی از شهر در حال مقاومت هستند و درگیری میان آنها و نیروهای کرد ادامه دارد.
بنابر اعلام دیدهبان حقوق بشر سوریه در این درگیریها که از پنجشنبه آغاز شده بیش از 150 نفر که بیشتر آنها غیرنظامی هستند، کشته شدند و اجساد دهها نفر نیز در خانهها و مناطقی که داعش وارد آن شده است رها شده و نیروهای امدادرسان امکان جمعآوری یا کمک به آنها را ندارند. مقامهای محلی میگویند داعش در حمله به کوبانی در یکی از روستاهای منطقه توسط اهالیای که سلاح برداشته بودند متوقف شده بود که عناصر این گروه پس از درگیری چند ساعته وارد روستا شدهاند و چندین نفر از اهالی روستا ازجمله زنان و کودکان را اعدام کردهاند. با رسیدن نیروهای کرد به روستای مذکور نیروهای داعش مجبور به عقبنشینی شدهاند.
در پی انتشار این گزارشها جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا این حمله را نگرانکننده خواند اما تاکید کرد که مواضع نیروهای موجود در کوبانی به شکل خوبی مستحکم و حفاظت شده است و امکان ندارد این شهر به دست داعش بیفتد. به گفته ریدور خلیل، سخنگوی نیروهای مدافع خلق کرد در کوبانی، تحقیقات اولیه کردها نشان میدهد که عناصر داعش با لباس اعضای ارتش آزاد سوریه که با کردها همپیمان است توانستهاند خود را به کوبانی برسانند و در بخشهایی از شهر موضع بگیرند.
کردها همچنین دولت ترکیه را متهم میکنند که به اعضای داعش اجازه داده از طریق خاک ترکیه وارد سوریه شوند و به انجام عملیات در شهر کوبانی بپردازند. از سوی دیگر پایگاههای افراطگرای نزدیک به داعش مدعی شدند که این گروه توانسته بخشهایی از شهر حسکه و مرکز استانی به همین نام در شمال شهر سوریه را که بهطور مشترک توسط کردها و ارتش سوریه اداره میشود، به دست گیرد. این چهارمین حمله داعش به حسکه از ماه گذشته محسوب میشود که مناطق تحت نفوذ نیروهای دولتی سوریه در شهر حسکه را هدف قرار داده است. داعش تلاش دارد براساس استراتژی مشهور خود جبهههای جنگ را گسترش دهد تا با این کار از فشار دیگر جبههها علیه خود بکاهد. این گروه به تازگی در استان رقه که مرکز خلافت خودخوانده آنها تلقی میشود و در مجاورت حسکه قرار دارد متحمل شکستهای سنگینی از کردها شده است. حزب دموکراتیک مردم ترکیه که حامی کردهاست، دولت را متهم به حمایت از تندروها و فراهم کردن شرایط برای عبور آنها به خاک سوریه و حمله به شهر کوبانی کرد. فیگن یوکسکداغ، رهبر حزب مذکور، حمله داعش به شهر مرزی کوبانی را یک کشتار توصیف کرد و گفت: «دولت ترکیه مدتهاست از داعش حمایت میکند و این کشتار بخشی از این حمایتهاست.
احتمال زیادی وجود دارد که این تندروها از خاک ترکیه وارد کوبانی شده باشند.» در مقابل، دولت ترکیه این اتهامات را رد میکند. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه گفت که هیچکس حق ندارد ترکیه را کشوری حامی تروریسم نشان دهد. وی تاکید کرد: «ما شاهد هستیم که سازمان نزدیک به جداییطلبان (حزب کارگران کردستان ترکیه) یا به عبارتی رهبر حزب سیاسی دموکراتیک مردم کمپین سیاهی به راه انداخته است.
آنها قصد دارند کشور ما را با این ادعاهای بیاساس تحریک کنند. آنها از اتفاقات اخیر درس نگرفتند.
من یکبار دیگر علنا میگویم که هیچکس نباید جرات کند که ترکیه را همردیف تروریسم بداند. حزب دموکراتیک مردم ملعبه دست نظام سوریه و برخی لابیهای بینالمللی است که دشمن ترکیه هستند.»
کوبانی دوباره به دست داعش افتاد
انگشت اتهام کردها به سوی ترکیه
صاحبخبر -