در حالی که پنج روز تا پایان ضربالاجل 30 ژوئن (9 تیر) باقی است، سید عباس عراقچی و مجید تختروانچی، معاونان وزیر امور خارجه و مذاکرهکنندگان ارشد کشورمان، با هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در وین، پایتخت اتریش، دیدار کردند.
دیدارهای دیپلماتهای ایرانی و اروپایی برای تداوم نگارش متن توافق هستهای نهایی با نام «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) پیش از حضور وزرای خارجه انجام میگیرد. امروز (پنجشنبه) در نهمین روز هشتمین دور رایزنیهای هستهای در شهر وین در حالی ادامه پیدا می کند که خبرها حاکی از آن است که محمدجواد ظریف، وزیرامورخارجه کشورمان، شنبه به وین خواهد رفت و احتمالاً جان کری نیز جمعه یا شنبه به مذاکرات خواهد پیوست.
به گزارش «تابناک»، در حالی که پنج روز تا پایان ضربالاجل 30 ژوئن (9 تیر) باقی است، سید عباس عراقچی و مجید تختروانچی، معاونان وزیر امور خارجه و مذاکرهکنندگان ارشد کشورمان، با هلگا اشمید، معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در وین، پایتخت اتریش، دیدار کردند.
احتمال تمدید مذاکرات
مذاکرات در حالی ادامه دارد که منابع خبری از تمدید حتمی مذاکرات حتی برای چند روز خبر می دهند؛ هرچند چندی پیش، یک منبع آگاه غربی، از تمدید مذاکرات تا 9 جولای سخن به میان آورده بود، «سانگ وون یون» خبرنگار شبکه بلومبرگ به نقل از دیپلمات یکی از کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل نوشته است، «به احتمال بسیار زیاد» در ضربالاجل مقرر توافق نشده و گفتوگوها در ماه جولای (ماه آتی میلادی) ادامه پیدا میکند. بلومبرگ پیش از این هم گزارش داده بود که احتمال دارد، مذاکرات بعد از وقفهای کوتاه، چهارم جولای از سر گرفته شود.
اظهارنظر جدید روسها
در دورههای قبلی مذاکرات در ژنو و لوزان مقامات روسی بارها از نزدیک بودن توافق سخن می گفتند که هر بار با تکذیب طرف های دیگر مذاکراتی روبهرو می شد. این بار هم سرگی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، امروز (پنجشنبه) پیش از عزیمت به وین در گفتوگو با خبرگزاری روسی ایتارتاس اظهار داشت: حدود 90 متن توافق هستهای بین ایران و گروه 1+5 آماده شده است. وی گفت: فکر میکنم حدودا 90 درصد آماده شده است؛ اما این [90 درصد] مرتبط با حجم متن است نه موضوعات مهم.
تهدید کری و نمایندگان کنگره
جان کری، وزیر خارجه آمریکا در سخنانی در واشنگتن به خبرنگاران گفت: «این احتمال وجود دارد که ایرانیها مفاد توافق لوزان را اجرا نکنند که در آن صورت، به توافقنامهای نخواهیم رسید».
به گزارش آسوشیتدپرس، وی همچنین با اشاره به اینکه به سخنان افراد مختلف در شبکههای اجتماعی درباره مذاکرات توجهی ندارد، افزود: آنچه برای ما مهم بوده این است که بر سر تمام زوایای یک سند به توافق برسیم و این چیزی است که هنوز مشخص نشده است.
در همین ارتباط «اد رویس»، رئیس کمیته روابط خارجی سنا در بیانیهای به «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد، با شرایطی که مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین به علاوه آلمان) در حال پیش رفتن است، بعید است طرفین مذاکرهکننده به توافقی پایدار و بامعنا که مورد قبول کنگره باشد، برسند.
اظهارات رویس بعد از آن مطرح شد که خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش کرد، آمریکا و دیگر کشورهای مذاکرهکننده با ایران آمادگی دارند که جدیدترین رأکتورها و تجهیزات پیشرفته هستهای را به ایران تحویل دهند.
رویس ادامه داد، گزارشهای جدید نشان میدهد که سایت «فردو» برای تولید سوخت ایزوتوپ در ایران استفاده می شود و مقامات ایرانی بازرسی از تأسیسات نظامی در توقف بلندمدت فعالیت هستهای را رد کردهاند و خواستار لغو فوری تحریمها هستند.
رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا مدعی شد: این امتیازات ادامهدار، موجب جسارت رهبران ایران برای درخواست مطالبات بیشتر میشود و در صورت تحقق توافق نهایی با ایران، بعید است کنگره چنین توافقی را بپذیرد.
∎