سخنگوي وزارت خارجه با يك هفته وقفه نشست خود را با اهالي رسانه برگزار كرد.مرضيه افخم در روزهاي پيش رو كه به مذاكرات نزديك مي شويم نسبت به گذشته وظيفه سنگينتري دارد زيرا خبرنگاران با وجود اينكه خبرها را از زبان مذاكره كنندگان ميشنوند ولي بازهم براي تحليل و تبيين رويدادها از افخم سوال ميكنند.سخنگوي وزارت خارجه نيز در همين راستا روزگذشته به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت تا حواشي راپايان بخشد.افخم درباره طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهای هستهای تاكيدكرد: مکتوب و شفاهی دیدگاههای خود را به مجلس اعلام کردیم و فکر میکنیم در عین احترام به جایگاه مجلس، خوب بود ملاحظات تیم مذاکره کننده در نظر گرفته میشد. وي درباره احتمال تمدید مذاکرات گفت: الان نمیتوان پیش بینی کرد و باید صبر کنیم مذاکره به سطح وزرا برسد. افخم افزود: متونی که کارشناسان و معاونان با همه پرانتزهای احتمالی که میتواند داشته باشد را نهایی و آماده کردهاند که وزرا آن را مورد بحث قرار میدهند. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: اینکه از الان تصور کنیم کاري نمیشود کرد، به این شکل نگاه نکنیم. ما اعلام کردیم خواستار توافق خوب هستیم و خود را در محدودیت زمانی قرار نمیدهیم. ما توافق خوب را ملاک میدانیم. افخم با بیان اینکه برخی بخشها از تمدید مذاکرات سخن میگویند، افزود: معتقدیم حتی تا قبل از ١٠ تیر امکان دسترسی به توافق هست و اگر نیازمند تمدید باشد سطحی است که باید وزرا درباره آن تصمیم بگیرند.محور بخشي از سخنان افخم را در زير مي خوانيد:
صادر نشدن راي برای 2 متعرض سعودی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس درباره آخرین وضعیت پرونده 2 مامور متعرض سعودی به 2 نوجوان ایرانی با بیان اینکه دو جلسه برای رسیدگی به محاکمه خاطیان برگزار شد، اظهار داشت: دادستان خواستار اشد مجازات شده بود و وکیل مدافع نیز درخواستی را داشت و بر اساس گزارش سرکنسولگری ایران در جده هنوز رای نهایی صادر نشده است.
بازگرداندن اجباری ممنوع
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخي در خصوص اخبار منتشر شده مبنی بر تصمیم دولت استرالیا برای بازگرداندن اجباری مهاجران ایرانی از استرالیا به ایران عنوان کرد: همانگونه که مقام کنسولی همراه تیم کنسولی ایران اعلام کرد هیچگونه توافقی برای بازگرداندن اجباری پناهجویان صورت نگرفته است. گفتوگوهای کنسولی بین دو کشور آغاز شده و روند خوبی را طی میکند و هیاتی در سطح مدیر کل کنسولی وزارت خارجه ایران به استرالیا سفر کرده و در حاشیه سفر وزیر خارجه استرالیا نیز به موضوع پناهجویان پرداخته شد.وی افزود: اراده ما بر این است که به این معضل رسیدگی کنیم. ما نمیخواهیم هیچ ایرانی را مجبور کنیم که محل زندگی خود را به خواست ما انتخاب کند و بازگرداندن اجباری در دستور کار ما نیست.افخم اضافه کرد: ما آماده همکاری با استرالیا هستیم که راه کارها را در اين زمینه پیدا کنیم و با طرف مقابل در حال گفتوگوی کنسولی هستیم و آمادهایم که راههای قانونی را کارشناسان بررسی کنند. سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین اعلام کرد: قرار است هیأتی از استرالیا در این زمینه به تهران سفر کند.
انتقاد از طرح صيانت هسته اي
افخم در خصوص طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهای هستهای با احترام به نظر مجلس خاطرنشان کرد: ما در مکاتبهای و همچنین به صورت شفاهی دیدگاههای خود را به مجلس اعلام کردیم و فکر میکنیم در عین احترام به جایگاه مجلس، خوب بود ملاحظات تیم مذاکره کننده در نظر گرفته میشد. وی با بیان اینکه باید مراحل قانونی کار پیش برود، عنوان کرد: در آن مراحل نظرات خود را مجدداً اعلام میکنیم.خبرنگار دیگری در این خصوص سؤال کرد که افخم با بیان اینکه ما دیدگاههای خود را به صورت کتبی و در جلسات شفاهی منتقل کردیم و این کار را مفید نمیدانستیم، یادآور شد: این رأی و نظر مجلس است که در صورت تصویب نهایی و تأیید آن توسط شورای نگهبان، قانون خواهد شد و اگر قانون شود همه ما تابع آن هستیم و از آن تبعیت میکنیم و باید ملاک کار قرار گیرد.
راهحل سیاسی بحران یمن
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی در خصوص اوضاع کنونی در یمن، راهحل بحران یمن را سیاسی برشمرد و تصریح کرد: بحران یمن هیچ راه حل دیگری ندارد و باید همه تلاشها به حل سیاسی این بحران معطوف شود.وی اضافه کرد: ما خواهان برگزاری دور دوم گفتوگوها هستیم و در همین خصوص تماسها ادامه دارد.سخنگوی وزارت خارجه حمله به مردم و روزهداران یمن را پذیرفتنی ندانست و افزود: تلاشها باید ادامه یابد تا موضوع یمن را به کانال سیاسی هدایت کند.
مسیر مذاکرات رو به جلو
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص روند مذاکرات با بیان اینکه مسیر رو به جلو است، یادآور شد: البته کار کند پیش میرود، ولی همه تلاش دارند باوجود همه سختیها و موانعی که وجود دارد، کار پیشرفت کند.
سوءاستفاده از شهدا
وی در خصوص تشییع پیکر شهدای غواص و تجمعاتی که در این زمینه برگزار شد که سؤال یکی از خبرنگاران بود، عنوان کرد: ما حتی در خصوص تجمعات حمایتی اعلام کردیم که ضرورتی به این کار نیست و از همه خواستیم که اجازه دهند روند مذاکرات ملی در مسیر خود پیش رود. ما ضمن تشکر از آحاد مردم همواره این ملاحظه را مد نظر قرار دادیم که این مسئله مهم معطوف به رقابتهای سیاسی و جناحی نشود.افخم ادامه داد: عدهای از فرصت بسیار طلایی بازگشت پیکر شهدا و غواصان شهید که سمبل مقاومت و ایثار بودند، سوءاستفاده کردند و این اقدام به مذاق هیچ یک از آحاد کشور خوش نیامد و امیدواریم شاهد تکرار چنین حوادثی نباشیم.
اسناد ویکی لیکس نیازمند بررسی
افخم در خصوص انتشار اسناد ویکیلیکس درباره دخالتهای عربستان در مورد ایران نیز گفت: ما نیز اسناد و اخبار منتشر شده در این خصوص را دریافت کردیم و در برخی از اسناد از ایران نام برده شده که باید بررسی شود و بررسی آن کاری زمانبر است.
ردگزارش حقوق بشری اتحادیه اروپا
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گزارش اخیر اتحادیه اروپا در خصوص حقوق بشر در ایران را رد و به مقامات اتحادیه اروپا توصیه کرد که رویکرد واقعبینانه و منطقی را در پیش بگیرند و افزود: این گزارش جهتدار است و یک کشور یا یک مجموعه نباید تصور کنند صلاحیت ارزیابی حقوق بشری را دارند و به واسطه آن در مسائل داخلی کشورها دخالت کنند.به گفته وی حقوق بشر باید عادلانه و به دور از معیارهای دوگانه بررسی شود.افخم با بیان اینکه کشورهای اروپایی دارای موارد متعدد نقض حقوق بشر هستند، اظهار داشت: لازم است در مباحث حقوق بشری، منطقی نسبت به اوضاع حقوق بشر و فعالیتها و اقدامات ایران در جهت اعتلای حقوق بشر و به صورت عاقلانه نگاه شود.
سخنگوي وزارت خارجه:
امكانتوافق تا قبل از 10تير وجود دارد
گروه سیاسي
صاحبخبر -