شناسهٔ خبر: 59707094 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

اخبار تحولات سودان | قطع برنامه تلویزیون دولتی سودان | نشست اضطراری عربی در قاهره برای بررسی اوضاع سودان

منابع خبری از قطع برنامه های تلویزیون دولتی سودان به علت درگیری های شدید میان نیروهای دو ژنرال خبر دادند.

صاحب‌خبر -

منابع خبری از قطع برنامه های تلویزیون دولتی سودان به علت درگیری های شدید میان نیروهای دو ژنرال خبر دادند.

رویترز از قطع برنامه‌های تلویزیون دولتی سودان به دنبال تشدید درگیری میان نیروهای پشتیبانی سریع به فرمانده محمد حمدان دقلو و نیروهای ارتش سودان به فرماندهی ژنرال عبدالفتاح البرهان خبر داد.

از سوی دیگر برخی منابع از کشته شدن فرمانده پایگاه جبل اولیا در جنوب خارطوم در جریان درگیری‌ها خبر دادند.

این منابع اعلام کردند که محمد الامین حسان از فرماندهان ارشد ارتش سودان به اسارت نیروهای حمیدتی درآمده است.

همزمان منابع خبری از تشدید درگیری در فرودگاه مروی در شمال سودان میان نیروهای البرهان و حمیدتی خبر دادند./مهر

سودان سرزمین ناآرام؛ ۱۵ کودتا در ۶۶ سال اخیر

سودان با ثبت آماری عجیب در زمینه وقوع کودتاهای نظامی از این لحاظ در جهان در بین رتبه‌های نخست قرار دارد.

خبرگزاری مهر -گروه بین‌الملل: این روزها تحولات سودان باتوجه به درگیری میان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع به صدر اخبار رسانه‌ها در جهان رسیده است.

با توجه به اینکه برخی رسانه‌ها از این مساله با عنوان کودتای نظامی یاد کرده‌اند، در اینجا در نظر داریم کودتاهای رخ داده در سودان طی دهه‌های اخیر را مورد بررسی قرار دهیم.

با بررسی تاریخ معاصر سودان متوجه می‌شویم که تنها در ۶۶ سال اخیر از سال ۱۹۵۷ میلادی تاکنون، ۱۵ کودتا در سودان رخ داده که آمار بالایی محسوب می‌شود.

۱. در سال ۱۹۵۷ جمعی از افسران ارتش به فرماندهی «اسماعیل کبیده» علیه نخستین دولت دموکراتیک سودان پس از استقلال این کشور، کودتا کردند که این کودتا شکست خورد.

۲. در سال ۱۹۵۸ شماری از افسران ارتش سودان به فرماندهی ژنرال «ابراهیم عبود» علیه دولت ائتلافی (حزب امت و اتحاد دموکراتیک) اقدام به کودتا کردند.

۳. در سال ۱۹۶۹ گروه موسوم به افسران آزاد به فرماندهی ژنرال «جعفر النمیری» پس از چندین برهه بحران سیاسی، اقدام به کودتای نظامی علیه دولت وقت کردند.

۴. در سال ۱۹۷۱ شماری از افسران وابسته به حزب کمونیست سودان به فرماندهی «هاشم العطا» اقدام به کودتای نظامی کردند که دو روز به درازا کشید. این کودتا شکست خورد و ژنرال النمیری همچنان به حکومت خود ادامه داد.

۵. در سال ۱۹۷۳ شماری از افسران نظامی ژنرال النمیری را متهم به وابستگی به غرب کرده و علیه وی کودتا کردند. این کودتا پس از سه روز شکست خورد و النمیری بار دیگر به رأس قدرت بازگشت.

۶. در سال ۱۹۷۵ «حسن حسین» از افسران ارتش اقدام به کودتا کرد. این کودتا نیز شکست خورد و همه نظامیان دخیل در آن اعدام شدند.

۷. در سال ۱۹۷۶ «محمد نور سعد» از افسرا ارتش علیه نظام النمیری اقدام به کودتا کرد اما این کودتا به شدت از سوی النمیری سرکوب شد.

۸. در سال ۱۹۸۵ ارتش سودان، النمیری را پس از اعتراضات شدید برکنار کرد و ژنرال «عبدالرحمت سوار الذهب» را به عنوان رئیس شورای حاکمیتی سودان به مدت یکسال منصوب کرد.

4498599

۹. در سال ۱۹۸۹ «عمر حسن البشیر» علیه دولت مردمی «صادق المهدی» نخست‌وزیر وقت اقدام به کودتای نظامی کرد.

۱۰. در سال ۱۹۹۰ «عبدالقادر الکدرو» و «محمد عثمان» دو سرلشکر ارتش سودان علیه عمر البشیر کودتا کردند که کودتای آنها شکست خورد. پس از این رخداد سران کودتا از سوی عمر البشیر اعدام شدند.

۱۱. در سال ۱۹۹۲ سرهنگ «احمد خالد» کودتایی را علیه حزب بعث انجام داد اما کودتاچیان شکست خورده و به زندان افکنده شدند.

۱۲. در سال ۲۰۱۹ شورای نظامی سودان پس از چندین سال اعتراضات مردمی، با صدور یک بیانیه که از سوی «عوض بن عوف» وزیر دفاع خوانده شد، عمر البشیر را برکنار کرد.

۱۳. در جولای ۲۰۲۱ ارتش سودان از شکست کودتا علیه شورای حاکمیتی نظامی سودان به فرماندهی ژنرال عبدالفتاح البرهان و معاون وی ژنرال حمیدتی خبرداد.

۱۴. در سپتامبر ۲۰۲۱ دولت سودان از شکست کودتای شماری از نظامیان و شخصیت‌های سیاسی مرتبط با نظام عمر البشیر خبر داد.

۱۵. در اکتبر ۲۰۲۱ عبدالفتاح البرهان فرمانده ارتش سودان اقدام به کودتای نظامی علیه دولت وقت کرد و قدرت را به دست گرفت.

آغاز نشست اضطراری عربی در قاهره برای بررسی اوضاع سودان

نشست اضطراری عربی بنا به دعوت مصر و عربستان امروز (یکشنبه) در مقر اتحادیه عرب در قاهره برای بررسی وضعیت در سودان آغاز شد.

به گزارش ایسنا، به نقل از الیوم السابع، این نشست کمی بعد از درگیری‌های شدید میان ارتش و نیروهای واکنش سریع در مناطق مختلف در سودان برگزار می‌شود.

نشست فوق العاده شورای اتحادیه عرب با ریاست مصر (رئیس دوره‌ای شورا) برای بررسی وضعیت در سودان آغاز شده است.

این نشست بنا به دعوت مصر و عربستان برگزار می‌شود.

این نشست اضطراری در سطح نمایندگان دائم (۲۱ کشور با تعلیق عضویت سوریه) برگزار می‌شود.

 ادامه درگیری در سودان| حمله توپخانه‌ای به مقر اقامت البرهان؛ آتش‌بس 3 ساعته هم دوام نیاورد

درگیریها بین نیروهای پشتیبانی سریع و ارتش سودان وارد دومین روز شده است. از روز گذشته، درگیریها به قوت خود باقی است و حتی اعلام آتش‌بس هم نتوانست این درگیریها را متوقف کند.

درگیریها در سودان که وارد دومین روز متوالی خود شده است، همچنان ادامه دارد؛ هر چند طرفین درگیر، ساعاتی پیش خبر دادند که با پیشنهاد ایجاد گذرگاههای انسانی به مدت سه ساعت، موافقت کرده‌اند. این توقف آتش، از ساعت چهار بعد از ظهر به وقت محلی اجرایی شده بود.

ارتش سودان لحظاتی پیش خبر داد که موفق شده است کنترل فرودگاه «مروی» را به دست گیرد، ولی به خاطر حفظ جان اسرای مصری و سودانی که در گروگان نیروهای پشتیبانی سریع قرار دارند، بسیار با احتیاط رفتار می‌کند.

مشاور فرمانده کل ارتش سودان به شبکه خبری الجزیره گفت: برخی از فرماندهان شبه‌نظامیان پشتیبانی سریع، تسلیم شدند و برخی دیگر هم پا به فرار گذاشتند. این در حالی است که منابع محلی، درگیریها در اطراف مقر ریاست پشتیبانی سریع در شهر الابیض واقع در غرب سودان را شدید گزارش کردند.

الجزیره گزارش داد که درگیریهای بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در خارطوم، بسیار شدید است. در پی این درگیریها، پخش تلویزیون سودان هم قطع شده است.

شبکه خبری العربی اما خبر داد که ساختمان ستاد نیروی زمینی ارتش سودان به صورت کامل به آتش کشیده است. کما اینکه پس از اعلام این آتش‌بس، طرفین درگیر، به تیراندازی ادامه می‌دهند.

سازمان صلیب سرخ هم در واکنش به این درگیرها، از همه طرفها خواست که تعهدات خود پایبند باشند و فعالتی نهادهای انسان‌دوستانه را تسهیل کنند.

العربی همچنین گزارش داد که مقر اقامت عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت سودان هم هدف حملات توپخانه‌ای قرار گرفته است. از طرف دیگر، درگیریهای شدیدی در مقر فرماندهی ارتش سودان در خارطوم در جریان است که همچنان ادامه دارد.

خبرگزاری اسپوتنیک هم از تداوم درگیریها در اطراف کاخ ریاست جمهوری در خارطوم خبر داد. با وجود اینکه ارتش سودان مدعی تسلط بر فرودگاه مروی شده است، خبرنگار اسپوتنیک خبر داد که خودروهای پشتیبانی سریع، اسرای مصری در بند خود را از این فرودگاه منتقل کردند.

کمیته مرکزی پزشکان در سودان صبح امروز از افزایش شمار قربانیان درگیری‌ها خبر داد.  این کمیته شمار قربانیان را ۵۶ کشته و ۵۹۵ زخمی اعلام کرد.  

پیشتر، سازمان ملل متحد طی گزارشی اعلام کرده بود که در جریان درگیری نیروهای پشتیبانی سریع تحت فرماندهی سرلشکر «محمد حمدان دقلو» مشهور به حمیدتی و ارتش تحت فرماندهی البرهان، دست‌کم ۳۰ نفر از جمله سه کارمند سودانی برنامه جهانی غذا کشته و ۴۰۰ نفر دیگر  زخمی شدند.

اختلاف میان البرهان و حمیدتی از زمانی علنی و تشدید شد که گروه‌های سیاسی سودان با نظامیان تحت فرماندهی البرهان یک توافقنامه سیاسی (توافقنامه چارچوب) امضا کردند تا نظامیان صحنه سیاست را ترک و قدرت را به یک دولت مدنی واگذار کنند و تمام گروه‌های مسلح از جمله نیروهای پشتیبانی سریع در ارتش ادغام شوند و تحت نظارت دولت مدنی فعالیت کنند و ساختار نظامی و امنیتی سودان اصلاح شود.

برچسب‌ها:

نظر شما