حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی صبح امروز (پنجشنبه) ۱۷ فروردین ماه برای نخستین بار در پکن به صورت رسمی و دوجانبه گفتوگو کردند.
در این دیدار که پس از توافق اخیر بین دو کشور در ۱۹ اسفند ماه سال گذشته (۱۴۰۱) در پکن محقق شد، حسین امیرعبداللهیان با بیان اینکه روابط رسمی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی از امروز رسما فعال شد، گفت: با توجه به گفتوگوهای انجام شده و نیز پیام تبادل شده بین پادشاه عربستان و رئیس جمهور کشورمان، اراده رهبران دو کشور بر توسعه و تعمیق روابط فیمابین قرار دارد.
* آمادگی ایران برای توسعه روابط با عربستان در تمامی زمینههای مورد علاقه
وی همچنین ضمن ابراز خرسندی از بازگشت روابط دو کشور همسایه، دوست و برادر به حالت طبیعی، از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط با عربستان در تمامی زمینههای مورد علاقه خبر داد و با تأکید بر اهمیت و ضرورت توسعه روابط در زمینههای اقتصادی و تجاری و نیز سرمایهگذاری، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور اعلام کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامههای موجود بین دو کشور نیز اشاره کرد و افزود: اسناد پایه موجود در کنار اراده رهبران دو کشور، زمینههای قانونی و حقوقی لازم را برای پیشبرد همکاریهای دو کشور در تمامی زمینهها فراهم کرده است.
گفتنی است، موافقتنامه همکاریهای امنیتی بین دو کشور در تاریخ ۲۸ فروردین ۱۳۸۰ ( ۱۴۲۲.۱.۲۲ مصادف با ۲۰۰۱.۴.۱۷) و موافقتنامه عمومی همکاری در زمینه اقتصاد، تجارت، سرمایهگذاری، فناوری، علوم، فرهنگ، ورزش و جوانان در تاریخ ۶ خرداد ۱۳۷۷ ( ۱۴۱۹.۲.۲ مصادف با ۱۹۹۸.۵.۲۷) بین دو کشور به امضا رسیده است.
وزیر امور خارجه در دیدار با همتای سعودی با ذکر این نکته که رشد روابط اقتصادی و سرمایه گذاریهای متقابل میتواند به تحکیم روابط کمک کند، یکی از زمینههای مهم همکاری را ترانزیت برشمرد و گفت: موقعیت ژئوپلیتیک ایران فرصت بینظیری را در اختیار عربستان سعودی و کشورهای خلیج فارس برای همکاریهای تجاری با کشورهای شمال ایران قرار میدهد.
وی همچنین ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این نشست و فعال شدن روابط رسمی دو کشور در ماه مبارک رمضان، آن را زمینه ساز خیر و برکت برای دو کشور و کشورهای منطقه برشمرد.
* آمادگی عربستان برای اجرایی کردن موافقتنامههای موجود با ایران
فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان نیز در این دیدار با اشاره به گشایش صفحه جدیدی در روابط دو کشور و شکل گیری افقهای جدید در روابط دوستانه و برادرانه بین ایران و عربستان، بر آمادگی کشورش برای اجرایی کردن موافقتنامههای موجود بین دو کشور تأکید و از تبادل هیأتهای عالی بین ایران و عربستان استقبال کرد.
وی با ذکر این نکته که روابط جدید بین ایران و عربستان، فضای مثبت جدیدی را در کل منطقه ایجاد کرد، اظهار داشت: آمادهایم تا با کمک و همکاری ایران این فضای مثبت را در مناسبات منطقهای تقویت کنیم.
دو وزیر خارجه همچنین تبادل هیأتهای مقدماتی برای بازگشایی سفارتخانهها و سرکنسولگریهای دو کشور، فعال سازی موافقتنامههای مشترک و تبادل هیأتهای دو کشور به منظور توسعه روابط در زمینههای مختلف از جمله در زمینههای اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری، انجام مذاکرات هیأتهای تخصصی به منظور از سرگیری پروازهای مستقیم، تسهیل صدور روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره و نیز تقویت همکاریهای مشترک در مجامع بینالمللی توافق کردند.
امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان همچنین از دعوتهای متقابل به عمل آمده از یکدیگر برای سفر رسمی دوجانبه به پایتختها تشکر و استقبال کردند.
در پایان این دیدار بیانیه مشترکی بین وزرای خارجه ایران و عربستان و با حضور وزیر خارجه چین به امضا رسید. وزرای خارجه ایران و عربستان سعودی در پکن ضمن توافق برای بازگشایی نمایندگیهای دو کشور در زمان مورد توافق، بر آمادگی خود برای از بین بردن موانع پیش روی گسترش همکاریها تأکید کردند. (اینجا بخوانید)
به گزارش فارس، دیدار وزرای خارجه دو کشور، پس از توافق اخیر ایران و عربستان در ۱۹ اسفند ماه سال گذشته (۱۴۰۱) در پکن صورت میگیرد. براساس آن توافق مقرر شد حداکثر ظرف مدت دو ماه سفارتخانهها و سرکنسولگریهای دو کشور بازگشایی و وزرای خارجه دو کشور در دیدار با یکدیگر در این خصوص رایزنی کنند. وزرای خارجه دو کشور ایران و عربستان بعد از توافق اسفند ماه در پکن سه بار با یکدیگر تلفنی گفتوگو کردند. در سومین گفتوگو که ۱۳ فروردین ماه انجام شد، توافق کردند بزودی با یکدیگر دیدار کنند که این دیدار امروز در پکن محقق شد.
گفتنی است امیرعبداللهیان و فرحان وزرای خارجه ایران و عربستان در حاشیه نشست بغداد ۲ در اردن در سال گذشته هم دیدار و گفتوگویی کوتاه داشتند.
روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در دی ماه ۱۳۹۴ به صورت یکجانبه از سوی عربستان و در پی تجمع مقابل سفارتخانه این کشور در تهران و ورود به این سفارتخانه و همچنین سرکنسولگری عربستان در مشهد در واکنش به اعدام شیخ نمر، قطع شد.
روز جمعه ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۱ و در پی مذاکرات فشردهای که از روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه در شهر پکن با حضور علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ یی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین برگزار شد، ایران و عربستان در بیانیهای نسبت به از سرگیری روابط دیپلماتیک توافق کردند و توافق شد که حداکثر ظرف مدت حداکثر دو ماه سفارتخانهها و سرکنسولگریها بازگشایی شود. براساس این بیانیه، قرار شد وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات کنند.
فارس