شناسهٔ خبر: 5932990 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

مذاکره‌کنندگان از ضرب‌الاجل عبور می‌کنند

وال‌استریت ژورنال: قانون مجلس ایران مانع از ورود بازرسان به سایت‌های نظامی می‌شود

خبرگزاری تسنیم: روزنامه وال استریت ژورنال در تحلیلی نوشت: اخیراً پارلمان ایران قانونی را تصویب کرد که ورود بازرسان به اماکن نظامی غیرهسته‌ای را ممنوع کرده و مانع دستیابی آنها به دانشمندان و اسناد هسته‌ای می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت: ‌مقامات ایرانی و غربی برای اولین بار به‌طور علنی اعلام کردند که آنها می‌خواهند ضرب الاجل سی‌ام ژوئن برای دستیابی به یک توافق نهایی هسته‌ای را رعایت نکنند. آنها در عین حال اصرار دارند که هنوز می‌توانند موانع باقی‌مانده را در روزهای آینده حل و فصل کنند.

این اظهارات بعد از گفتگوها بین محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و همتایان انگلیسی، فرانسوی و آلمانی او در حاشیه نشست اتحادیه اروپا در روز دوشنبه در لوکزامبورگ تأکیدی بر هشدارهای اخیر مبنی بر این است که در مذاکرات هسته‌ای نمی‌توان ضرب الاجل تعیین شده را رعایت کرد.

برخی افرادی که در مذاکرات حضور دارند، گفته‌اند: مقامات ارشد ایرانی و غربی در روزهای اخیر، به‌طور علنی درگیر جزئیات کلیدی توافق نهایی بوده‌اند و اختلافات اساسی در اتاق مذاکره بروز کرده است. هرچند تعداد کمی از آنها بر این باورند که مذاکرات در آستانه فروپاشی است. این افراد گفته‌اند که احتمال دستیابی به توافق تا چند هفته آینده وجود دارد.

تمدید مذاکرات دولت اوباما و اتحادیه اروپا را ناگزیر خواهد کرد که همچنان مفاد توافق‌نامه نوامبر 2013 درباره تحریم‌ها را تا چند هفته بعد از انقضای ضرب الاجل سی‌ام ژوئن اجرا کنند که این مسئله شامل پرداخت‌های ماهانه به ایران از پول مسدود شده براساس تحریم‌های آمریکا است.

افراد شرکت کننده در این مذاکرات گفته‌اند که ممکن است تنها تأخیر چندروزه در ضرب الاجل به دست آید و نه اینکه یک تمدید اساسی دیپلماسی رخ دهد.

دولت آمریکا از مدتها پیش اعلام کرده بود که قصد ندارد مذاکرات هسته‌ای به بعد از سی‌ام ژوئن کشیده شود و معتقد بود که موانع توافق نهایی هسته‌ای به‌مرور زمان می‌تواند تشدید شود.

به این ترتیب، کاخ سفید اگر نتواند تا نهم ماه ژوئیه به یک جمع‌بندی برسد دولت آمریکا با خطرات سیاسی و دیپلماتیکی مواجه خواهد شد. به همین دلیل است که کاخ سفید روز دوشنبه تأکید کرد که به ضرب الاجل سی‌ام ژوئن متعهد خواهد بود.

یکی از منتقدان اصلی رویکرد دیپلماتیک اوباما گفته است که آنها ترجیح می‌دهند دولت منتظر بماند تا این که توافقنامه‌ای را به دست آورد که آنها معتقدند راه ایران را در مسیر دستیابی به بمب مسدود نمی‌کند.

در حال حاضر، دولت اوباما به‌شدت تحت فشار است تا مواضع سخت‌تری در برخی از عناصر کلیدی این توافقنامه اتخاذ کند.

سناتور باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا، روز دوشنبه از آمریکا خواست تا یک خط قرمز برای تهران در زمینه بازرسی‌ها از فعالیت‌های هسته‌ای ایران و نیز افشای جنبه‌های نظامی آن ترسیم کند که شامل دانشمندان هسته‌ای این کشور نیز می‌شود. کورکر که با شبکه تلویزیونی MSNBC مصاحبه می‌کرد، اظهار داشت: در صورتی که چنین خط قرمزی وجود نداشته باشد، آمریکا باید از امضای هر توافقی خودداری کند.

در آستانه برگزاری نشست روز دوشنبه اتحادیه اروپا، وزرای این اتحادیه از ایران خواستند که به بندهای توافق هسته‌ای به دست آمده در لوزان سوئیس در دوم آوریل پایبند باشد.

مقامات دو طرف بر چندین موضوع در مسیر مذاکرات تأکید کرده‌اند که مهمتر از همه چگونگی دسترسی بازرسان سازمان ملل به اماکن نظامی و غیرهسته‌ای و زمان دقیق برداشته شدن تحریم‌ها و اختلافات مداوم بر سر این که برنامه هسته‌ای تهران بعد از پایان یافتن زمان توافق به چه مسیری خواهد رفت، است.

آمریکا و دیگر مقامات غربی، بارها اعلام کرده‌اند که ایران باید به‌عنوان بخشی از توافق هسته‌ای نهایی، پروتکل الحاقی را اجرا کند، توافقی که به آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دهد تا به اماکن مشکوک به فعالیت‌های ممنوع دسترسی داشته باشد.

با این وجود، پارلمان ایران، اخیراً قانونی را تصویب کرد که ورود بازرسان به اماکن نظامی غیرهسته‌ای را ممنوع کرده و مانع دستیابی آنها به دانشمندان و اسناد هسته‌ای می‌شود که این مشابه با درخواست‌های اخیر آیت الله سید علی خامنه‌ای، رهبر ایران است.

انتهای پیام/*

نظر شما