شناسهٔ خبر: 5923938 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه خراسان | لینک خبر

در بدو ورود به لوکزامبورگ

ظريف: زياده خواهي نکنند تا توافق شود

صاحب‌خبر -
عراقچي: پيشرفت کار به اندازه انتظارمان نيست

مذاکرات ايران و 1+5 که از هفته گذشته در وين از سر گرفته شده است، هفته جاري با مذاکرات وزيران خارجه ايران و 3کشور اروپايي و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا دنبال شد.

محمد جواد ظريف، ، ديروز عازم لوکزامبورگ شدتا مذاکرات هسته اي پيش از پايان ضرب الاجل خودخوانده 30 ژوئن (9 تير) وارد مرحله اي جديد شود.سيد عباس عراقچي و مجيد تخت روانچي، معاونان ظريف نيز از وين، پايتخت  اتريش، راهي لوکزامبورگ شدند تا وي را در ديدار با ديپلمات هاي ارشد اروپايي همراهي کنند. پس از اين ديدارها مذاکره کنندگان کشورمان راهي وين خواهند شد و احتمالا تا پايان ضرب الاجل مذاکرات را در همين شهر ادامه خواهند داد. به گزارش خبرگزاري صداوسيما محمد جواد ظريف پس از ورود به لوکزامبورگ درباره روند نگارش متن توافقنامه نهايي هسته اي با اشاره به تلاش تيم مذاکره کننده ايران بعد از گفت وگوهاي لوزان اظهار داشت: همچنان اختلافاتي باقي مانده است که برخي فني و برخي هم سياسي است؛ با اين حال تلاش مي کنيم در اولين فرصت، کار را به اتمام برسانيم.ظريف با بيان اينکه همه طرف هاي مذاکره کننده از زياده خواهي و ادعاهاي خارج از چارچوب هاي بين المللي خودداري کنند تا دستيابي به توافق ممکن شود،تاکيد کرد که اهميت دستيابي به توافق خوب و مناسب بيشتر از چند روز دير يا زود شدن است.

همزمان،سيد عباس عراقچي که پيش از پرواز به لوکزامبورگ با خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما در وين سخن مي گفت،  با بيان اينکه به روزهاي آخر مذاکرات و به مهلت تعيين شده نزديک مي شويم،گفت:البته همانگونه که بارها گفته شده اين مهلت براي ما نهايي نيست و اگر لازم باشد که چند روز بيشتر گفت وگو کنيم اين کار را انجام خواهيم داد. آنچه که براي ما مهم است رسيدن به يک توافق مطلوب و مورد قبول براي ملت ايران است.عراقچي افزود: اختلاف نظرهايي که در خصوص متن توافقنامه وجود دارد مقداري کمتر شده، اما پيشرفت کار به آن اندازه اي که انتظار داشتيم؛ نيست.

از سوي ديگر، فدريکا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با اشاره به ملاقات خود با ظريف گفت که داريم وارد مرحله نهايي مذاکرات مي شويم و مي خواهيم در مورد موضوعات اصلي باقي مانده در مذاکرات هسته اي با ايران، گفت وگو کنيم.در اين ميان،به گزارش تسنيم، وزير خارجه انگلستان گفت که مذاکرات هسته اي اکنون به صورت جدي ادامه دارد و بايد ديد که آيا طي هفته آتي يا پس از آن مي توان به پيشرفتي جدي نائل شد يا نه.فيليپ هاموندکه براي شرکت در نشست وزراي خارجه اتحاديه اروپا به لوکزامبورگ رفته است گفت: اگر قرار است به توافقي برسيم طرف هاي ايراني بايد انعطاف بيشتري نشان دهند.

فابيوس: پاريس متعهد به امنيت اسرائيل است

لوران فابيوس وزير خارجه فرانسه هم در ديدار با ريوين ريولين رئيس رژيم صهيونيستي و در آستانه نشست مشترک با محمد جواد ظريف ، تصريح کرد:پاريس متعهد به امنيت اسرائيل است.

فابيوس همچنين شب گذشته پس از ديدار با ظريف گفت: توافق نهايي بايد شامل بازرسي هاي گسترده باشد.

پيشنهادتابناک به تيم هسته اي درمورد دسترسي ها

امادرحالي که دسترسي هاي مديريت شده بر اساس پروتکل الحاقي در صورت توافق جامع احتمالي در آخرين دور مذاکرات ، به يکي از پيچيده ترين موضوعات مذاکرات تبديل شده سايت تابناک پيشنهاد داده است که يک تيم اسکورت حرفه اي براي بازرسي ها تربيت شود.اين سايت نوشته است:« براي اعمال چنين محدوديت هايي (احتمالي) براي بازرسي، نياز به تيم اسکورت حرفه اي است که مجاري هر گونه سوء استفاده احتمالي بازرسان را محدود کند و اجازه بهره برداري و سوء استفاده از دسترسي ها را ندهد. براي اين کار بايد بيشترين اقدامات حفاظتي هنگام بازرسي ها معمول شود. تيم اسکورت قوي و آشنا به حقوق کشور هنگام بازرسي تيم را همراهي کند. با بازرسي  حرفه اي برخورد شود و سعي کنيم، برخوردهاي احساسي با آن را کنار بگذاريم».

واکنش آمريکا به طرح هسته اي مجلس

در همين حال تصويب طرح صيانت از دستاوردهاي هسته اي در مجلس شوراي اسلامي با واکنش کاخ سفيد و رسانه هاي غربي مواجه شد. روزنامه گاردين در مطلبي به اين موضوع پرداخته و مي نويسد:نمايندگان مجلس ايران در ميان شعارهاي «مرگ بر آمريکا» به ممنوعيت دسترسي به مراکز نظامي اين کشور رأي دادند. اين روزنامه مدعي است، ‌تصويب اين طرح مي تواند مذاکرات هسته اي جاري در وين ميان ايران و گروه 1+5 را پيچيده کند. خبرگزاري رويترز هم در گزارشي نوشت: مجلس ايران کليات طرحي را به تصويب رساند که در صورت تبديل شدن به قانون،‌ شرايط سختگيرانه‌اي را براي هر توافق هسته‌اي ميان ايران و گروه 1+5 ايجاد مي‌کند. اين در حالي است که پيش از اين کنگره آمريکا طي مصوبه‌هاي متعدد، شروط زيادي را براي توافق هسته‌اي و همچنين نحوه برداشته شدن تحريم‌ها مشخص کرده است. همزمان،يک مقام آمريکايي ضمن واکنش نشان دادن به تصويب طرح صيانت از حقوق هسته اي در مجلس ايران، گفته آمريکا بدون دريافت دسترسي هاي لازم، با ايران توافق نخواهد کرد. به نوشته سايت شبکه خبري «بلومبرگ»، اين مقام وزارت خارجه آمريکا که خواسته نامش فاش نشود، با صدور بيانيه‌اي اعلام کرده است، واشنگتن با توافقي که در آن دسترسي‌ها و اقدامات شفاف‌ساز لازم براي ارزيابي کامل برنامه هسته‌اي ايران لحاظ نشده باشد، موافقت نخواهد کرد. در طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهاي هسته اي کشورمان،آمده است که  هرگونه نتايج مذاکره هسته‌اي با 1+5 در صورتي معتبر است که الزاماتي مانند لغو تحريم‌ها به طور يکجا در روز آغاز اجراي تعهدات، ممنوع بودن دسترسي به کليه اماکن نظامي، امنيتي و حساس غيرهسته‌اي و موظف بودن وزير خارجه به ارائه گزارش روند توافق،هرشش ماه يکبار را داشته باشد.

اما در مقابل با نگاهي به مصوبات کنگره تاکنون مي توان پي برد که نه تنها در مذاکرات سنگ اندازي کرده  است،بلکه لغو تحريم‌ها همزمان با اجراي توافق را غيرممکن ساخته است.به طور مثال مسئله رفع تحريم‌ها در مصوبات کنگره به گونه‌اي است که بعد از توافق هسته‌اي به کنگره اختيار مي‌دهد تا براي دست‌کم ۵۲ روز (و شايد هميشه) حق معافيت، تعليق، کاهش و يا تخفيف تحريم‌هاي ايران به عنوان بخشي از توافق هسته‌اي را از رئيس‌جمهور آمريکا بگيرد. 

علاوه بر اين دوره‌هاي زماني، مفاد ديگري از اين طرح يک دوره ۲۲ روزه ديگر هم براي خلع سلاح رئيس‌جمهور آمريکا از هر گونه اقدام در زمينه تحريم‌هاي کنگره عليه ايران در نظر مي‌گيرند.طرح «بازبيني توافق هسته‌اي» علاوه بر اين اوباما را ملزم مي‌کند تا هر ۹۰ روز تقويمي پايبندي «شفاف، قابل‌راستي‌آزمايي و کامل» (که هر سه عباراتي مبهم و تفسيرپذير هستند)  ايران به توافقنامه احتمالي را به کنگره گزارش کند.