شناسهٔ خبر: 59217045 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

کنعانی در نشست با اصحاب رسانه:

ایران معتقد به برداشتن گام های جدید برای ارتقای مناسبات با مصر است/ توافق تهران- ریاض نتیجه یکسال و‌ نیم مذاکره

صاحب‌خبر -
ایران معتقد به برداشتن گام های جدید برای ارتقای مناسبات با مصر است/ توافق تهران- ریاض نتیجه یکسال و‌ نیم مذاکره
خبرگزاری آریا - سخنگوی وزارت خارجه با اسرع به اینکه منطقه به ظرفیت‌های مثبت و هم افزایی تهران ‌‌و قاهره نیاز دارد، گفت: ایران درباره روابط با مصر معتقد به ضرورت برداشتن گام های جدید برای ارتقای مناسبات ‌است اما روابط سیاسی یک مسیر دو‌جانبه است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست امروز (دوشنبه) 22 اسفند ماه با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی با اشاره به 22 اسفند ماه و روز بزرگداشت شهدا یاد شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و شهدای امنیت و مدافعان حرم، شهدای هسته‌ای، رسانه و شهدای دیپلمات را گرامی داشت.
منطقه به ظرفیت مثبت و هم افزایی تهران ‌‌و قاهره نیاز دارد
کنعانی در پاسخ به سوال خبرنگار خانه ملت در خصوص برنامه دستگاه دیپلماسی برای احیای روابط تهران- قاهره، گفت: مصر ‌‌و‌ ایران برای یکدیگر در منطقه اهمیت فراوانی قائل هستند. منطقه نیز به ظرفیت مثبت و هم افزایی تهران ‌‌و قاهره نیاز دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه، یادآور شد: آخرین گفت ‌‌گوهای دو‌جانبه میان مقامات دو‌کشور در حاشیه اجلاس بغداد 2 در امان انجام‌گرفت، گفتگوی کوتاه اما مثبتی که میان وزیر امور خارجه کشورمان و رئیس جمهور مصر انجام‌گرفت.
وی تصریح کرد: ما درباره روابط با مصر معتقد به ضرورت برداشتن گام های جدید برای ارتقای مناسبات دو‌کشور هستیم اما در هر صورت همواره روابط سیاسی ایران‌ و‌ دیگر کشورها یک مسیر دو‌جانبه است و این موضوع را هم باید در مسیر دو‌جانبه دید و دنبال کرد.
گفت‌وگوها و مذاکرات از طریق واسطه‌ها با آمریکا ادامه دارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ پرسشی در خصوص اظهارات حسین امیرعبداللهیان درباره توافق ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان و ادعای آمریکا مبنی بر اینکه چنین توافقی وجود ندارد و خوشبین بودن به توافق با آمریکا، گفت: در مورد موضوع زندانیان وزیر امور خارجه دیروز به این موضوع اشاره کرد و من بعد از واکنش تعجب برانگیز طرف‌ آمریکایی در این خصوص توضیحات تکمیلی دادم. 

وی افزود: روند مذاکرات باید به نتایج عملی لازم منتهی شود. ایران بارها تأکید کرده و در عمل هم نشان داده که به دیپلماسی به عنوان بهترین مسیر برای حل و فصل اختلافات و رفع مشکلات اعتقاد راسخ و عملی دارد و در مسیر عمل هم پایبندی خودش را نشان داده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: هم در ارتباط با زندانیان و هم بقیه مسائل مرتبط با دولت آمریکا، گفت‌وگوها و مذاکرات از طریق واسطه‌ها ادامه داشته و دارد. در برخی موضوعات از جمله زندانیان قبلا به توافق رسیدیم و در ماه مارس سال میلادی گذشته توافق مکتوبی شکل گرفت که از سوی نماینده رسمی دولت آمریکا نیز امضا شد.
وی یادآور شد: طرف آمریکایی در یک مرحله پذیرفت که این موضوع بدون ارتباط با روند مذاکرات رفع تحریم‌ها انجام شود و مبادله صورت گیرد و در مقطع دیگری آن را به روند مذاکرات هسته‌ای گره زدند.ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران همانطور که اعلام کردیم آمادگی داریم این کار به عنوان موضوع انسانی صورت بگیرد. مشکلات فنی آمریکا به خودش ارتباط دارد. در این موضوع در صورت برخورد واقع بینانه طرف آمریکایی موضوع مبادله زندانیان به عنوان موضوع کاملا انسانی قابل انجام است. 
ضرورت اخذ تضمین‌های قابل راستی آزمایی از دولت آمریکا برای احیای برجام
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه‌ نشست گفت: درباره روند مذاکرات هسته‌ای با توجه به سابقه سوء عدم التزام و پایبندی دولت آمریکا به تعهداتش ایران همانطور که باره گفته معتقد به ضرورت اخذ تضمین‌های قابل راستی آزمایی جهت کسب اطمینان از پایبندی دولت آمریکا به توافق جدید است و در این مسیر کار را دنبال خواهیم کرد.
توافق تهران- ریاض نتیجه یکسال و‌نیم تلاش ‌مذاکره 
کنعانی درباره توافق ایران و عربستان افزود: این توافق نتیجه یک سال و نیم تلاش و مذاکره بود. دوره‌های مختلفی از گفت‌وگوی دوجانبه بین ایران و عربستان با نقش آفرینی و میزبانی مثبت برخی کشورها انجام شد از جمله پنج دور نشست دوجانبه در بغداد و سه دور نشست دوجانبه به میزبانی عمان در مسقط. 
وی افزود: قبل از سفر آقای شی به ریاض و قبل از سفر آقای رئیسی به پکن در ضمن گفت‌وگوها و مشورت های دیپلماتیک ایران و عربستان ایده‌ها و پیشنهاداتی هم مطرح بوده است. ما در چارچوب ایده‌هایی که طرف چینی مطرح کرد و قبلا گفت وگوهایی را داشتیم با این ایده از سوی چین مواجه شدیم که همزمان با سفر آقای رئیس جمهور به پکن نمایندگانی از دو کشور ایران و عربستان در پکن در حاشیه سفر رئیس جمهور نشست‌های دوجانبه‌ای داشته باشند و درباره روابط دوجانبه به تصمیم گیری برسند. 
کنعانی یادآور شد: طرف ایرانی با اصل موضوع بر مبنای حسن نیت برای اینکه روند دیپلماتیک برای بازگشت روابط دو کشور به ریل طبیعی محقق شود موافقت کرده بود ولی معتقد بود با توجه به اهمیت سفر دوجانبه و موضوعات مختلف در قالب این سفر با دولت چین داریم گفت‌وگوهای ایران و عربستان به بازه زمانی مناسب دیگری موکول کنیم.
مذاکرات در سطح دبیر شورای عالی امنیت‌ ملی با همتای سعودی با توجه به وجود مشکلات امنیتی بین دو‌کشور
وی ادامه داد: در زمان سفر و حضور آقای رئیسی در پکن در دیدار خصوصی دو رئیس جمهور ایران و چین در خصوص این موضوع مجددا گفت‌وگو شد و شی پیام طرف سعودی را به رئیس جمهور منتقل کرد. در همین چارچوب علاوه بر گفت‌وگوهای دو رئیس جمهور گفت‌وگوهای وزرای خارجه ایران و چین به تفصیل انجام و ابعاد موضوع مورد توافق قرار گرفت. به دلیل اینکه بخش مهمی از موضوعات جاری در گفت‌وگوها بین ایران و عربستان مرتبط با مشکلات امنیتی بود که توافق شد گفت‌وگوی جدید در سطحی بالاتر از گفت‌وگوهایی که قبلا در بغداد و مسقط انجام شده بود صورت بگیرد و در همین چارچوب توافق شد گفت‌وگو در سطح دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و همتای عربستانی آن انجام شود. البته در ترکیب هیأت دیگر مسؤولان ذیربط دو کشور از حوزه‌های سیاسی، امنیتی و نظامی از جمله دو مدیرکل ذیربط وزارت خارجه حضور داشتند.
کنعانی ادامه داد: در این گفت‌وگوها در خصوص موضوعات مختلف مورد اهتمام دو کشور که می‌توانست گره‌گشای ازسرگیری روابط دو کشور باشد انجام شد و با حسن نیتی که در دو طرف وجود داشت و نقش آفرینی بسیار مثبت دولت چین طرفین به از سرگیری روابط دو کشور رسیدند و توافق انجام شد که بلافاصله بعد از امضای توافق روابط دو کشور از سرگیری شود و حداکثر تا سقف دو ماه امضای بیانیه سفارتخانه ها در تهران و ریاض و سرکنسولگری‌ها بازگشایی شوند.
دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان به زودی انجام می شود
وی بیان کرد: وزارت خارجه‌های دو کشور در حال فراهم کردن دیدار و تماس وزرای خارجه دو کشور هستند و امیدواریم این دیدار در آینده نزدیک شکل بگیرد. درباره مکان دیدار توافقات انجام شده و اطلاع رسانی صورت خواهد گرفت. مانعی برای دیدار و گفت‌وگوی مستقیم دو وزیر خارجه در دو کشور وجود ندارد و در کانال‌های دیپلماتیک این روند انجام خواهد شد.
کنعانی ادامه داد: لازم است از نقش ارزنده و قابل تقدیر دو کشور عراق و عمان نقش بسیار سازنده‌ای داشتند و میزبان هشت دور گفت‌وگوهای هیأت‌های دو کشور بودند قدردانی کنم چرا که تلاش این دو کشور و نقش مکمل و انتهایی دولت چین در این زمینه در دستیابی دو کشور ایران و عربستان به ازسرگیری روابط سیاسی بسیار حائز اهمیت بود.
ادامه دارد….

نظر شما