شناسهٔ خبر: 59092856 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

بیانیه مشترک ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

همکاری‌های ایران و آژانس بر اساس موافقتنامه‌های جامع پادمانی ادامه خواهد یافت

براساس توافق ایران و آژانس، ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه می‌دهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن در نشست فنی که به‌زودی در تهران برگزار می‌شود، بین دو طرف مورد توافق قرار می‌گیرد.

صاحب‌خبر -
 
 
 
 
 
در پایان سفر دو روزه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران و دیدار و مذاکره با مقامات عالی‌رتبه کشور، سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بیانیه مشترکی صادر کردند.
متن کامل این بیانیه به شرح زیر است: «مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آقای رافائل گروسی در تاریخ 3 و 4 مارس 2023 (12 و 13 اسفند 1401) از جمهوری اسلامی ایران بازدید نمود. وی در این سفر با جناب آقای دکتر ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران و جناب آقای دکتر حسین امیر عبداللهیان وزیر محترم امور خارجه و جناب آقای مهندس محمد اسلامی معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس‌سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد.
این نشست‌های سطح بالا به اهمیت برداشتن گام‌هایی به منظور تسهیل همکاری‌های گسترده‌تر جهت تسریع در حل مسائل پادمانی باقی‌مانده به نحو مقتضی، پرداخت. دو طرف اعتقاد دارند که چنین تعاملات مثبتی می‌تواند راه را برای توافق‌های گسترده‌تر میان دولت‌های عضو هموار نماید.
سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخصوص موارد زیر به توافق رسیدند:
1. تعاملات بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران با روحیه همکاری و با رعایت کامل صلاحیت‌های آژانس و حقوق و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بر اساس موافقتنامه‌های جامع پادمانی صورت خواهد پذیرفت.
2. در خصوص مسائل پادمانی باقی‌مانده مربوط به سه مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارائه اطلاعات و دسترسی بیشتر به منظور رسیدگی به مسائل پادمانی باقی‌مانده اعلام کرد.
3. ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه می‌دهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن طی یک نشست فنی که به زودی در تهران برگزار می‌شود، میان دو طرف مورد توافق قرار خواهد گرفت.»
کمالوندی: توافقی برای نصب مجدد دوربین‌های آژانس نشده 
دسترسی آژانس به افراد 
در مراکز هسته‌ای هم صحت ندارد 
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگو با ایرنا در مورد برخی ادعاها پیرامون اعطای دسترسی به افراد در گفت‌وگوهای ایران و آژانس گفت: در طول دو روزی که آقای گروسی و هیئت همراه در ایران بودند هیچ گاه بحث دسترسی به افراد مطرح نشد و هیچ متنی هم حاکی از این موضوع نوشته نشده است.
کمالوندی ادامه داد: البته حتی اگر چنین درخواستی مطرح می‌شد به طور قطع ما با آن مخالفت می‌کردیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مورد نصب دوربین‌های جدید در تاسیسات هسته‌ای نیز تاکید کرد که در مورد نصب دوربین‌ها صحبت یا توافقی صورت نگرفته است.
وی در مورد ادعای افزایش ۵۰ درصدی بازرسی‌های آژانس از مکان‌های هسته‌ای ایران گفت: از آن‌جایی که برای اولین بار در مجتمع فردو غنی‌سازی ۶۰ درصد آغاز شده بود و بر اساس رویکرد پادمانی بازرسی‌ها باید افزایش پیدا می‌کرد. چرا که اصولا با افزایش سطح غنی‌‌سازی و یا ورود مواد حساس‌تر به موسسه میزان بازرسی‌ها با توافق طرفین افزایش پیدا می‌کند.
کمالوندی تاکید کرد: بر همین مبنا تعداد بازرسی‌های فردو پیش‌تر 
۸ مورد بوده است که با توجه به سطح غنی‌‌سازی بالاتر به ۱۱ مورد افزایش پیدا کرده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین در واکنش به برخی اخبار مبنی بر توافق با آژانس برای دسترسی به سه مکان ادعایی بر اساس میزان‌ درخواست آژانس، گفت: هیچ بحثی در مورد میزان دسترسی بدون محدودیت به سه مکان ادعایی مطرح نشده است و با توجه به دسترسی قبلی به این مکان‌ها اصولا لزومی به دسترسی بیشتر دیده نمی‌شود و آژانس نیز تاکنون چنین درخواستی نداشته است.
وی در مورد دسترسی به نقشه جامعه هسته‌ای کشور گفت: آنچه مهندس اسلامی در طول مذاکرات یک نسخه از آن را تحویل طرف مقابل داد، چارچوب برنامه ملی همکاری‌های فنی (سی پی اف) بود که نوع همکاری‌های آژانس و ایران در حوزه‌های کمک‌های فنی و توسعه‌ای را مشخص می‌کند. این چارچوب، بر اساس برنامه جامع ۲۰ ساله هسته‌ای تهیه شده است.
کمالوندی در پاسخ به سؤالی در مورد اینکه آیا این تفاهمات مغایر قانون با راهبردی مجلس شورای اسلامی است، گفت: این تفاهمات صورت گرفته هیچ‌گونه مغایرتی با قانون راهبردی مجلس نداشته و کاملا در راستای این قانون دنبال خواهد شد.
گروسی: پیشرفت قابل توجهی 
در گفت‌وگو با ایران حاصل شد
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شامگاه شنبه پس از بازگشت از تهران در فرودگاه وین گفت که با ایران توافق کردیم که اجازه دسترسی به اطلاعات و مکان‌ها به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داده شود.
وی در ادامه سخنانش گفت که نشست‌های فنی با طرف ایرانی به زودی برگزار خواهد شد و برخی از تجهیزات نظارتی در ایران به زودی راه‌اندازی می‌شوند. 
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اضافه کرد: «سایت فردو به بازرسی بیشتر نیاز دارد و ما شدت بازرسی در آن‌جا را افزایش خواهیم داد. بازرسی‌ها از سایت فردو 50 درصد افزایش خواهد داشت که پیشرفت بسیار مهمی از نظر شفافیت به شمار می‌آید و تجهیزات نظارتی فعالیت‌های هسته‌ای در تعدادی از اماکن دوباره نصب می‌شود.» 
گروسی گفت: «تلاش خواهیم کرد که در سریع‌ترین زمان ممکن تحقیقات درباره ذرات هسته‌ای پیدا شده در سایت‌های اعلام نشده انجام شود.»
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اضافه کرد: «چیزی که مهم بوده این است که ما بر روی بازرسی‌ها، دسترسی به افراد و دسترسی به مواد به خصوص توافق کردیم که این یک تغییر است».
گروسی درباره پیدا شدن ذرات اورانیوم 84 درصد غنی شده گفت: «توجه به این نکته مهم است که هیچ تولید یا انباشتن اورانیوم غنی شده در این سطح وجود نداشته است. این بسیار مهم است و مردم نباید گمراه شوند».
وی گفت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک روندی با ایران خواهد داشت و این زمان‌بر خواهد بود.
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اضافه کرد: «من معتقدم که یک پیشرفت قابل توجه، حداقل از نظر گفت‌وگوی من با دولت ایران ثبت شده است. فکر می‌کنم که شنیده شدم و امیدوارم که به زودی نتایج را ببینیم. خواهیم دید».
اظهارات گروسی در تهران 
نتانیاهو را آشفته کرد
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی یک‌شنبه به اظهارات شنبه رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که گفت «هر گونه حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای غیرقانونی است» واکنش نشان داد. 
به گزارش رویترز، گروسی این اظهارنظر را در پاسخ به سؤال یک خبرنگار درباره تهدیدهای رژیم موقت صهیونیستی و آمریکا برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در صورتی که «دیپلماسی برای ممانعت از دستیابی ایران به بمب هسته‌ای به بن‌بست بخورد»، بیان کرد. طبق این گزارش، بنیامین نتانیاهو یکشنبه در اظهاراتی تلویزیونی به کابینه خود گفت: «رافائل گروسی فردی شایسته است که اظهارات نامناسبی را بیان کرد.»  وی افزود: «خارج از چه قانونی؟ آیا برای ایران که آشکارا خواستار نابودی ما است، جایز است ابزار کشتار برای نابودی ما را سازماندهی کند؟ آیا ما از دفاع از خود منع شده‌ایم؟ بدیهی است که مجاز به انجام این کار هستیم».
اولیانوف: 
جبران قطعنامه نادرست شورای حکام علیه ایران ساده نیست
میخائیل اولیانوف، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای روسیه در واکنش به افزایش دوربین‌های نظارتی در تأسیسات هسته‌ای ایران توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در توئیتی نوشت: «حذف دوربین‌ها (نظارتی آژانس) از تأسیسات هسته‌ای ایران نتیجه قطعنامه سه کشور اروپایی با حمایت آمریکا در شورای حکام علیه ایران بود.»
وی افزود: «جبران این اشتباه استراتژیک غیرمسئولانه کار ساده‌ای نیست.»
اولیانوف همچنین درباره افشای اطلاعات هسته‌ای ایران در رسانه‌های غربی نوشت: «برخی از کشورهای عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همیشه اطلاعات حساس را افشا می‌کنند، این تقصیر دبیرخانه آژانس نیست.»
وی تأکید کرد: «به‌احتمال زیاد می‌توانیم کشورهای عضوی را شناسایی کنیم که اطلاعات محرمانه را به‌منظور پیچیده‌تر کردن بحث‌ها در شورای حکام آژانس افشا می‌کنند.»
ترامپ: ایران از چین خطرناک‌تر است
«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا بامداد یکشنبه مدعی شد که ایران از چین خطر بیشتری برای واشنگتن و جهان دارد.
ترامپ در مصاحبه با خبرنگار روزنامه «واشنگتن اگزمینر» گفت: «چین کشوری است که نمی‌خواهد نابود شود. ولی عده‌ای آن‌قدر دیوانه هستند که نابود شدن برایشان اهمیتی ندارد.»
بر این اساس، وی با تکرار ادعاهای دروغین نخ‌نماشده علیه تهران، اظهار داشت: «می‌گویند که ایران در آینده سلاح اتمی جدیدی را خواهد داشت که نباید می‌داشت. وقتی که من [از ریاست جمهوری] رفتم، آنها برای توافق التماس می‌کردند.»
رئیس‌جمهور سابق آمریکا در ادامه ادعاهایش افزود: «چون در آن زمان ما آنها را در موقعیتی قرار داده بودیم که مجبور به پذیرش توافق بودند. ما می‌توانستیم توافقی انجام دهیم که برای همه از جمله خودشان بسیار خوب باشد.»
ترامپ ادامه داد: «ولی اکنون آنها در حال دستیابی به سلاح اتمی هستند. پس وقتی که می‌پرسی آیا چین خطرناک‌تر از ایران است، من در این گزاره شک دارم».

نظر شما