«سرگئی ریابکوف» مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه هم اعلام کرد: اقدامات و گامهای لازم برای لغو تحریمهای ایران در حال بررسی است.
به گزارش رسانههای روسی از جمله خبرگزاری 'روسیا سگودنیا'، ریابکوف خاطرنشان کرد: در جریان مذاکرات هستهای اقدامات لازم برای لغو تحریمها در مورد ایران بررسی میشود.
وی افزود که مساله مهم مذاکرات هسته ای، تجزیه و تحلیل و بررسی پیامدهای احتمالی توافق جامع در مورد برنامه هستهای برای تمام طرفها است.
مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه با بیان این که زنجیره اقدامات برای لغو تحریمهای ایران در دست بررسی است، ادامه داد: اقدامات عملی که در سایتهای هستهای ایران (برای محدود کردن ابعاد برنامه هسته ای)پیش بینی شده است از هم اکنون باید به اجرا درآید.
ریابکوف خاطرنشان کرد: سرعت حل مسایل مورد اختلاف در پیش نویس متن توافق جامع در مورد برنامه هستهای ایران افزایش مییابد.
وی در عین حال گفت: پنج تا هفت مساله مورد اختلاف باقی مانده که برای حل آنها به تصمیم سیاسی در سطح وزیران نیاز است.
مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه خاطرنشان کرد که یک هفته پیش کاهش سرعت حل مسایل باقی مانده نگرانکننده شده بود اما اکنون سرعت حل مسایل در مورد برنامه هستهای ایران در مذاکرات ایران و گروه 1+5 افزایش یافته است.
وی افزود: مسایلی در متن توافق جامع وجود دارد که قبل از ارائه به وزیران امور خارجه برای تصمیمگیری باید مورد بررسی بیشتر و دقیقتر کارشناسان قرار گیرد.
ریابکوف همچنین تلاشهای طرف روسی برای کسب تفاهم سایر اعضای گروه 1+5 در مورد لغو تحریم تسلیحاتی ایران را یادآور شد و گفت: متاسفانه این مساله از پیچیدهترین موضوعات در مذاکرات داخلی 1+5 است و نتوانستیم در این باره به توافق دست بیابیم.
این مقام روس ادامه داد: با توجه به این که میدانیم این مساله در کدام بخش توافق جامع قرار گرفته است، وضعیت کمی آسانتر میشود. این مساله (لغو تحریم تسلیحاتی ایران) از نظر فنی دشوار و پیچیده نیست فقط حل آن به تصمیم سیاسی نیاز دارد.
مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه به تازگی مواضع کشورش در مساله تحریم ایران را اعلام و خاطرنشان کرد: مسکو اجازه نخواهد داد ترتیبی داده شود که تحریمها در مورد ایران بطور خودکار و بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل اعمال شود.
ریابکوف سه شنبه گذشته نیز در گفتگو با خبرگزاری روسیاسگودنیا اعلام کرد: اعمال خودکار تحریمها در مورد ایران را غیرقابل قبول میدانیم و شرکا در مذاکرات هستهای این موضع ما را پذیرفتهاند.
وی افزود: گروه 1+5 در مذاکرات درمورد برنامه هستهای ایران رویکرد مورد قبول تمام طرفها برای حل مساله تحریمها را تنظیم میکند که در آن نگرانیهای آمریکا و روسیه مورد توجه قرار میگیرد.
مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه ادامه داد: طرح مشخصی وجود دارد که امکان تطابق سیاستهای اصولی ما (مواضع روسیه و غرب در مورد برنامه هستهای ایران) و تامین شرایط لازم را برای نقش آفرینی شورای امنیت که مرجع تصمیم گیرنده در این مورد است، فراهم میکند.
ریابکوف،همچنین هیاتهای مذاکرهکننده هستهای در گروه 1+5 را از بازیها و مانورهای سیاسی در مذاکرات برحذر داشت.
ریابکوف با بیان اینکه علاقمند به طولانی شدن مذاکرات نیستیم،اظهار داشت: تاکید میکنم که تبدیل مذاکرات به بازیهای سیاسی و مانورهای تاکتیکی، اقدام بسیار نادرستی خواهد بود.
ریابکوف افزود: از درخواستهای ایران مبنی بر لزوم تمرکز توجهها به ماهیت مسایل باقی مانده و دوری از زور آزمایی بین هیاتهای طرفهای شرکتکننده در مذاکرات هستهای (میان ایران و گروه 1+5) حمایت میکنیم.
مذاکره ایران، اروپا و آمریکا برای رفع اختلافات و تکمیل متن توافق جامع
گزارش دیگری حاکی است مذاکرات معاونان وزیران خارجه ایران و 1+5 دیروز هم با گفتگوهای سهجانبه عراقچی، روانچی، شرمن و اشمید ادامه داشت.
مذاکرات معاونان وزیران خارجه ایران و 1+5 دیروز در حالی ادامه یافت که قرار است امروز وزیران خارجه ایران و سه کشور اروپایی با یکدیگر در لوکزامبورگ دیدار کنند. همچنین دکتر محمدجواد ظریف با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم دیدار میکند. احتمالا ظریف به طور جداگانه با لوران فابیوس، وزیرخارجه فرانسه در لوکزامبورگ نیز دیدار خواهد کرد. وزیران خارجه اتحادیه اروپا برای شرکت در نشستی در لوکزامبورگ به سر میبرند.
جان کری وزیر خارجه امریکا برای نخستین بار در روز سه شنبه اعلام کرد که ایالات متحده آماده برچیدن تحریمهای اقتصادی ایران است آن هم بدون رسیدگی به ادعاهای دست داشتن ایران در ساخت سلاحهای هسته ای.
در هفتمین دور مذاکرات که نشستی هماهنگی میان معاونان وزیر امور خارجه با همتایان شان در شش کشور قدرتمند جهان برگزار شد، مقرر شد روند مذاکرات که کند و آهسته اما رو به پیشرفت ارزیابی میشد، قدری شتاب گیرد.
* رسانه آمریکایی: اوباما به میراث مهم توافق هستهای با ایران نزدیک است
در همین حال پایگاه خبری هیل در گزارشی در مورد کارهای ناتمام اوباما پیش از اتمام دوره ریاست جمهوری وی عنوان کرد که کاخ سفید امیدوار است در صورت حصول توافق نهایی با ایران، این توافق یکی از دستاوردهای سیاست خارجی دوران اوباما شود.
در بخشی از این گزارش آمده است: با توجه به اینکه 19 ماه تا پایان دوره ریاست جمهوری اوباما باقی مانده، او توجه خود را به سوی کارها و سیاستهای ناتمامش متمرکز کرده است. از جمله این کارهای ناتمام اوباما حصول توافق با ایران در مورد برنامه هستهای این کشور است.
پایگاه هیل مینویسد: اوباما به یک میراث دیگر نزدیک است. حصول یک توافق با ایران میتواند منجر به برداشته شدن تحریمهای علیه ایران در ازای یکسری درخواستهای غرب منجر شود. این در حالی است که مذاکره کنندگان همچنان به مذاکراتشان برای رسیدن به توافق نهایی پیش از ضرب الاجل 30 ژوئن(9 تیر) ادامه میدهند و این مذاکرات همچنان در وین ادامه دارد.
در ادامه این گزارش آمده است: اگر اوباما بتواند این توافق را نهایی کند، کاخ سفید امیدوار است این توافق به عنوان یک دستاورد مهم سیاست خارجی در دوران ریاست جمهوری اوباما در کنار موضوع بهبود روابط آمریکا- کوبا محسوب شود.
* فابیوس: خواهان یک توافق محکمیم
وزیر امور خارجه فرانسه هم گفت که قرار است در لوکزامبورگ با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کند.
لوران فابیوس، گفت: برای ارزیابی موضع ایران در آستانه برگزاری آخرین دور از مذاکرات هستهای میان تهران و گروه 1+5 با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیدار خواهم کرد.
این دیدار دو جانبه قرار است امروز در حاشیه اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ انجام شود.
فابیوس همچنین بیان کرد: اواخر هفته جاری وزرای خارجه به مذاکرات میپیوندند. بنابراین مایلم یک گفتوگو و ارزیابی داشته باشم تا ببینم ایرانیها در چه موضعی قرار دارند.
وی ادامه داد: ما در مرحلهای قرار داریم که ایرانیها باید به ما بگویند چه در سرشان دارند و من به آنها خواهم گفت که فرانسه خواهان یک توافق محکم است که قابل راستی آزمایی باشد. چون توافقی که قابل راستی آزمایی نباشد توافقی است که اجرایی نمیشود.
به گزارش رویترز، فرانسه از زمان آغاز مذاکرات هستهای میان ایران و گروه 1+5 برای اتخاذ مواضع سختتر در قبال ایران پافشاری کرده و رویکرد تندتری داشته است.
یک دیپلمات ارشد فرانسوی نیز به رویترز گفت: که قدرتهای جهانی به تمدید بلند مدت مذاکرات نمیاندیشند و روی دستیابی به یک توافق تا 30 ژوئن (9 تیر) و کمی پس از آن متمرکز هستند.
اظهارات فابیوس مبنی بر این که فرانسه خواهان یک توافق محکم است که قابل راستیآزمایی باشد در حالی مطرح میشود که به نظر میرسد کلید واژه راستیآزمایی به عنوان عاملی که امکان تحت الشعاع قرار دادن توافق و همچنین اعمال محدودیت و نظارت دائمی بر برنامه صلحآمیز هستهای ایران را فراهم میآورد در دستور کار قرار گرفته است؛ این در حالی است که ابعاد راستیآزمایی ادعایی باید مشخص و برابر عرف بینالملل که در مورد دیگر کشورها نیز اعمال میشود، باشد.
همچنین راستیآزمایی باید از سوی کشورهایی مطرح شود که خود سابقه منفی در نقض یا تهدید امنیت بینالملل نداشته باشند. به عنوان مثال فرانسهای که کارنامهای سیاه در حمایت از تروریسم و کشتار و جنایت و حمایت از رژیمهای غیر مردمی و جنایتکار دارد حق سخن گفتن از راستیآزمایی ندارد.
ریابکوف: اقدامات لازم برای لغو تحریمهای ایران در حال بررسی است
صاحبخبر -