شناسهٔ خبر: 59024634 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

آخرین خبرها از تلاش های دیپلماتیک در پرونده هسته ای و احیای برجام؛ اسلامی: موضوعات مناقشه میان ایران و آژانس/ گروسی به تهران می آید/ معاون وزیر دفاع آمریکا: موضوع را از طریق دیپلماتیک حل کنید

صاحب‌خبر -

شفقنا- روز سه‌شنبه با انتشار گزارشی محرمانه شورای حکام اعلام کرد که آثار اورانیوم با غنای نزدیک به ۸۴ درصد «۸۳/۷ درصد» در تأسیسات ایران پیدا شده است؛ آژانس از ایران خواسته است تا درباره این میزان غنی‌سازی شفاف‌سازی کند. براساس تازه ترین گزارش‎ آژانس، این میزان خلوص اورانیوم در تاسیسات فردو پیدا شده و این درصد خلوص اورانیوم، نزدیک به غنای ۹۰ درصدی مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی است.

رییس سازمان انرژی اتمی در همین خصوص می گوید: در دو ماه گذشته رفت و آمدها با آژانس در سطح کارشناسی و معاونان انجام شد و در دو هفته گذشته هیات‌هایی از آژانس در تهران حضور یافتند و تبادل نظر شد. در این تبادل نظرها و رایزنی‌ها مواردی از جمله «عدم انطباق بیانیه طراحی چیدمان سانتریفیوژها» یا مساله «یک ذره»، به خوبی مرور شد و بحث و کارشناسی و نهایی شده است و مشخص شده که انحراف خاصی وجود ندارد.

پیشتر خبرگزاری بلومبرگ نیز گزارش داده بود که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی متوجه آثار غنی‌سازی ۸۴ درصدی در تاسیسات هسته‌ای ایران شده‌اند اما هنوز نمی‌دانند که این میزان غنی‌سازی، عمدی بوده یا نتیجه رسوب تصادفی در شبکه لوله‌هایی ازسانتریفیوژهاست.

اسلامی در این باره بخشی از گزارش برجامی آژانس که در آن به موضوع غنی‌سازی بالای ۸۳ درصدی در ایران اشاره کرده است،تصریح کرد: بازرسان مشاهده کردند حجم مواد تولید در پایان کار، از ۶۰ درصد تجاوز نکرده است و خط تولید ما همان تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی است و ما همان هدف را هم دنبال می کنیم بنا بر این، آن موضوع با همین تعریف کنار گذاشته می‌شود.

مقامات ایران عنوان کرده‌اند که این ذرات ممکن است در اثر «نوسانات غیرعمدی» در سطح غنی‌سازی تولید شده‌ باشند.

مقام‌های ایران می گویند کشف آثار اورانیوم ۸۴ درصدی ممکن است در اثر «نوسانات غیرعمدی» در سطح غنی‌سازی تولید شده‌ باشند و مربوط به رسوب مواد رادیواکتیو در سانتریفیوژهاست و بازرس آژانس دچار اشتباه شده اند.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گزارش‌ آژانس درباره آثار غنی‌سازی ۸۴ درصدی در تاسیسات هسته‌ای ایران را «تحریف واقعیت و سیاه‌نمایی» توصیف کرد.

آقای کمالوندی تأکید کرد که ایران تا کنون غنی‌سازی بالای ۶۰ درصد نداشته است و «وجود ذره یا ذرات اورانیوم بالاتر از ۶۰ درصد در فرآیند غنی‌سازی به معنی غنی‌سازی بالای ۶۰ درصد نیست.»

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه، نیز اعلام کرد «ایران متعهد به ان‌پی‌تی و موافقت‌نامه جامع پادمان و همکاری حرفه‌ای با آژانس است».

اسلامی: پرونده موضوعات مناقشه میان ایران و آژانس بسته شده است  

محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی می گوید مواردی که عدم انطباق سانتریفیوژها یا وجود ذره اعلام شده بود، حل و فصل و پرونده پس از کارشناسی‌ها بسته، نهایی و مشخص شد که انحراف خاصی وجود ندارد.

وی درباره اعلام وجود ذره‌ای با غنای ۸۴ درصد گفت: نمونه برداری یک ذره بوده است که با میکروسکوپ هم دیده نمی شود اما آنچه مهم است، حجم موادی است که پس از تولید ذخیره می شود که بازرسان آن را مشاهده کردند و مطمئن شدند که بیش از ۶۰ درصد نیست و خط تولید ایران ۶۰ درصد است که در این گزارش هم آمده است، در نشست‌ها هم آن‌را پیگیری می‌کنیم و این موضوع هم براساس همین مذاکرات کنار گذاشته می شود.

آقای اسلامی گفت: تماس‌ها با مدیرکل و معاونین آژانس در حال انجام است و هیات‌هایی از آژانس در تهران حضور پیدا کردند و مواردی که عدم انطباق سانتریفیوژها یا وجود ذره اعلام شده بود، حل و فصل و پرونده پس از کارشناسی‌ها بسته، نهایی و مشخص شد که انحراف خاصی وجود ندارد و موضوعاتی است که در حقیقت با توجه به بحث های کارشناسی واجد اهمیت نبوده است که بخواهد به عنوان یک بحث مورد پیگیری قرار گیرد.

گروسی به تهران می آید

احتمالا گروسی هفته آینده به تهران سفر می‌کند

آقای اسلامی ضمن اعلام سفر آتی گروسی به ایران، تأکید کرد که از آقای گروسی دعوت به عمل آمد که در یکی دو روز آینده به تهران سفر خواهد کرد تا موارد باقی مانده را بررسی شود. این سفر می‌تواند کره گشای مذاکرات برجامی باشد. ما موارد غیرعادی که سیاسی و با اعمال فشار باشد را نمی‌پذیریم.

ملاقات‌های سطح بالا گروسی در ایران

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی عصر جمعه وارد تهران می‌شود و با مقامات ایران ملاقات‌هایی را انجام خواهد داد.

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عصر جمعه (12 اسفند) وارد تهران می‌شود.

وی در این سفر با مقامات کشورمان ملاقات‌هایی را انجام خواهد داد و مسائل مختلفی نیز در این دیدارها بررسی می‌شود.

اولیانوف: سیاست آمریکا در قبال تهران محرک اصلی توسعه سریع برنامه هسته‌ای ایران است

میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین با انتشار پیامی توئیتری به گزارش روز گذشته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران واکنش نشان داد.

اولیانوف در پیام خود نوشت: سیاست‌های ترامپ و بایدن در قبال تهران، محرک اصلی توسعه سریع برنامه هسته‌ای ایران است. در واقع واشنگتن فقط می‌تواند در این خصوص به خود «تبریک» بگوید. هیچ درسی آموخته نشد.

مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا: اوضاع بسیار بد است؛ حفظ کانال‌های ارتباطمان با ایران سخت شده است

مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا در مذاکرات هسته‌ای تأکید کرد که متن احیای توافق هسته‌ای (برجام) از پاییز سال گذشته آماده شده است.

به گزارش میدل ایست نیوز، «انریکه مورا»، مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا در مذاکرات هسته‌ای، در مصاحبه با نشریه آلمانی «اینترناسوناله پولیتیک» گفت که ایران در آن زمان خواستار بسته شدن پرونده پادمانی شده بود اما «امروز شاید برای بازگشت به توافق هسته‌ای به عنوان وسیله‌ای برای خروج از مشکلات داخلی‌اش آماده‌تر باشد».

او گفت که تهران خود را در «قلب یک توفان قرار داد که خودش آن را ایجاد کرده بود».

مورا افزود مساله ای که برای اروپا اهمیت بسیاری دارد روابط نظامی ایران با روسیه و تأمین پهپاد برای مسکو است و تأکید کرد که این مسئله «پرمخاطره‌ترین مسئله برای اروپا در پرونده ایران» است.

مورا گفت: «اوضاع بسیار بد است، ما همه کانال‌های ارتباطمان را حفظ می‌کنیم اما این کار خیلی سخت شده است».

سازمان ملل: نمی‌توانیم ادعاهای غنی‌سازی ۸۴ درصدی ایران را تائید کنیم

استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در نیویورک در پاسخ به سوالی درباره واکنش دبیرکل سازمان ملل در خصوص ادعاهای غنی سازی ۸۴ درصدی از سوی ایران افزود که نمی تواند این ادعاها را تایید کند.

دوجاریک گفت که آژانس بین المللی اتمی، این هفته ممکن است هیاتی را به تهران اعزام کند.

سخنگوی سازمان ملل در عین حال گفت: موضع ما تغییر نکرده است. ایران باید از همه توافقنامه هایی که با آژانس اتمی و شرکای بین المللی امضا کرده است، پیروی کند.

یک مقام آمریکایی: «ایران می‌تواند مواد شکافت‌پذیر برای یک بمب را در حدود 12 روز بسازد»

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از رویترز، «کالین کال» معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاست روز سه شنبه به وقت ایالات محده توسط یک قانونگذار جمهوری خواه در مجلس نمایندگان مورد سوال قرار گرفت که چرا دولت بایدن به دنبال احیای توافق برجام بوده است.

این مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا مدعی شد: ایران می‌تواند ظرف 12 روز مواد شکافت پذیر لازم برای ساخت یک بمب را تهیه کند که بسیار کمتر از مدت زمان محدود شده در برجام- یک سال- است.

کال افزود: پیشرفت هسته ای ایران از زمان خروج ما از برجام قابل توجه بوده است. در سال 2018، زمانی که دولت قبلی تصمیم به خروج از برجام گرفت، ایران حدود 12 ماه زمان می برد تا مواد شکافت پذیر یک بمب را تولید کند. اکنون حدود 12 روز طول می کشد.

سومین مقام عالی رتبه وزارت دفاع آمریکا همچنین گفت: بنابراین من فکر می‌کنم هنوز این دیدگاه وجود دارد که اگر بتوانید این موضوع را از طریق دیپلماتیک حل کنید و محدودیت‌هایی را بر برنامه هسته‌ای آنها بازگردانید، بهتر از گزینه‌های دیگر است. اما در حال حاضر، برجام روی یخ است.