پس از OpenAI، گوگل و مایکروسافت، ظاهر این بار نوبت به متا رسیده تا هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) مبتنی بر مدل زبانی خود را به نمایش بگذارد. این چت بات که LLaMA نام گرفته، مخفف عبارت Large Language Model Meta AI است.
مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا با ارسال یک پست در حساب فیس بوک خود از سهم شرکت خود در حوزه فناوری هوش مصنوعی گفت. او نوشت: امروز ما یک مدل زبانی جدید مبتنی بر هوش مصنوعی به نام LLaMA را منتشر می کنیم که برای کمک به محققان در پیشبرد کارشان طراحی شده است. این چت بات در تولید متن، گفتگو، خلاصه سازی مطالب و فعالیت های پیچیده تر نظیر حل قضایای ریاضی یا پیش بینی ساختارهای پروتئینی، بسیار امیدوارکننده ظاهر شده است.
او با این حال توضیح نداد که کدام یک از عملکردهای فوق در حال حاضر توسط هوش مصنوعی LLaMA متا قابل انجام است. زاکربرگ بدون آنکه به جزئیات این پروژه اشاره کند، تنها از تعهد خود به آن گفت و افزود: ما این پروژه را در دسترس جامعه تحقیقاتی هوش مصنوعی قرار خواهیم داد.
در این راستا، متا با ارسال یک پست در وبلاگ شخصی خود که شامل یک مقاله تحقیقاتی در مورد AI بود، اطلاعات بیش تری را ارائه کرد. در این پست آمده: مانند دیگر مدل های زبان بزرگ، هوش مصنوعی LLaMA متا نیز با دریافت دنباله ای از کلمات به عنوان ورودی کار می کند و قادر است کلمه بعدی را برای تولید متن به صورت بازگشتی پیش بینی کند.
هوش مصنوعی LLaMA، کوچک تر و با عملکردی بهتر از رقبا
متا در ادامه افزود که LLaMA بر اساس متونی برگرفته از ۲۰ زبان مختلف آموزش دیده است. این شرکت هوش مصنوعی خود را بعنوان «مدل پایه کوچک تر» توصیف کرد که به قدرت محاسباتی و منابع بسیار کم تری در مقایسه با سایر مدل های زبان نیاز دارد. آن ها هم چنین بر تعهد خود به شفافیت و توسعه این پروژه با نظارت محققان هوش مصنوعی تاکید کردند.
در ادامه این اعلامیه آمده: برای حفظ یکپارچکی و جلوگیری از سوءاستفاده احتمالی، ما مدل خود را تحت یک مجوز غیرتجاری و با تمرکز بر موارد استفاده تحقیقاتی منتشر می کنیم. هوش مصنوعی LLaMA به صورت گزینشی در اختیار محققان دانشگاهی، افراد وابسته به سازمان های دولتی، جامعه مدنی و آزمایشگاه های تحقیقاتی قرار خواهد گرفت.
سخنگوی این شرکت هم چنین اضافه کرد که تاکنون در این مرحله از تحقیقات، LLaMA با هیچ یک از محصولات یا پلتفرم های متا نظیر اینستاگرام و فیس بوک ادغام نشده است. وی هم چنین خاطرنشان کرد که این شرکت در حال حاضر تصمیمی برای پیش نمایش عمومی یا دسترسی گسترده هوش مصنوعی خود ندارد.
با وجود اطلاعات محدود، هنوز مشخص نیست که هوش مصنوعی LLaMA تا چه حد شانس رقابت در مقابل دیگر غول های فناوری را خواهد داشت. بااین حال ، تقریبا هر نمونه ای از چت بات AI که تاکنون عرضه شده ، سهمی از بازار را همراه با حواشی و جنجال های مربوطه به خود اختصاص داده است. در این میان چالش های متعددی نظیر ارائه اطلاعات نادرست، تردیدها در مورد ایجاد احساسات توسط هوش مصنوعی ، نقض قوانین کپی رایت و موارد دیگر نیز وجود دارند.
متا در اعلامیه خود به برخی از این مشکلات فوق اذعان کرد و از لزوم تحقیقات بیش تر برای رفع ایراداتی نظیر سوگیری، نظرات مخرب و توهمات در مدل های زبانی سخن گفت. مانند سایر مدل های AI، هوش مصنوعی LLaMA نیز در این چالش ها سهیم است. بااین حال ، متا اعتقاد دارد که رویکرد باز و پژوهش محور آنها میتواند گامی رو به جلو در جهت حل مشکلات متعدد و مداوم هوش مصنوعی باشد.
∎