«دسترسي به پايگاه هاي نظامي ايران»اهرمي است که چندروزي است در ادبيات مقامات آمريکايي زياد ديده مي شود.همزمان با نزديک شدن به روزهاي پاياني مذاکرات ،ارنست مونيز وزير انرژي آمريکا اعلام کرد که واشنگتن در هرگونه توافق هسته اي با ايران خواهان راستي آزمايي است که شامل دسترسي به سايت هاي نظامي مشکوک اين کشور مي شود. همزمان ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه هشدار داده که غرب به دنبال تحميل برخي شروط به ايران است.
به گزارش تسنيم، به گفته مونيز که با شبکه تلويزيوني پي بي اس گفتگو مي کرد،آمريکا از موضوع دسترسي به پايگاه هاي نظامي ايران صرف نظر نمي کند.حدود 5روز پيش خبرگزاري آسوشيتدپرس گزارش داده بود مقامات غربي از جمله جان کري وزيرخارجه آمريکا و آژانس بين المللي انرژي اتمي بر خلاف اصرار گذشته خود شرط حل و فصل موضوع PMD قبل از ضرب الاجل ۳۰ ژوئن(9تير) را کنار گذاشته و آن را به بعد از توافق هسته اي احتمالي موکول کرده است. همزمان،جان کربي سخنگوي وزارت خارجه آمريکا اظهاراتي تازه درباره موضوع ابعاد نظامي احتمالي (PMD) که به جنجال داغ اين روزهاي رسانه ها و مقامات آمريکا تبديل شده مطرح کرد.«کربي» اظهار کرد ايران بايستي «قبل از» توافق هسته اي با گروه 1+5 مسئله ابعاد احتمالي را حل کند، وگرنه توافقي در کار نخواهد بود. سخنگوي وزارت خارجه آمريکا در پاسخ به سوال خبرنگار آسوشيتدپرس در همين رابطه گفت: مسئله (PMD) بايستي به عنوان بخشي از هر گونه توافق هسته اي و قبل از آن، مشخص شود و اين چيزي است که درباره آن در لوزان توافق صورت گرفت و مقرر شد که آژانس دسترسي هاي مورد نياز براي حل و فصل نگراني ها درباره ابعاد نظامي احتمالي برنامه هسته اي ايران که هم مسائل حال و هم مسائل گذشته را شامل مي شود را داشته باشد». به گزارش فارس،منندزسناتور ارشد دموکرات کنگره هم ضمن انتقاد از اظهارات وزير خارجه آمريکا درباره ابعاد احتمالي برنامه هسته اي ايران تصريح کرد که واگذاري امتياز واشنگتن به ايران در زمينه ابعاد احتمالي را نمي پذيردو مسئله PMD بايد قبل از حصول توافق احتمالي حل شود. اين در حالي است که ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه، هشدار داد که ۱+۵ نبايد برخي شروط را به تهران تحميل کند.به گزارش راديو اروپاي آزاد،پوتين اظهار داشت: «ما خرسنديم از اين که موضع ايران به طور چشمگيري تعديل شده که اين امر دستيابي به توافق را تا حدي ممکن مي کند. ما قطعا از اين توافق حمايت مي کنيم».وي در ادامه افزود: «تنها مسئله اي که آسيب زننده به نظر مي رسد اين است که به منظور به هم زدن توافق تعمدا – دوست دارم تاکيد کنم روي اين سخن – تعمدا از ايران خواسته شود دست به اقداماتي بزند که کاملا غيرممکن است انجام شان دهد، اقداماتي که در مقايسه با حل و فصل مسئله اصلي، يعني مسئله منع گسترش سلاح هاي هسته اي، بي اهميت است».
اين در حالي است که وزير امور خارجه کشورمان فردا براي رايزني با فدريکا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا و 3همتاي اروپايي خود به لوکزامبورگ خواهد رفت.سيدعباس عراقچي و مجيد تخت روانچي معاونان ظريف نيز روز دوشنبه وين را ترک کرده و به ظريف خواهند پيوست.فردا همه وزراي خارجه اتحاديه اروپا و موگريني براي شرکت در نشست شوراي امور خارجه اتحاديه اروپايي در لوکزامبورگ به سر مي برند.همزمان با رايزني ظريف و تيم مذاکره کننده هسته اي کشورمان در لوکزامبورگ، نشست هاي کارشناسي ايران و گروه 1+5 در وين براي نگارش متن توافق جامع هسته اي ادامه خواهد داشت.وندي شرمن معاون کري نيز ديروز به جمع مذاکره کنندگان پيوست.در اين ميان،محمد جواد ظريف، در گفت وگو با دنياي اقتصاد درباره احتمال تمديد مذاکرات گفت: «من فکر نمي کنم تمديدي در کار باشد. اما ممکن است مقداري بيشتر براي رسيدن به توافق زمان بخواهيم...احتمالش اين است که ما چند روزي حالا کم و زياد نسبت به 10 تيرماه زمان نياز داشته باشيم؛ حالا اگر روز 10 تير نشد، 11 تير، نشد 12 تير. تا جايي که به يک توافق معقول برسيم.»