حامد رشيدي
شکست آل سعود در يمن ، مخصوصا شکست هاي عملياتي رياض به روندي مستمر تبديل شده است. همين مسئله نگراني شديد سران آل سعود را بر انگيخته است. پس از کشته شدن فرمانده نيروي هوايي عربستان سعودي در يمن، اين روند تشديد شده است. هم اکنون روحيات نظاميان سعودي در نبرد با يمن تضعيف شده است. نيروهاي مردمي در يمن در تلاش هستند که با جنگ فرسايشي، ضربه هاي مستحکمي بر ارتش عربستان وارد کنند و اين موضوع هزينه زيادي براي عربستان به همراه خواهد داشت.
در اين ميان کارشناسان و تحليلگران معتقدند مذاکرات ژنو نمي تواند در عمل منجر به پايان يافتن بحران شود. اين مذاکرات با دشواري در حال انجام است. چرا که رياست هيئت اعزامي از سوي عربستان به اين مذاکرات بر عهده وزير خارجه مستعفي يمن است و گروه هاي مردمي يمن، رئيس جمهور و وزير خارجه مستعفي يمن را به رسميت نمي شناسند. به همين بابت اختلافات شديدي بر اين مذاکرات حاکم است. عربستان با اعزام اين هيئت در تلاش است که منصورهادي
( رئيس جمهور مستعفي و فراري يمن ) را به مردم اين کشور تحميل کند، در حالي که ديگر گروه هاي يمني حاضر نيستند که چنين موضوعي را بپذيرند .
به عبارت بهتر، همان گونه که آل سعود در نبرد نظامي با مردم يمن شکست خورده اند، در نبرد سياسي با انصار الله و ملت يمن نيز ميدان را واگذار کرده اند.در چنين شرايطي محمد بن سلمان شاهزاده جنجالي سعودي ها بيش از هر زمان ديگري نسبت به آينده يمن احساس ترس مي کند. شکست آل سعود در يمن به معناي آغاز فروپاشي آل سعود است. اين روند از اکنون آغاز شده و روز به روز شدت مي گيرد.
درا ين ميان، عربستان سعودي که در ابتدا قصد داشت بدون هيچ گونه مذاکره اي و از طريق عمليات نظامي انقلاب ملت يمن را سرکوب کند ، هم اکنون پاي ميز مذاکرات سعي دارد منصور هادي را به يمني ها تحميل کند. از اين رو به نظر
نمي رسد که اين مذاکرات خروجي قابل قبولي داشته باشد.
گروه هاي حاضر در اين مذاکرات به صورت مستقيم با يکديگر مذاکره نمي کنند و نماينده دبير کل سازمان ملل در امور يمن نقش واسطه را براي انتقال پيام بين اين گروه ها ايفا ميکند چرا که گروه هاي مردمي يمن حاضر نيستند با نمايندگان دولت
غير مشروع منصورهادي، به صورت مستقيم مذاکره کنند.
در هر صورت، عربستان سعودي در نشست ژنو نيز شکست خورده و بازنده اي تمام عيار محسوب مي شود. نشست ژنو درست در حالي برگزار شد که حملات آل سعود عليه مردم بي گناه يمن به قوت خود باقي است.قبايل منطقه مرزي نجران عربستان با انتقاد از حمله نيروهاي مسلح اين کشور به کشور همسايه يمن اعلام کردند که نيروهاي نظامي عربستان در منطقه نجران را نيروهاي دشمن متجاوز به شمار ميآورند. دراين بيانيه که با امضاي «آزادگان قبايل يام و ولد عبدالله و اهالي منطقه نجران» همراه شده است آنها اعلام کردهاند اقدام عربستان براي حمله به يمن تجاوز به يک کشور برادر و دوست و ايجاد فتنه و فساد در اين سرزمين در کنار ريختن خون انسانهاي بي گناه است.در اين بيانيه قبايل عربستاني در نجران خطاب به شهروندان يمني اعلام کردهاند که اين حملات دخالت آشکار در امور داخلي و سياسي اين کشور به شمار ميرود.اين بيانيه فاش کرد که دولت عربستان گروهي از نيروهاي گارد ملي و ارتش خود به همراه برخي عناصر القاعده را در منطقه نجران مستقر کرده تا با استفاده از آنها با مخالفان جنگ در اين منطقه برخورد کند.
اختلافات جاري ميان گروه هاي يمني در ژنو بسيار زياد است. در اين ميان، انصارالله حاضر نيست به خواسته هاي
زياده خواهانه و غير عقلاني منصور هادي و مزدوران آل سعود تن دهد. نمايندگان جنبش انصارالله يمن و هيات دولت مستعفي اين کشور از چند روز گذشته مذاکراتي را با هدف پايان دادن به اختلافات ميان خود و حل بحران کشور در ژنو با نظارت «اسماعيل ولد الشيخ احمد»، فرستاده سازمان ملل به اين کشور آغاز کردهاند اما با اين حال پيچيدگيها و موانع بر سر راه اين مذاکرات همچنان ادامه دارد.
حوثيها و هيات دولت مستعفي يمن همچنان درخصوص شکل و مضمون مذاکرات با هم اختلاف دارند. هيئت انصارالله خواهان توقف محاصره دريايي و زميني يمن و توقف حملات ائتلاف عربي به رهبري عربستان است. در مقابل هيات دولت مستعفي يمن خواهان عقبنشيني حوثيها و نيروهاي علي عبدالله صالح رئيسجمهور پيشين يمن پيش از برقراري هرگونه آتشبس است.همچنين برخي منابع ديپلماتيک غربي ميگويند که هيئت حوثيها پيشنهاد عقبنشيني از تعز و عدن را در مقابل توقف درگيريها به مدت دو هفته داده است اما هيئت دولت مستعفي يمن خواهان اين است که انصارالله اين دولت را به رسميت شناخته و قطعنامه 2216 شوراي امنيت را به طور کامل اجرا کند.
در نهايت اينکه ملت يمن نشان داده است که هم در عرصه سياسي و هم در عرصه نظامي ، تسليم آل سعود نخواهد شد. همين مسئله سبب شده است تا مقامات عربستاني روز به روز بيشتر در گردابي که در يمن ايجاد کرده اند سقوط کنند. بديهي است که در پايان، جنگ يمن به سود ملت يمن و انقلابيون خاتمه خواهد يافت و آل سعود و در راس آن پادشاه فرتوت و بي کفايت و فرزند قاتل وي بازندگان بزرگ اين تحولات محسوب خواهند شد.