شناسهٔ خبر: 58045884 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

پس از امضای قرارداد استخراج نفت با شرکت چینی؛

طالبان: افغانستان به عربستان آینده تبدیل خواهد شد

طالبان پس از بازبینی قرارداد امضاشده میان دولت پیشین افغانستان و شرکت ملی نفت چین در مورد استخراج نفت حوزه آمودریا در شمال افغانستان، این قرارداد را با افزودن شرایطی جدید، بار دیگر امضا کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش «پارسینه» به نقل از ایندیپندنت، مولوی شهاب‌الدین دلاور، وزیر معادن و نفت طالبان، روز پنجشنبه ۱۵ دی، هنگام امضای قرارداد استخراج نفت آمودریا گفت که افغانستان معادن فراوانی دارد و با استخراج این معادن، به «عربستان آینده» تبدیل خواهد شد. مولوی دلاور ادعا کرد که با عملی شدن قرارداد امضاشده نه تنها نیازهای افغانستان در زمینه نفت برآورده می‌شود، بلکه این کشور می‌تواند به کشورهای دیگر نفت صادر کند.

قرارداد استخراج نفت آمودریا ۷ دی ۱۳۹۰ بین دولت وقت افغانستان و شرکت ملی نفت چین (China National Petroleum Corporation) برای مدت ۲۵ سال امضا شد. حوزه نفت آمودریا در استان‌های سرپل، فاریاب و جوزجان در شمال افغانستان قرار دارد و در سال ۱۹۳۲ کشف شد.

قراردادی که طالبان با شرکت چینی امضا کرد، حاوی همان شرایط قرارداد دولت پیشین افغانستان است. شهاب‌الدین دلاور گفت تیمی از افراد فنی طالبان و شرکت چینی هشت ماه روی این قرارداد کار کردند و در آن تغییراتی دادند. به گفته دلاور، این تغییرات عبارت‌اند از سهم ۲۰ درصدی طالبان، جذب سه هزار کارمند از شهروندان افغان و برابری حقوق کارمندان افغان و خارجی در بخش‌هایی از شرکت.

دولت پیشین افغانستان نیز هنگام امضای این قرارداد اعلام کرده بود که یک شرکت داخلی افغان که زیر نظر وزارت مالیه (خزانه‌داری) کار می‌کند، در این قرارداد ۱۵ درصد سهم دارد و همه کارکنان این پروژه باید از ساکنان محلی جذب شوند.

شهاب‌الدین دلاور همچنین اضافه کرد که در قرارداد آمده است که اگر شرکت چینی در دو ماه نخست، کار خود را به صورت جدی آغاز نکند، قرارداد خودبه‌خود لغو خواهد شد.

وزیر معادن و نفت طالبان در مورد سرمایه‌گذاری شرکت چینی در این پروژه گفت: «در سال اول، ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری صورت می‌گیرد و در سه سال بعد، با سرمایه‌گذاری ۵۴۰ میلیون دلاری برنامه توسعه‌ای به منظور کشف چاه‌های بیشتر نفت در حوزه آمودریا آغاز می‌شود.»

دلاور تصریح کرد که در جریان برنامه توسعه، ممکن است نواحی بیشتری که نفت دارند و باید استخراج شوند، کشف شوند.

به گفته وزیر معادن و نفت طالبان، پیش‌بینی می‎‌شود که روزانه تا ۲۰۰ تن نفت تنها از میدان نفتی قشقری که در استان سرپل قرار دارد، به دست آید. او مجموع ارزش چاه‌های نفت حوزه آمودریا را حدودا هفت میلیارد دلار معادل ۸۷ میلیون بشکه نفت تخمین زد.

شهاب‌الدین دلاور و ملا برادر فروردین ماه به سرپل رفتند و استخراج نفت از معدن قشقری را افتتاح کردند. طالبان پس از سلطه بر افغانستان، تلاش کردند توجه شرکت‌های خارجی به‌ویژه چینی‌ها را به استخراج معادن افغانستان جلب کنند. البته چین در ۲۰ سال گذشته نیز با دولت‌های پیشین افغانستان قراردادهایی برای استخراج نفت حوزه آمودریا و معدن مس عینک امضا کرده بود اما به دلیل تهدید و حملات پیاپی طالبان، کار استخراج این معادن خوب پیش نرفت.

با وجود تلاش‌های طالبان برای جذب سرمایه‌گذاری شرکت‌های بین‌المللی، افزایش تهدیدهای امنیتی باعث شدند هیچ‌یک از شرکت‌های بزرگ خارجی در افغانستان سرمایه‌گذاری نکنند. شرکت ملی نفت چین نخستین شرکتی است که روی معادن نفت در شمال افغانستان سرمایه‌گذاری می‌کند. این شرکت که در افغانستان چندین تجربه دارد، اکنون بار دیگر فعالیت خود را از شمال افغانستان آغاز می‌کند.

وزیر معادن و نفت طالبان خبر داد کار برای امضای مجدد معدن مسن عینک در شرق افغانستان نیز در جریان است. دولت پیشین افغانستان این معدن را نیز به یک شرکت چینی سپرد اما به دلایل مختلف از جمله تهدید‌های امنیتی کار آن لغو شد.

با این حال، وانگ یو سفیر چین در کابل، در مراسم امضای قرارداد حوزه نفت آمودریا، از رهبران طالبان خواست امنیت پروژه مذکور را تامین کنند تا این پروژه به یک نمونه موفق از همکاری چین و طالبان تبدیل شود. وانگ یو افزود که شرکت ملی نفت چین در استخراج معادن نفت افغانستان امکانات و تجربه خوبی دارد و امضای قرارداد حوزه نفت آمودریا از مهم‌ترین اتفاق‌ها در همکاری‌های دوجانبه میان طالبان و چین است.

اعضای داعش خراسان ۲۱ آذر به هتل محل اقامت شهروندان چینی در کابل حمله کردند که طی آن پنج شهروند چینی زخمی و شماری از افغان‌ها کشته شدند. پس از آن حمله، وزارت خارجه چین از شهروندان این کشور خواست که به دلیل افزایش تهدیدهای امنیتی، افغانستان را ترک کنند.