شناسهٔ خبر: 57984480 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: پارس نیوز | لینک خبر

زمان دقیق واریز یارانه نقدی دی ماه | چه کسانی هم کالابرگ می گیرند هم یارانه ؟!

جزئیات پرداخت یارانه نقدی دی 1401 اعلام شد. یکصد وسی و یکمین مرحله یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار، دوشنبه ۲۰ دی ماه ۱۴۰۰ واریز می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش پارس نیوز  ، چندیش پیش خبرهایی مبنی بر تغییر قیمت یارانه نقدی یا جایگزینی کالابرگ بجای یارانه نقدی منتشر شد. هنوز برای تغییر یارانه نقدی تصمیم گیری نشده است. وزیر اقتصاد گفت: تا تیرماه خبری از تغییر یارانه نقدی وجود ندارد.  یارانه نقدی  تیرماه به حساب سرپرستان خانوار بزودی واریز خواهد شد. مشخص نیست چه زمانی مشکل یارانه نقدی حل خواهد شد.

یکصد وسی و یکمین مرحله یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار، دوشنبه ۲۰ دی ماه ۱۴۰۰ واریز می‌شود. امید حاجتی، مدیرعامل سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها از واریز یکصد و سی و یکمین مرحله یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار در ساعت ۲۴ روز دوشنبه ۲۰ دی ماه سال جاری خبر داد.

وی عنوان کرد: واریز این مرحله از یارانه نقدی، مانند سنوات گذشته به ازای هر نفر ۴۵۵،۰۰۰ ریال به همراه افزایش حداقل مستمری خانوارهای مددجویان تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کل کشور به حساب سرپرستان محترم خانوارها واریز خواهد بود.

مدیرعامل سازمان هدفمندسازی یارانه ها اضافه کرد: برحسب مصوبه ستاد ملی کرونا و اطلاع رسانی های قبلی صورت گرفته، نوزدهمین بخش از اقساط تسهیلات قرض الحسنه ۱۰ میلیون ریالی مرحله اول وام کرونا، از یارانه نقدی دی ماه سال جاری سرپرستان خانواری که این تسهیلات را دریافت کرده اند، کسر خواهد شد.

​وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره جزییات توزیع کالابرگ الکترونیکی اظهار کرد: قانونگذار در بودجه سال ۱۴۰۱ به دولت تکلیف کرده بود که ما به ازای حذف ارز ترجیحی کالابرگ برای مردم و اشخاص مشمول یارانه تامین کند. در آن زمان زیرساخت‌ها آماده نبود. البته قانون‌گذار اشاره کرده است کالابرگ می‌تواند به انواع مختلف توزیع شود که تصمیم براین شد یارانه نقدی پرداخت شود و اقبال عمومی هم خوب بود.

یارانه

وی با بیان اینکه با هماهنگی مسئولان استان هرمزگان، بناداریم طرح را این استان تحت سامانه ملی اعتبار یا همان کالابرگ الکترونیکی آغاز کنیم گفت: استفاده از این امکان، ۱۰۰ درصد اختیاری است و یارانه بگیران می‌توانند زودتر از موعدِ واریز یارانه‌ها با استفاده از مبلغی که در کارت پول آنها تعبیه می‌شود، از ۱۱ قلم کالای تعیین شده انتخاب و خریداری کنند.

مرتضوی با بیان اینکه طرح فعلا آزمایشی است و محدودیتی وجود ندارد که بگوییم مقدر اجناس چه قدر باشد گفت: افراد به فراخور نیاز می‌توانند از هرکدام از ۱۱ قلم به هر مقدار که اعتبار داشته باشند کالا بخرند.

وی اضافه کرد: بعد از ارزشیابی‌ها، اگر طرح مورد اقبال مردم قرار بگیرد در گستره ملی هم اجرایی خواهد شد. بسترها آماده است و پیگیر تامین منابع هستیم و به محض تامین منابع، عملیات اجرایی را نظر به اینکه تست‌های مختلف انجام شده آغاز خواهیم کرد.

مرتضوی با بیان اینکه تقریبا ۹ دهک از جامعه ایران یارانه‌بگیر هستند که جمعیتی نزدیک به ۷۹ میلیون تا ۸۰ میلیون نفر (با احتساب نیروهای مسلح) را دربرمی‌گیرد گفت: بخشی از مردم یعنی عمده افراد در دهک‌های اول تا سوم تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و مستمری بگیر بهزیستی و کمیته امدادند. دو میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار ایرانی، تحت پوشش بهزیستی قرار دارند که با احتساب افراد تحت تکفل به هفت میلیون و ۱۰۰ هزار نفر می‌رسند.

یارانه

وی ادامه داد: توسعه سامانه مربوط به طرح کالابرگ الکترونیکی (سامانه اعتبار) نیز در دستورکار قرار گرفت. در دوره قبل روی این سامانه کار شده بود و ما روند را تسریع کردیم و کارهای خوبی در این زمینه انجام شده است. /منیبان

بر اساس نسخه مقدماتی لایحه بودجه ۱۴۰۲ ، ماهیانه حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان و برای یک سال ۳۶۰ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی به خانوارها لحاظ شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، منابع یارانه نقدی در بودجه سال آینده به 360 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. بر این اساس ماهیانه رقمی نزدیک به 30 هزار میلیارد تومان میان یارانه بگیران توزیع خواهد شد.

این در حالی است که در سال 1401 میزان  پرداخت ماهیانه یارانه نقدی (اعم از 300 و 400 هزار تومانی)  حدود 27 هزار میلیارد تومان و برای یک سال حدود 325 هزار میلیارد تومان بوده است.

در سال 1401 یارانه نقدی در قالب جدول ذیل تبصره 14 گنجانده شده بود که در لایحه سال بعد عملا این جدول حذف شده و در سرفصل‌های مربوط به درآمدهای نفت و فرآوردها نفت و گاز گنجانده شده است.

لازم به ذکر است که دولت در حال برنامه‌ریزی برای ارائه کالابرگ الکترونیکی به جای یارانه نقدی است تا خانوارهایی که تمایل دارند به جای دریافت یارانه نقدی، کالاهای اساسی را از محل این اعتبار خریداری کنند./ منبع: تسنیم

صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبری نیز برای جاماندگان یارانه نقدی داشت. مرتضوی خبر داد که کسانی که تحت هر شرایطی یارانه خود را دریافت نکردند یا استحقاق دریافت یارانه دارند، می‌توانند به سامانه سازمان هدفمندی یارانه‌ها مراجعه و ثبت نام کنند.

وزیر کار در ارتباط با آخرین وضعیت طرح کالابرگ الکترونیکی که هم‌اکنون به صورت آزمایشی در استان هرمزگان به اجرا درآمده است، نیز اعلام کرد که سامانه  کالابرگ در چند شهرستان آزمایشی اجرا شد و در گستره استانی آمادگی وجود دارد. در استان هرمزگان به دو صورت اختیاری نقدی یا کالای پروتئینی طراحی شده است که شهروندان می‌توانند دریافت کنند. حدود ۱۱ قلم پیش‌بینی شده اما انتخاب این ۱۱ قلم هم اختیاری است. فردی شاید بخواهد یک ماه را کامل برنج خرید کند یا یک ماه فقط پروتئین خرید کند./تجارت‌نیوز

در ادامه این اطلاعیه آمده است: کل افراد محذوف اردیبهشت ۱۴۰۱، پنج میلیون و ۹۳۰ هزار نفر بودند که از این تعداد چهار میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در سامانه حمایت درخواست بازبینی ثبت کردند. از این تعداد سه میلیون نفر در دهک‌های درآمدی ١ـ٩ شناخته شدند و به طور مجدد یارانه آنها برقرار و معوقات یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز شد.

به طور قطع یکی از شاخص‌های اصلی دولت سیزدهم، اصلاح نظام یارانه‌ای بود، اصلاحی که بنابر قانون باید پیش‌تر صورت می‌گرفت؛ اما هیچگاه عملیاتی نشد تا اینکه این دولت اواخر اردیبهشت ماه در قالب طرح مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها آن را اجرایی کرد.

دولت مبلغ یارانه جدید را به ازای ۹ دهک درآمدی و ابتدا برای ۷۲ میلیون نفر پرداخت کرد که مقرر شد در 3دهک پایین برای هر نفر مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و برای 6 دهک بعدی به ازای هر نفر ۳۰۰ هزار تومان پرداخت شود، دهک دهم نیز مشمول دریافت یارانه نقدی نشدند.

این موضوع از 20 اردیبهشت ماه امسال عملیاتی شد، اما در همان هنگام با اعتراض یارانه‌بگیرانی مواجه شد که تا پیش از این مشمول دریافت یارانه بودند و در این مرحله وزارت رفاه آنها را واجد شرایط دریافت یارانه نقدی نمی‌دانست.

در همان هنگام طبق اعلامی که سازمان هدفمندی یارانه‌ها داشت، مقرر شد از افراد جامانده یارانه نقدی ثبت‌نام به عمل آورده شود و آنهایی که نسبت به دهک‌بندی خود اعتراض دارند یا از دریافت یارانه نقدی محروم شدند به سامانه وزارت رفاه که در این باره تهیه شده بود، مراجعه کنند.

اما کسانی که در لیست یارانه‌بگیران بوده اما یارانه‌ای دریافت نکرده‌اند و نسبت به دهک‌بندی خود معترضند، می‌توانند اعتراض خود را به این موضوع از طریق سامانه hemayat.mcls.gov.ir یا شماره ۶۳۶۹ اعلام کنند که از سوی وزارت رفاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

براین اساس بعد از بررسی‌هایی که در این زمینه صورت می‌گیرد، اگر شخص معترض محق دریافت یارانه تشخیص داده شود این مبلغ به او پرداخت خواهد شد.

سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها می‌گوید: تاکنون یک میلیون و 194 هزار و 543 سرپرست خانوار که از اواخر اردیبهشت ماه تا پایان مردادماه در سامانه سازمان هدفمندی یارانه‌ها به آدرس الکترونیکی https://my.gov.ir به عنوان جامانده یارانه نقدی یا متقاضی جدید هستند، ثبت‌نام کردند و برای تعیین آزمون وسع به وزارت رفاه و تأمین اجتماعی معرفی شده‌اند.

حسینی به روزنامه ایران گفته است: کسانی که در تیرماه معرفی شدند، معوقات خود را دریافت کرده‌اند و یارانه‌بگیران جدیدی که در مردادماه یارانه نقدی خود را دریافت کرده‌اند، معوقات خود را بزودی و طی ماه‌های آینده دریافت می‌کنند.

حسینی این را هم گفت که یارانه‌بگیرانی که هنوز مشمول نشده‌اند و در آینده با ثبت‌نام و تعیین وسع از سوی وزارت رفاه مشمول دریافت یارانه نقدی می‌شوند، نگران معوقات نباشند چرا که این میزان معوقات به حساب آنها در هنگام تأیید مشمولیت پرداخت خواهد شد.

این مقام مسئول در سازمان هدفمندی یارانه‌ها در خصوص علت عدم دریافت پیامک از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها برای ثبت‌نام‌شدگان جامانده در سامانه این سازمان گفت که ثبت‌نام از طریق درگاه ملی سامانه خدمات هوشمند انجام می‌گیرد و به همین علت دریافت پیامک برای تعیین تکلیف باید از طریق وزارت رفاه صورت گیرد.

وی با بیان اینکه حدود یک سوم افراد جامانده به دلایل مختلف هنوز امکان ثبت‌نام پیدا نکرده‌اند اظهار داشت که به همین دلیل روند ثبت‌نام همچنان ادامه دارد.

سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها همچنین گفت که امور اجرایی مربوط به واریز یارانه‌ها، ازجمله پرداخت معوقات مشمولان، تعیین تکلیف مبالغ مسدودی در حساب سرپرست خانوار، رفع مشکل واریز مبالغ کمتر از تعداد اعضای خانوار و ... توسط این سازمان انجام می‌‌گیرد.

بنابر آمار اعلام شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تا پایان مردادماه ۱۴۰۱، حدود ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار معادل ۷۷ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر به عنوان مشمول به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها معرفی شده‌اند. به عبارتی حدود 89 درصد جمعیت کشور مشمول یارانه نقدی شده‌اند.

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز از زمان آغاز اصلاح توزیع عادلانه یارانه نقدی، مسئولیت تعیین وضعیت اقتصادی و دهک‌بندی خانوار را برعهده دارد و به همین منظور سامانه‌ای را تحت عنوان سامانه حمایت با آدرس  hemayat.mcls.gov.ir به منظور ثبت اعتراض مردم نسبت به دهک‌بندی فراهم کرده است.

در این سامانه، امکان مشاهده اطلاعات شناسنامه اقتصادی خانوار در سه بخش اطلاعات خرید از کارت بانکی، اطلاعات خودرو و اطلاعات درآمد به صورت تفکیک شده و مجزا فراهم شده و کاربرانی که درخواست بررسی مجدد این اطلاعات را دارند، می‌توانند درخواست خود را در مراحل مجزا و به صورت تفکیک شده ثبت کنند.

همچنین وزیر کار در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت طرح کالابرگ الکترونیکی اشاره کرد و در این باره خبر داد که سامانه  کالابرگ در چند شهرستان آزمایشی اجرا شده و در عین حال در گستره استانی آمادگی وجود دارد.

وی همچنین اعلام کرد حدود 11 قلم کالا پیش‌بینی شده است که انتخاب این کالاها هم اختیاری است. یعنی یک فرد می‌تواند با تمام یارانه‌اش برنج یا کالاهای پروتئینی بخرد.

پیشتر خبرهایی از مجلس به گوش رسیده بود که نشان از نبود اراده کافی در دولتمردان برای اجرای طرح کالابرگ داشت. استدلال برخی نمایندگان مجلس این بود که علاوه بر آماده نبودن زیرساخت‌های لازم، دولت پول کافی برای اجرای طرح را نیز ندارد. اما وزیر اقتصاد آب پاکی را روی دست این افراد ریخت و علت وقفه را نه پشتوانه مالی بلکه تغییر مدیریت در وزارت کار اعلام کرد.

البته، هنوز این طرح در مرحله آزمایشی قرار دارد و معلوم نیست اجرای آن در سراسر کشور چه زمانی عملی خواهد شد. با توجه به اینکه به تازگی لایحه بودجه 1402 به مجلس ارسال شده و بررسی آن طی دو هفته انجام خواهد گرفت، این احتمال نیز تقویت شده که دولت برای اجرای کالابرگ زمان می‌خرد تا در نهایت این طرح از دستور کار خارج شود و تنها یارانه نقدی به مانند سابق به دست سرپرستان خانوار برسد.

باید منتظر ماند و دید سرنوشت این طرح که آخرین بار قرار بود در شهریورماه امسال نهایی شود، به کجا خواهد رسید./ تجارت نیوز

نظر شما