به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، هشتمین دور مذاکرات هستهای در راستای نگارش پیشنویس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از فردا (چهارشنبه) با حضور معاونان وزیر امور خارجه ایران و معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز میشود.
بر همین اساس سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه ایران بامداد فردا راهی وین میشوند تا با هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نگارش پیشنویس برجام را از سر بگیرند.
هفتمین دور این مذاکرات از روز چهارشنبه 20 خرداد ماه به مدت چهار روز در وین برگزار و معاونان ظریف یکشنبه شب برای انجام مشورتهای داخلی به تهران بازگشتند ولی مذاکرات کارشناسی به ریاست حمید بعیدینژاد مدیرکل امور سیاسی و امنیت بینالمللی وزارت خارجه و رئیس هیأت کارشناسی ایران در مذاکره با 1+5 در وین در جریان است.
دهم تیر ماه زمان پایان ضرب الاجل تمدید هفت ماهه توافقنامه ژنو است و برخی مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه اگر توافق جامع به دلیل روند کند پیشرفتها در این زمان حاصل نشود، ممکن است این رایزنیها تمدید شود.
پس از آنکه وزرای خارجه ایران و 6 کشور (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) به همراه کاترین اشتون مسئول سیاستخارجی وقت اتحادیه اروپا در سوم آذر ماه 1392 پس از چند روز رایزنی در شهر ژنو به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» در خصوص حل موضوع هستهای ایران دست یافتند و این توافق در سی ام دی ماه همان سال وارد مرحله اجرا شد، انجام مذاکرات به منظور حصول توافق جامع از اواخر بهمن ماه در شهر وین آغاز و پس از آن چندین دور رایزنی برگزار شد که 28 تیر ماه 1393 این توافقنامه به مدت 4 ماه تا سوم آذر ماه 1393 تمدید شد.
در سوم آذر ماه 1393 و پس از چند روز مذاکره فشرده در شهر وین به دلیل اختلافات موجود بر سر راه حصول توافق جامع، دو طرف این مذاکرات را برای هفت ماه (دهم تیر ماه 1394) تمدید کردند و پس از آن رایزنیهایی در ژنو، مونیخ، مونترو، زوریخ، استانبول و لوزان برگزار شد.
در لوزان 2 و پس از 9 روز رایزنی فشرده، دو طرف به راهحلهایی در راستای حصول توافق دست یافتند و بعد از آن اعلام شد که گفتوگوها برای نگارش متن برنامه جامع اقدام مشترک آغاز خواهد شد که در همین راستا رایزنیهایی از دوم اردیبهشت تا چهارم اردیبهشت ماه در شهر وین برگزار شد. پس از آن رایزنیها در شهر نیویورک و در حاشیه کنفرانس بازنگری معاهده NPT از دهم تا هفدهم اردیبهشت ماه ادامه یافت و سومین دور این رایزنیها از 22 تا 25 اردیبهشت ماه در وین و چهارمین دور نیز 30 اردیبهشت ماه تا اول خرداد ماه به مدت سه روز باز هم در وین برگزار شد.
پنجمین نشست نیز از 5 تا هشتم خرداد به مدت 4 روز در وین و در سطح کارشناسان و معاونان با حضور تیم مذاکره کننده ایرانی و اتحادیه اروپا برگزار و تیم مذاکره کننده آمریکایی به ریاست شرمن نیز به این گفتوگوها پیوست. نهم خرداد ماه نیز ظریف و کری در ژنو به همراه معاونانشان و با حضور معاون موگرینی در حدود شش ساعت گفتوگو کردند.ششمین دور رایزنیها در سطح معاونان روز پنجشنبه 14 خرداد ماه در وین آغاز و 2 روز به طول انجامید و البته نشست کارشناسان در روز بعد نیز ادامه یافت.
مذاکرات میان ایران و شش کشور آن در حالی ادامه دارد که برخی گمانه زنیهای رسانهای حاکی از آن است که احتمالابه دلیل جاسوسی لو رفته اسرائیل از گفتوگوهای هستهای، دیدارهای زنجیره وار باقیمانده تا ٣٠ ژوئن در شهر دیگری جز محل های مرسوم برای مذاکرات مانند وین و ژنو برگزار خواهد شد.
روایت بعیدی نژاد از مذاکرات
در شرایطی که مدیران سیاسی مذاکره کننده کشورمان به تهران آمده اند تا در مدت زمان شمارش معکوس تا پایان مذاکرات حلقههای باقیمانده را تکمیل کنند، تیمهای کارشناسی ایران و ١+٥ در وین به کار خود به شکل شبانه روزی ادامه میدهند. هنوز هیچ منبعی در خصوص میزان پیشرفت در نگارش متن توافقنامه جامع اظهارنظری نکرده است اما حمید بعیدی نژاد که ریاست تیم کارشناسی ایران در مذاکرات را بر عهده دارد عصر دیروز در خصوص روند جاری در وین توضیح داد: مذاکرات کارشناسی هسته ای از ١٠ روز پیش بدون وقفه ادامه دارد و به ویژه پس از آخرین جلسه ١+٥ تمرکز بیشتری هم پیدا کرده است.
مذاکرات میان ایران و شش کشور آن در حالی ادامه دارد که برخی گمانه زنیهای رسانهای حاکی از آن است که احتمالابه دلیل جاسوسی لو رفته اسرائیل از گفتوگوهای هستهای، دیدارهای زنجیره وار باقیمانده تا ٣٠ ژوئن در شهر دیگری جز محل های مرسوم برای مذاکرات مانند وین و ژنو برگزار خواهد شد. |
بر اساس تصمیم طرفین، بعد از عزیمت کوتاه معاونان سیاسی به پایتختها از دیروز، مذاکرات کارشناسی کماکان ادامه می یابد. فشردگی بررسیهای کارشناسی این روزها از اول صبح زود تا نیمه های شب حتی در تمامی روزهای تعطیل افزایش هم یافته است. تیمهای کارشناسان یا در جلسات هستند یا تمامی وقت باقیمانده را به تدوین متن برای ارایه به جلسات کارشناسی میگذرانند. بیشک میتوان گفت گستره، موضوعات و حجم مباحثی که در این مذاکرات مورد بحث گفتوگو هستند، در طول تاریخ مذاکرات بینالمللی معاصر کم نظیر است.
طیف وسیعی از مباحث مختلف هستهای، حقوقی و بینالمللی مورد مذاکره هستند که از جمله درخصوص ابعاد مختلف صنعت هستهای از یکطرف و مباحث حقوقی تحریمها از طرف دیگر را شامل میشوند.
ورود به قوانین تحریمی اروپا و به ویژه آمریکا که در لایههای متعدد قانونگذاری و دستورات اجرایی و دیگر مقررات داخلی در هم تنیده شده است، بسیار پیچیدگی دارد که مورد اذعان خود هیاتهای اروپایی و آمریکایی نیز است. حجم مطالعه هیات کارشناسی ایران درخصوص این موضوعات نیز بسیار گسترده بوده و هست که شامل مطالعه و بررسی دقیق بیش از چندهزار صفحه سند و قانون و مدرک در حوزه مباحث هستهای و حقوقی میشود.
در شرایطی که برگزاری جلسات فشرده مذاکراتی در وین و خروجی حداقلی رسانهای بر گمانه زنیهای منفی افزوده و در بسیاری از رسانههای بینالمللی از احتمال تمدید چند روزه تا چند ماهه مذاکرات سخن میگویند. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه و مذاکره کننده ارشد هستهای این کشور گفت: نباید درباره از دست رفتن ضربالاجل توافق هستهای با ایران صحبت کرد.