تحلیل روزنامۀ «آرمان امروز» دربارۀ سخنان اخیر آیتالله عبدالله جوادی آملی با انتقاد سایت رجانیوز که به عنوان رسانۀ جبهۀ پایداری شناخته میشود، رو به رو شد و آن را «انتساب عبارت کذب به آیت الله جوادی آملی در روزنامۀ اصلاح طلب» دانست.
سید حسین سجادی سردبیر روزنامه اما در «آرمان امروز» نوشت، مطلبی که با عنوان « جاده ای که رییسی در آن ایستاده احمدی نژاد در انتهای آن است» خبر نبوده تحلیل بوده است.
نقل بخش اصلی این یادداشت نه تنها از حیث مواجهۀ سیاسی یک رسانۀ چاپی با گرایش اصلاحطلبانه با رسانۀ غیر کاغذی با تندترین گرایشهای اصولگرایانه و منتسب به جبهۀ پایداری یا پاسخ یک مدیر کهنهکار جمهوری اسلامی به جوانانی تازه از راه رسیده که از منظر بیان تفاوت های خبر و گزارش با تحلیل و تفسیر نیز می تواند جالب باشد. بخش تأسف بار ماجرا البته این است که رسانهای به جای قدرت سیاسی هم بنشیند و تهدید به برخورد کند.
5 نکته به قلم سید حسین سجادی به قرار زیر است:
1. در سادهترین تعریف "خبر" باید گفت "گزارش عینی یک رویداد" است. با ورود به عصر اطلاعات و ظهور انواع پلتفرمهای خبری، رسانههای چاپی خصوصا روزنامهها مزیت و جذابیت خبری خود را از دست دادهاند. «خبر»، گزارشى از واقعيتهاى عينى یک رویداد است. رويدادى بايد با ويژگىهاى خبرى اتفاق بيفتد تا ارزش گزارش داشته باشد. به همين دليل است که در خبرنويسي، رويداد آنطور که اتفاق افتاده، گزارش مىشود نه آنطور که خبرنگار، دبیر، سردبير يا هر فرد ديگر مايل باشد، اتفاق بيفتد. از اينرو، خبر بايد گزارش صحيحى از يک رويداد باشد و خبرنگار مىبايست امانتدارى امين و درستکار در انتقال خبر باشد، نه سازنده خبر.
2. تشريح و تحليل با تفسير و اظهارنظر متفاوت است؛ ولى به خبر شباهت دارد.تحلیل عبارت است از" توصيف حقيقى يک رويداد بدون بيان اظهارنظر نويسنده". نويسنده معمولاً، اطلاعات جمعآورى شده از منابع مختلف و سابقه تاريخى رويداد را به هم مرتبط ساخته و کوشش در شناساندن علت و انگيزه و همچنين نحوه وقوع رويداد دارد و در واقع به عناصر «چرا» و «چگونه؟» توأماً پاسخ مىگويد. در تحلیل منتشر شده در روزنامه "آرمان امروز" مطلب خبری آغازین تحلیل این خبر بود.
3. یکی از وظایف روزنامه نگاران خصوصا دبیران سرویس و سردبیر، گذر از خبر و رسیدن به تحلیلی است که بیانگر اهمیت آن خبر مجرد در زمینه سیاسی- دینی کنونی و دنبال کردن پیشینه خبر و رسیدن به تحلیلی است که بتواند آگاهی خوانندگان آن نهاد خبری را از متن خبر فراتر ببرد.
4. روزنامه نگاران افرادی هستند که به دلیل آگاهی و اشرافی که به موضوع، پیشینه خبر، زمینه های سیاسی وقوع رویداد و... دارند سعی میکنند تا موضوع را تحلیل و تفسیر کنند و اطلاعات بیشتری را در اختیار علاقمندان به خبر بگذارند.
5. تحلیلگر بیش از آنکه درصدد پاسخ دادن به سؤالات و حل مسائل پیچیده باشد، بهدنبال کشف حقایق و درک واقعیتهایی است که به هر دلیل، به نظر دیگران نمیرسد یا کسانی خواستهاند از نگاه مردم پوشیدهبماند.
سردبیر روزنامۀ آرمان امروز در پایان از لحن رجانیوز که پیش بینی کرده با این روزنامه برخورد خواهد شد انتقاد کرده و یادآور شده جایگاه خود را بشناسند و به جای نهادها سخن نگویند.