پسران و دختران سعودی، با پوشیدن لباسهای رنگارنگ و عینکهای آفتابی درخشان، با آهنگهای پرهیاهوی گروه دیجی «دشداش» بالا و پایین پریدند، که ظهور آن منعکسکننده تحول شگرفت در پادشاهی محافظهکار عربستان است.
به گزارش فرارو، سالنی در ریاض پایتخت عربستان مملو از آنها بود و بیشتر آنها لباسهای هودی و جین پوشیده بودند و برخی دیگر با لباس سنتی و عبایی در این مهمانی شرکت کردند.
این تالار به هیچ وجه شبیه به مکانهایی نیست که گروه «دشداش» متشکل از دو برادر عباس و حسن غزاوی متولد جده، بیش از ۱۵ سال پیش سفر خود را در دنیای ترانه سرایی آغاز کردند. از جمله سالنهای جشن عروسیکه در آن شرکت کنندگان هر دو جنس از هم جدا میشدند.
حسن با خنده به یاد میآورد: آنها ما را در یک اتاق حبس میکردند. ما پنج ساعت در اتاق میماندیم و مینواختیم.
مانند دیگر جنبههای زندگی فرهنگی در کشوری که به سرعت در حال تغییر است، صحنه موسیقی نیز در حال گذراندن یک فرآیند تجدید است. موسیقیدانان و هنرمندان بینالمللی از جمله ستارگان موسیقی پاپ از جاستین بیبر گرفته تا آشر و ماریا کری از عربستان سعودی دیدن کردهاند.
در کنسرتی که آخر هفته در عربستان سعودی برگزار شد، سازمان دهندگان گفتند که بیش از ۶۰۰ هزار نفر در کنسرتهایی از جمله برونو مارس و دی جی خالد شرکت کردند.
این کنسرتها یکی از اصلاحات مورد حمایت محمد بن سلمان ولیعهد جوان سعودی است.
هنرمندان عربستانی مانند گروه دی جی دشداش به دنبال بهرهبرداری از فضای باز برای تقویت صنعت موسیقی محلی هستند که به اعتقاد آنها میتواند حتی زمانی که مرکز توجه در بخشهای دیگر باشد، پیشرفت کند.
نوازندگان سعودی با خبرگزاری فرانسه از پیشرفت بزرگ صحبت میکنند و به گروههای موسیقی، استودیوها و مکانهای بی سابقه کنسرت اشاره میکنند که روند ساخت بخش موسیقی را تسهیل میکنند.
حسن توضیح میدهد که چندی پیش مردم به ما میگفتند، شما فقط وقت خود را تلف میکنید و کاری از دستتان برنمیآید و اکنون مردم با ما تماس میگیرند تا در لیست مهمانان و مواردی از این دست قرار بگیریم.
دیجی نوف السفیانی هم میگوید تنها پس از سازماندهی اولین دوره جشنواره «Soundstorm» در عربستان سعودی در سال ۲۰۱۹، حرفه موسیقی خود را جدی گرفت.
قبل از آن، او بهعنوان دندانپزشک و دیجی کار میکرد، اما هیاهوی ناشی از این رویداد سالانه پر سر و صدا باعث شد که او روی موسیقی تمرکز کند.
او توضیح میدهد: من ۱۰۰ درصد میتوانم به لطف آنچه از آن به دست میآورم زندگی کنم و اضافه میکند: این نیز باید انگیزهای برای همه کسانی باشد که میخواهند موسیقی بنوازند و استعداد دارند، اما تردید دارند.
«طلال البهیتی» مسئول رزرو استعدادها و رویدادها در عربستان میگوید که داستان نوف به طور فزایندهای در کشوری که جمعیت جوان ۳۴ میلیونی آن تشنه این نوع سرگرمی است، محبوب میکند.
او با اشاره به نفت که عربستان سعودی عمدتاً با آن شهرت دارد، توضیح میدهد: من مدام به مردم میگویم موسیقی طلای سیاه جدید ماست. این رونق جدید است و همه چیز در مورد این سازندگان و چیزهایی است که آنها ارائه میدهند. من فکر میکنم ستاره بزرگ و سوپراستار بعدی از این منطقه بیرون خواهد آمد.
اما طلال هشدار داد که چالشها همچنان باقی است، بهویژه شبکه در حال توسعه استودیوهای ضبط صدا که تا پنج یا شش سال پیش عمدتاً بر موسیقی کلاسیک عربی تمرکز میکردند و عمدتاً همه ژانرهای دیگر و همه هنرمندان دیگر را نادیده میگرفتند.
وی میافزاید که روند ایجاد قوانین حاکم بر حقوق و مجوزهای موسیقی هنوز در مراحل اولیه است.
علاوه بر این، ممنوعیت مشروبات الکلی در عربستان میتواند ظهور یک صحنه موسیقی عظیم را در کلوپهای شبانه کندتر کند.
اما حسن معتقد است چنین صحنهای در نهایت قابل اجرا خواهد بود و آن را به عنوان گام بعدی منطقی توصیف میکند.
به گزارش فرارو، تغییرات در عربستان سعودی تاکنون توجه هنرمندان را در سایر نقاط منطقه از جمله مصر به خود جلب کرده است.
سه دی جی مصری برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ در عربستان سعودی اجرا کردند و برای اجرای دیگری در ماه سپتامبر در یک جشنواره موسیقی در شهر العلا بازگشت.
شادی وصفی از اعضای گروه موسیقی مصر به خبرگزاری فرانسه گفت: گامهای کوچک آنها (سعودیها) شگفتآور است.