![قطعنامه های ضد ایرانی مسیر مذاکرات ایران و غرب را تغییر می دهد؟](https://www.aryanews.com/Incsys/Photo.aspx?image=/Uploads/NewsPics/20221126132346281.jpg&width=300&height=225)
به گزارش خبرگزاری آریا،به تازگی شورای حکامِ آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اقدامی، قطعنامه پیشنهادی سه قدرت اروپایی عضو توافق برجام یعنی انگلستان، فرانسه و آلمان علیه ایران را با اکثریت آرا به تصویب رساند. قطعنامه مذکور با 26 رای موافق، 2 رای مخالف (چین و روسیه) و 5 رای ممتنع به تصویب رسیده است. این قطعنامه از ایران میخواهد تا به صورت فوری، توضیحات فنی قانع کنندهای را در مورد آنچه فعالیتهای این کشور در سه سایت اتمیِ اعلامنشده آن عنوان شده، ارائه کند.
به گزارش خبرگزاری آریا، این قطعنامه از ایران درخواست کرده تا با نهادِ دیدهبان هستهای سازمان ملل متحد، همکاریهای خود را از سر گیرد. البته که در متن قطعنامه مذکور تاکید شده که زمینهها جهت انجام اقدامات بیشتر و گسترده علیه ایران نیز فراهم هستند. قطعنامه اخیر، سومین قطعنامهای است که پس از امضای توافق برجام و اجرایی شدنِ آن، از سوی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران تصویب میشود.
از این رو، به محض تصویب قطعنامه اخیر، تحلیل و تفسیرهای مختلفی در مورد ماهیت و ابعاد مختلف تشدید تحرکات تروئیکای اروپایی علیه ایران در قالب شورای حکام، و سرنوشت نهایی معادله اتمی تهران مطرح شده است.
اولیانوف: قطعنامه اخیر شورای حکام روند مذاکرات را تضعیف میکند
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در گفتوگویی با «نابهنگام» تلقی کردن قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران، گفت که این اقدام «حداقل موقتا» روند مذاکرات وین را تضعیف میکند.
به گزارش خبرگزاری ریانووستی، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در بخشی از گفتوگو با این خبرگزاری با انتقاد از قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران گفت: این قطعنامه بسیار نابهنگام بود. ماههاست که در مذاکرات احیای برجام[توافق هستهای] در وین اتفاقی نیفتاده است و این عمدتا به خاطر انتخابات میاندورهای آمریکاست.
اولیانوف در ادامه گفت: با توجه به این که انتخابات به پایان رسیده، وقت آن است دوباره گرد هم بیاییم و ماراتن مذاکره را کامل کنیم، تمامی شرایط برای این کار فراهم است.
او افزود: [رویکرد] ایران سازنده است و مذاکرهکنندگان غربی هم این را میدانند اما به جای نهایی کردن توافق، قطعنامهای را ارائه میکنند که حتما یا حداقل موقتا روند مذاکرات وین را تضعیف میکند.
اولیانوف در همین راستا گفت: نکتهی متناقض این است که این قطعنامه با حمایت چهار کشور غربی مذاکرات احیای توافق هستهای انجام شد، از جمله آمریکا که در گذشته رویکرد کمی مسئولانهتری نسبت به اروپاییها نشان داده بود.
این دیپلمات روس با انتقاد از رویکرد تروئیکای اروپا[ آلمان، انگلیس و فرانسه] در این باره گفت: تروئیکای اروپا به دلایلی به این قطعنامهها متکی است، اگرچه تجربه نشان داده است که غیرسازنده هستند.
مسیر مذاکرات ایران و غرب پس از تصویب قطعنامه
اگر چه از نگاه ناظران غربی در ابتدای ماه سپتامبر، دستیابی به توافقی هسته ای با ایران قریب الوقوع به نظر می رسید، از پایان این ماه تاکنون این مذاکرات نه تنها به بن بست خورده است، بلکه تا پیش از این اساسا از روی میز کار مقامات غربی برداشته شده بود. در طی این مدت، آغاز ناآرامی ها در ایران و اتهام مداخله جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین -امری که بارها از سوی تهران رد شده- مسیر مواجهه غرب با ایران را تغییر داد، به گونه ای که مقامات ایالات متحده به صراحت اعلام کردند در حال حاضر تمرکزی بر احیای برجام ندارند.
با این همه، صدور قطعنامه شورای حکام و واکنش تهران به آن بار دیگر پرونده هسته ای ایران را به روی میز کار مقامات بازگردانده است. صدور قطعنامه اخیر، تهدید به ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت و زمزمه فعال سازی بند مکانیسم ماشه توافق برجام -در کنار فشار بر تهران از طریق ورود به موضوع اعتراضات در داخل کشور و تداوم اتهامات مرتبط با جنگ اوکراین- دلالت بر آن دارد که طرف غربی با در پیش گرفتن کارزار فشار همه جانبه تلاش دارد تا تهران را گام به گام مجبور به عقب نشینی کند. از سوی دیگر، توسعه برنامه اتمی از سوی تهران هم حکایت از اصرار بر بازی با کارتهای اتمی برای دستیابی به توافقی به شیوه خود دارد. تحولات ماههای بعد روشن خواهد کرد که کدام یک از طرفین بازی خود را درست تر پیش خواهد برد، اگر چه تغییر در محیط بین الملل ممکن است هر کدام از آنها را در شرایطی غیرمنتظره قرار دهد.