صاحبخبر - گروه بین الملل - هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد گزارش سالانه اجلاس آژانس بینالمللی انرژی اتمی را با اجماع تصویب کرد. در جلسهای که بدین منظور با حضور دبیرکل و سفرا و نمایندگان دائم کشورهای عضو در نیویورک برگزار شد، پس از سخنرانی رئیس مجمع عمومی و مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، نمایندگان کشورها مواضع خود را اعلام کردند.
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در سخنرانی خود با تاکید بر نقش مهم انرژی هستهای در ابعاد مختلف توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها گفت: این موضوع در NPT و اساسنامه آژانس کاملاً تصریح شده و یکی از وظایف اساسنامهای آژانس کمک به کشورهای عضو برای استفاده صلحآمیز انرژی هستهای است.
وی ادامه داد: وظیفه راستیآزمایی آژانس و حتی نگرانیهای عدم اشاعهای نباید مانعی برای بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای به عنوان حق مسلم کشورهای عضو باشند.
این دیپلمات ارشد با اشاره به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و تحمیل مجدد تحریمهای غیرقانونی، اظهار کرد: ایران به تعهدات پادمانی خود پایبند بوده و در صورت اجرای کامل و موثر تعهدات توسط سایر طرفهای برجام، تهران آماده است برجام را به صورت کامل اجرا کند.
ایروانی با اشاره به همکاری نزدیک ایران و آژانس که در بین کل اعضا بیشترین میزان بازرسی را دریافت کرده، خاطرنشان کرد: هیچ مسئلهای درباره اجرای توافقات پادمانی ایران وجود ندارد و این امر در آخرین گزارش مدیرکل آژانس نیز تایید شده است. در همین راستا، هیئت فنی ایران برای پاسخ به سوالات آژانس به وین سفر کرده است.
وی افزود: بیطرفی، استقلال و حرفهای گرایی آژانس نباید مخدوش شود و این سازمان باید خارج از کنترل قدرتها باقی بماند تا همه بتوانند از کمکهای فنی و حمایتی آژانس برای توسعه برنامههای صلح آمیز هستهای برخوردار باشند.
سفیر و نماینده ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک با اشاره به حملات خرابکارانه اسرائیل به تاسیسات هستهای و ترور بزدلانه دانشمندان هستهای ایران بوده، از سازمانهای بین المللی و به ویژه سازمان ملل متحد خواست تا این جنایات را محکوم کنند.
به گفته ایروانی، رژیم صهیونیستی همچنان به عضویت انپیتی در نیامده و تمایلی هم برای پذیرش این معاهده و پادمانهای آژانس ندارد و آژانس باید بدون جهتگیری و به صورت حرفهای با این موضوع برخورد کند.
ادعای جدید گروسی
صحبت های نماینده ایران در سازمان ملل در حالی مطرح می شود که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز پنجشنبه تایید کرده که مذاکرات ایران هفته آینده ادامه خواهد داشت. وی که در حاشیه کنفرانس آب و هوایی در مصر صحبت میکرد، مدعی شد که ایران در نشست اخیر در وین درباره برنامه هستهای خود هیچ چیز جدیدی ارائه نکرد، با این وجود مذاکرات در هفتههای آینده ادامه خواهد یافت.
گروسی افزود که قرار است طی چند هفته آینده، بار دیگر مذاکراتی در سطح فنی در ایران برگزار شود. مدیرکل آژانس افزود که فرصتی داریم که دوباره با یکدیگر همکاری کنیم تا به کار خود ادامه دهیم، اما این امر پس از انتشار گزارش جدید آژانس اتفاق میافتد.
گفتنی است گزارش سه ماهه آژانس درباره ایران هفته آینده منتشر خواهد شد. در این رابطه برخی از منابع خبری پیش بینی کرده اند که با توجه به رویکرد سیاسی آژانس در قبال ایران، این گزارش ادامه برخی از ادعاهای قبلی در خصوص فعالیت های اتمی تهران باشد.
احتمال تصویب قطعنامه علیه ایران
در همین رابطه خبرگزاری رویترز با استناد به دو گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ضمن مطرح کردن اطلاعات جدیدی درباره فعالیتهای هستهای ایران، مدعی شد که قرار است ناظران آژانس بینالمللی انرژی اتمی با مقامات ایران نشستی فنی درباره پاسخدهی ایران به سوالات اخیر آژانس داشته باشند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی که رویترز آن را روز پنجشنبه رویت کرده نشان میدهد که ایران با سفر مقامات دیدهبان هستهای سازمان ملل به ایران در ماه جاری برای پاسخگویی به سوالات آژانس و شورای حکام درباره ذرات اورانیوم کشف شده در سه محل در ایران موافقت کرده است.
ایران هنوز اطلاعات جدیدی در این باره ارائه نداده است، اگرچه پیشنهاد آن پیش از جلسه هفته بعد شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح شده است که به گفته دیپلماتها، انتظار میرود قدرتهای غربی در این نشست تلاش کنند قطعنامهای علیه ایران صادر کنند که خواستار همکاری ایران در این زمینه باشد.
بسیاری از دیپلماتها این پیشنهاد ایران را تلاشی برای کاهش حمایت از صدور قطعنامهای میدانند که مشابه آن در ماه ژوئن صادر شد، اگرچه بدون پیشرفتی محسوس، احتمال این که این اقدام تهران بتواند مانع از انتقاد رسمی شورای حکام شود، کم است.
در یکی از دو گزارش محرمانه که پیش از نشست شورای حکام منتشر شده، آمده است: (رافائل گروسی، مدیرمل آژانس) پیشنهاد ایران برای نشستی فنی با مقامات ارشد آژانس در تهران و پیش از پایان این ماه را مورد توجه قرار داده، اما تاکید میکند که این نشست باید بر شفافسازی و حلوفصل موثر مسائل معطوف باشد.
این گزارش میافزاید، «آژانس انتظار دارد درباره این مسائل پاسخهای موثق فنی دریافت کند، همچنین میخواهد به محلها ومواد دسترسی داشته باشد و بتواند نمونهبرداری انجام دهد.»
یک دیپلمات ارشد در این باره گفت، آژانس امیدوار است این نشست با مقامات ایرانی آغاز روندی برای رسیدن به پاسخهای لازم باشد، اما پیشرفت ملموس هم باید در خود این نشست انجام شود.
این دیپلمات در ادامه در پاسخ به سوالی درباره نشست آتی مقامات ایران و آژانس گفت: الگویی که ایران در پیش میگیرد، همیشه شبیه هم است. هر بار موقع جلسه شورای حکام، آنها دقیقا پیش از جلسه میخواهند کاری انجام بدهند.»
دیپلماتهای دیگری مدعی شدهاند، انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا سعی دارند در شورای حکام، قطعنامه دیگری علیه ایران صادر کنند. یکی از دیپلماتها مدعی شد که احتمال ندارد پیشنهادات اخیر ایران تغییری در این موضع ایجاد کند. به گفته این دیپلمات، آخرین قطعنامه حمایت بیشتری را نسبت به قطعنامه ژوئن جلب خواهد کرد و با توجه به « تداوم پایبندی نکردن» ایران، سختگیرانهتر خواهد بود.دو دیپلمات دیگر نیز گفتهاند، آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان روز دوشنبه آینده و پیش از نشست شورای حکام در پاریس در این باره گفتوگو خواهند کرد.
علاوه بر این، گزارش دیگر آژانس که روز پنجشنبه منتشر شده و رویترز آن را رویت کرده، نشان میدهد که ذخایر اورانیومغنی شده ایران به مقدار کمی کاهش پیدا کرده و از حدود 267 کیلوگرم به مقدار تخمینی 3,673.7 کیلوگرم کاهش پیدا کرده که هنوز فراتر از مقدار 202.8 کیلوگرم مجاز در توافق هستهای است.
طبق این گزارش، ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص 60 درصد که نزدیک به خلوص 90 درصدی حد تسلیحاتی است، 6.7 کیلوگرم افزایش داشته و بیشتر از 62 کیلوگرم شده است.∎