شناسهٔ خبر: 57025668 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

در صورت پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات کنگره سرنوشت برجام چه می شود؟

صاحب‌خبر -
در صورت پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات کنگره سرنوشت برجام چه می شود؟
خبرگزاری آریا-انتخابات‌ میان‌دوره‌ای آمریکا که امروز سه‌شنبه، هشتم نوامبر، برگزار می شود مطابق معمول نه فقط بر این کشور که بر جهان تاثیر خواهد گذاشت.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از آسوشیتدپرس، جمهوری‌خواهان آمریکایی ظهور یک موج "قرمز" عظیم را پیش‌بینی می‌کنند که نمادی از حزبشان است و در همین حال، دموکرات‌های مضطرب تلاش دارند از اکثریت شکننده خود در کنگره دفاع ‌کنند و همزمان بر نگرانی‌های فراگیر در مورد اقتصاد، جرم و جنایت و رهبری جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا غلبه کنند. دموکرات‌ها امیدوارند که واکنش منفی به حکم دیوان عالی کشورشان علیه قانون سقط جنین، به نجاتشان کمک کند.
به علت رقابت‌های نزدیک و طول کشیدن شمارش آراء، ممکن است مشخص شدن نتایج نهایی در چندین رقابت کلیدی چند روز یا چند هفته به طول انجامد.
در انتخابات امروز، تمام 435 کرسی مجلس نمایندگان ایالات متحده، 35 کرسی از مجموع 100 کرسی سنا و 36 کرسی فرمانداری ایالات متحده به رای گذاشته شده‌ است. جمهوری‌خواهان آمریکایی برای کسب اکثریت در مجلس نمایندگان فقط به پنج کرسی دیگر و در مجلس سنا فقط به یک کرسی دیگر نیاز دارند. اکثریت دو مجلس کنگره آمریکا در حال حاضر با دموکرات‌هاست.
انتخابات میان‌دوره‌ای 2022 بر انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا هم تاثیر می‌گذارد.
چنانچه شب بدی برای دموکرات‌ها رقم بخورد، ممکن است جایگاه بایدن را برای دور دوم ریاست جمهوری تضعیف کند. و همچنین دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا به طور قطع پیروزی‌های گسترده جمهوری‌خواهان را به عنوان مدرکی دال بر قدرت سیاسی خود پیش از سومین نامزدی احتمالی کاخ سفید در نظر خواهد گرفت.

سرنوشت برجام با تسلط احتمالی جمهوریخواهان بر کنگره
انتخابات‌ میان‌دوره‌ای آمریکا که امروز سه‌شنبه، هشتم نوامبر، برگزار می شود مطابق معمول نه فقط بر این کشور که بر جهان تاثیر خواهد گذاشت.
روزنامه نیویورک تایمز ، در گزارشی به این موضوع پرداخت که پیشروی‌های احتمالی جمهوری‌خواهان در این انتخابات می‌تواند باعث فشار بیشتر بر دولت بایدن در دو موضوع حساس ایران و اوکراین شود. در ضمن انتظار می‌رود که مقام‌های دولت بایدن در موضوع افغانستان نیز مجبور به شرکت در جلسات جدید پرس‌وجو شوند.
حزب جمهوری‌خواه در حال حاضر از دولت بایدن انتقاد می‌کند که به اندازه کافی از اعتراض‌هایی که چندین هفته است علیه جمهوری اسلامی در جریانند حمایت نکرده است. از جمله خواسته‌های این حزب خروج کامل آمریکا از مذاکرات مربوط به احیای برجام است. اگر جمهوری‌خواهان در مجلس‌های نمایندگان یا سنا به اکثریت برسند احتمال می‌رود این موضع را بیش‌تر پیش ببرند.
مارک دوبوویتز، مدیر اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» که خواهان فشار حداکثری بر ایران است، به نیویورک تایمز گفت: «جمهوری‌خواهان دوباره ایران را به اولویت در واشنگتن بدل خواهند کرد. آن‌ها مرتب و پشت سر هم لوایح تحریم ارائه می‌کنند.»
مذاکرات احیای برجام مدت‌ها است متوقف مانده‌‌اند، اما اگر هم امکان پیشروی غافلگیرانه‌ای در آن‌ها وجود داشته باشد پیشروی‌های جمهوری‌خواهان در مجلس سنا می‌تواند رسیدن به چنین امری را سخت‌تر کند. طبق قوانینی که کنگره در سال 2015 تصویب کرد قوه مقننه آمریکا می‌تواند با رای منفی به هرگونه توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی جلو لغو تحریم‌ها را بگیرد.
در عین حال، بنیامین نتانیاهو به قدرت بازگشته است و پس از پیروزی در انتخابات اخیر به‌زودی دوباره نخست‌وزیر اسرائیل می‌شود. نتانیاهو روابط نزدیکی با قانونگذاران جمهوری‌خواه دارد. او در سال 2015 در حرکتی که باعث خشم بسیار کاخ سفید شد دعوت جان بینر، رئیس جمهوری‌خواه وقت مجلس، را پذیرفت و در صحن کنگره سخنرانی کرد و به‌شدت از رئیس‌جمهوری وقت، باراک اوباما، به‌دلیل مذاکرات هسته‌ای با ایران انتقاد کرد. حالا این امکان وجود دارد که نتانیاهو و نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره بار دیگر ائتلافی عملی علیه سیاست دولت دموکرات در زمینه ایران تشکیل دهند.


نظر شما