آزمون بینالمللی آیلتس به دو صورت آکادمیک و جنرال برگزار میشود. آیا میدانید شرکت در کدام نوع آزمون برای شما مناسبتر است؟ و این دو ماژول از آزمون آیلتس چه تفاوتها و شباهتهایی با هم دارند؟
کاربرد و اهداف آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال
به طور خلاصه میتوانیم بگوییم مدرک آزمون آیلتس آکادمیک برای ورود به دانشگاه یا مؤسسههای تخصصی و آزمون آیلتس جنرال برای مقاصد عمومیتر مثل مهاجرت به کار میرود.
بنابراین آزمون آیلتس آکادمیک طوری طراحی شده است که سطح زبان انگلیسی شما را برای ورود به یک محیط دانشگاهی یا تخصصی مورد ارزیابی قرار دهد. برای شرکت در این آزمون باید در خواندن، درک مطلب، مکالمه و نوشتن در مورد مطالب علمی، دانشگاهی، مجلات و روزنامهها قوی باشید. برای آن که به این سطح از تسلط برسید، یک روش قابل اطمینان استفاده از کلاس خصوصی زبان انگلیسی است. در کلاسهای خصوصی آنلاین یا حضوری زبان انگلیسی شما به طور مستقیم با استاد در ارتباطید و میتوانید بدون اتلاف وقت نقاط ضعف خود را بیابید و روی آنها کار کنید.
از سوی دیگر آزمون آیلتس جنرال بیشتر روی موضوعات کاربردی و روزمره تمرکز دارد. بنابراین اگر نیاز به مدرک آیلتس جنرال دارید باید به محتوایی که در کتابها و نشریات عمومی، تبلیغات، اطلاعیهها و به طور کل در زندگی روزمره به کار میرود مسلط باشید. در این نوع از آزمون آیلتس نیز هر چهار مهارت زبانی شما مورد ارزیابی قرار میگیرد. برای آن که بتوانید از پس همه مراحل آزمون به خوبی برآیید میتوانید از کمک معلم خصوصی آیلتس کمک بگیرید. یک استاد زبان انگلیسی باتجربه در زمینه آزمون آیلتس میتواند شما را برای موفقیت در قسمتهای مختلف آزمون راهنمایی کند و تکنیکهای مورد نیاز را به شما بیاموزد. با توجه به شرایط خودتان میتوانید تصمیم بگیرید که در کلاس حضوری شرکت میکنید یا به صورت آنلاین با استاد زبان انگلیسی خود در ارتباط خواهید بود.
فرمت آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال
هر دو ماژول آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال در 4 بخش برگزار میشود. شما در 3 بخش از آزمون در یک روز مشخص شرکت میکنید که به ترتیب عبارتاند از: بخش شنیداری (Listening)، خواندن و درک مطلب (Reading)، و بخش نوشتاری (Writing). این 3 بخش بدون وقفه و پشت سر هم برگزار میشوند. بخش چهارم یعنی بخش گفتاری (Speaking) آزمون آیلتس را میتوانید در همان روز، یا در یک بازه هفت روزه قبل یا بعد از روز آزمون بدهید. این بخش به صورت یک مصاحبه انجام میشود که باید زمان آن را از قبل رزرو کنید.
بخش شنیداری آزمون آیلتس
این بخش از آزمون آیلتس برای ارزیابی مهارت شنیداری شما طراحی شده است و میسنجد که آیا میتوانید ایده اصلی محتوا را درک کنید، نظرات و اهداف سخنران را دریابید، و استدلال مطرح شده را دنبال نمایید.
در این بخش شما به 4 محتوای شنیداری ضبط شده گوش میکنید:
- مکالمه بین دو نفر با یک موضوع اجتماعی روزمره
- یک مونولوگ درباره موضوعات اجتماعی روزمره
- مکالمهای بین حداکثر 4 نفر درباره موضوعی آموزشی یا تحصیلی
- یک سخنرانی با موضوعی دانشگاهی
برای هر یک از این 4 بخش 10 سوال و در مجموع 40 سوال در نظر گرفته شده است که باید در 30 دقیقه به آنها پاسخ بدهید. پس از آن 10 دقیقه زمان اضافی نیز در اختیارتان قرار میگیرد تا پاسخهای خود را به پاسخنامه منتقل کنید.
سوالاتی که در بخش شنیداری مطرح میشوند متنوعند؛ از جمله: سوالات چند گزینهای، تطبیقی، تعیین نقاط نمودار یا نقشه، جدول یا جای خالی.
بخش خواندن و درک مطلب آزمون آیلتس
در بخش ریدینگ شما باید 3 قسمت متفاوت را بخوانید و به سوالات مربوط به آن پاسخ دهید. سرعت و مدیریت زمان در این بخش از آزمون بسیار مهم است. این بخش در آزمون آکادمیک و جنرال از نظر محتوا متفاوت است. اما بخش ریدینگ هر دو ماژول شامل 40 سوال است که باید با توجه به متنهایی که در اختیارتان قرار گرفته به آنها پاسخ دهید؛ و 60 دقیقه برای پاسخ به این بخش زمان دارید. دقت کنید که در بخش ریدینگ زمان اضافهای برای انتقال پاسخها در نظر گرفته نشده است.
بخش نوشتاری آزمون آیلتس
در بخش رایتینگ آزمون آیلتس شما باید نشان بدهید که میتوانید پاسخ مناسبی برای یک پرسش یا مسئله ارائه کنید، ایدههایتان را سازماندهی نمایید و طیف گستردهای از واژهها و گرامر زبان انگلیسی را به درستی و دقیق برای بیان ایدهتان به کار ببرید.
بخش نوشتاری آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال نیز از نظر محتوا متفاوتند، اما هر دو شامل 2 تکلیف هستند. در این بخش دو سوال به شما داده میشود و در مجموع برای آن 60 دقیقه زمان در نظر گرفته شده است. مسئولیت مدیریت زمان با خود شماست، و برای آن که بتوانید این قسمت را با موفقیت پشت سر بگذارید باید 20 دقیقه را به تکلیف اول و 40 را به تکلیف دوم اختصاص دهید.
در تکلیف اول آزمون نوشتاری شما باید حداقل 150 کلمه و در تکلیف دوم حداقل 250 کلمه بنویسید.
بخش گفتاری آزمون آیلتس
بخش گفتاری برای هر دو ماژول آیلتس آکادمیک و جنرال مشابه است. در این بخش شما به طور مستقیم با مصاحبهکننده درباره موضوعات عمومی زندگی واقعی گفتگو میکنید. ممکن است از لهجههای متفاوتی در مصاحبه استفاده شود، و مکالمه شما ضبط خواهد شد.
در این بخش مصاحبهکننده میخواهد دریابد توانایی شما در برقراری ارتباط و تبادل نظر تا چه حدی است و چقدر در مورد تجربههای معمول زندگی اطلاعات دارید. او ارزیابی میکند که آیا موضوع را با زبان مناسبی بیان میکنید، و آیا توانایی سازماندهی منسجم ایدههایتان را دارید. هر چه مهارت شما در تجزیه و تحلیل، بحث و بیان تفکراتتان بیشتر باشد در این بخش موفقتر خواهید بود. روان صحبت کردن نیز در بخش گفتاری آزمون آیلتس اهمیت زیادی دارد.
بخش گفتاری آزمون آیلتس در واقع شامل 3 قسمت است:
- ابتدا مصاحبهکننده خود را معرفی میکند و از شما میخواهد خودتان را معرفی نمایید. سپس سوالاتی کلی برای آشنایی بیشتر میپرسد. این کار بیشتر به این دلیل است که به شما کمک کند آرام شوید و بتوانید مکالمه را به آسانی و روان ادامه دهید.
- مصاحبهکننده یک کارت به شما میدهد که موضوعی را مشخص میکند. شما یک دقیقه فرصت دارید که درباره موضوع فکر کنید و اگر لازم بود چند کلمه کلیدی بنویسید. سپس باید 1 تا 2 دقیقه در مورد موضوع حرف بزنید. پس از تمام شدن صحبتتان مصاحبهکننده از شما 1 تا 2 سوال در مورد همان موضوع میپرسد.
- در این قسمت نیز از شما درباره همان موضوع قبلی سوال میشود. این بخش به شما فرصت میدهد موضوع را بیشتر بشکافید و ایدههای انتزاعی بیشتری مطرح کنید.
بخش گفتاری آزمون آیلتس بین 11 تا 14 دقیقه طول میکشد و روان بودن، منسجم صحبت کردن، گستره واژگانی که به کار میبرید، دقت در نکات گرامری و تلفظ شما اهمیت زیادی دارد.
تفاوت محتوای آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال
همانطور که گفتیم تفاوت مهم آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال در بخشهای ریدینگ و رایتینگ است. دو بخش دیگر چه از نظر محتوا و چه از نظر شیوه برگزاری تشابه بیشتری دارند. بخشهای ریدینگ و رایتینگ نیز همانطور که گفتیم از نظر ساختار آزمون و روش برگزاری کاملاً مشابهاند و تفاوت آنها فقط در محتوا، موضوعات و هدف تکالیف است.
تفاوت محتوای بخش ریدینگ آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال
آزمون ریدینگ آیلتس شامل سه متن و در مجموع بین 2150 تا 2750 کلمه است. پس از هر متن شما باید به تعدادی سوال متنوع پاسخ بدهید. در آزمون آیلتس آکادمیک سه متن بلند در اختیار شما قرار میگیرد که ممکن است توصیفی، مبتنی بر واقعیت علمی و عملی، استدلالی یا تحلیلی باشد. این متنها معمولاً از کتابها، مجلات و نشریههایی انتخاب میشوند که برای افراد غیرمتخصص نوشته شدهاند؛ اما برای افرادی مناسب است که قصد دارند در یک حوزه تخصصی به تحصیل، تحقیق یا اشتغال بپردازند. تقریباً میتوان گفت این متنها در سطح دانش فردی با مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد است.
بخش ریدینگ آزمون آیلتس جنرال شامل سه قسمت است. در قسمت اول معمولاً یک تا سه متن کوتاه در اختیار شما قرار میگیرد که به موضوعات روزمره میپردازد. قسمت دوم شامل دو متن در مورد کار و محیط شغلی است؛ و در قسمت سوم متنی بلندتر را میخوانید که موضوعی عمومی را مطرح میکند. متنی که در قسمت سوم ارائه میشود شامل توصیفات پیچیدهتر و طولانیتر است. متنهای این بخش نیز از کتابها، مجلات، روزنامهها، اطلاعیهها یا دستورالعملهایی گرفته میشود که عمومیترند؛ و هر فرد در یک محیط انگلیسی زبان احتمالاً در زندگی روزمره با آنها سر و کار خواهد داشت.
تفاوت محتوای بخش رایتینگ آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال
آزمون رایتینگ آیلتس شامل دو تکلیف (Task) است. یک نکته مهم که شرکتکنندگان باید در این بخش به آن دقت کنند این است که متنی که مینویسند باید کاملاً مرتبط با موضوع باشد و طول مناسبی داشته باشد. متنهایی که نامرتبط باشند یا خیلی کوتاه باشند، رد میشوند. علاوه بر آن شما نمیتوانید این دو تکلیف را به صورت یادداشتهای کوتاه و بریده بریده بنویسید یا به صورت فهرستوار (Bullets) مطالب را ارائه کنید. این نکات را در هر دو ماژول آزمون آیلتس آکادمیک و آیلتس جنرال باید رعایت نمایید.
در رایتینگ آزمون آیلتس آکادمیک حتماً باید از زبان رسمی برای متن خود استفاده کنید. در تکلیف اول نمودار، جدول یا نقشهای به شما داده میشود که باید اطلاعات آن را با کلمات خودتان توصیف کنید. در تکلیف دوم مسئله، دیدگاه یا استدلالی در اختیار شما قرار میگیرد که باید در پاسخ به آن یک مقاله بنویسید. در این بخش مفهوم و قابل درک بودن مقاله، جذابیت آن، و توانایی متقاعدسازی متن، اهمیت زیادی دارد. شما باید در متنتان، ایدهها، شواهد، نظرات، استدلالها یا مفاهیمی را ارائه کنید؛ سپس آنها را با هم مقایسه نمایید، مثال بزنید یا توجیه کنید.
در رایتینگ آزمون آیلتس جنرال موضوعات عمومیتری مطرح میشوند و شما میتوانید از لحن شخصی، نیمهرسمی یا رسمی برای پاسخ به هر تکلیف استفاده کنید. در تکلیف اول از شما خواسته میشود که نامهای در مورد مسائل روزمره به یک مرجع یا فرد مسئول بنویسید. برای تکلیف دوم نیز باید مقالهای (Essay) با موضوعی عمومی ارائه و دیدگاههای شخصیتان را بیان کنید.
تفاوت نمرهدهی در آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال
آزمون آیلتس نمره قبولی یا مردودی ندارد و پس از تصحیح آزمون، یک نمره بین 0 تا 9 به شما اعلام میشود. نمرات آزمون آیلتس صحیح یا نیم صحیح هستند مثل 5 یا 5/5. در واقع در شیوه نمرهدهی آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال تفاوت کلی وجود ندارد.
امتیاز شما در هر یک از 4 مهارت زبانی به عددی بین 0 تا 9 تبدیل میشود، و در نهایت بین این اعداد برآیند میگیرند و آن را گِرد میکنند. در بخش رایتینگ آزمون آیلتس، تکلیف دوم دو برابر تکلیف اول امتیاز دارد.
آزمون آیلتس جنرال سادهتر است یا آیلتس آکادمیک؟
در مجموع میتوان گفت آزمون آیلتس جنرال نسبت به آیلتس آکادمیک سادهتر است. این تفاوت را شاید در بخش ریدینگ دو ماژول آزمون آیلتس تجربه کنید؛ در بخش ریدینگ حتی شیوه نمرهدهی نیز کمی متفاوت است.
اما در کل شما باید بر اساس هدفی که دارید نوع آزمونی را که قصد دارید در آن شرکت کنید انتخاب نمایید. با توجه به این که مدرک آزمون آیلتس را برای ارائه به چه مرجعی میخواهید، میتوانید تصمیم بگیرید که در کدام ماژول از آزمون شرکت کنید.
کدام نوع آزمون آیلتس برای من مناسبتر است؟
پاسخ این سوال به هدف شما از شرکت در آزمون آیلتس برمیگردد. با توجه به آنچه گفتیم اگر قصد ارائه مدرک زبان انگلیسی به یک دانشگاه را دارید، یا میخواهید برای یک جایگاه شغلی تخصصی اعلام آمادگی کنید، احتمالاً آزمون آیلتس آکادمیک برای شما مناسب است.
اگر قصد مهاجرت برای زندگی یا کار در یک کشور دیگر را دارید، میتوانید در آزمون آیلتس جنرال شرکت کنید. اما در مجموع توجه داشته باشید که حتماً شرایط دانشگاه، محل کار، یا سفارت کشوری را که میخواهید مدرکتان را به آن ارائه دهید بررسی نمایید و بر اساس آن برای ثبت نام در آزمون تصمیم بگیرید.