پیوستن عربستان به «بریکس» از موضوعاتی است که نشان از بیتفاوتی بیشتر آل سعود به سیاستهای کاخ سفید دارد. موضوعی که نشان از یارگیری کم سابقه عربستان در شرق دارد. کما اینکه روز گذشته هم پیوستن ریاض به ائتلاف بریکس از سوی عربستان تایید شد. این گروه متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است و کشورهای دیگری غیر از عربستان نیز یعنی آرژانتین، اندونزی و ایران جهت پیوستن به این ائتلاف در حال رشد ابراز تمایل کردهاند. در واقع، همه این کشورها خواستار همکاری سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان همدیگر هستند. انتظار می رود که ترکیه و مصر نیز به این ائتلاف بپیوندند.
یارگیری کم سابقه عربستان در شرق
علاوه بر پیوستن ریاض به «بریکس» که یقینا واکنش و عصبانیت کاخ سفید را هم به دنبال دارد، آل سعود به دنبال یارگیری کم سابقه خود در شرق است. به گفته رسانههای سعودی، وزیر خارجه عربستان در میانه بنبست حاکم در روابط این کشور با آمریکا در باب تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت، با چین و هند گفتگو کرد. دو بازیگری که از بزرگ ترین مشتریهای نفت پادشاهی قلمداد میشوند. براساس بیانیه منتشر شده توسط خبرگزاری دولتی عربستان، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان با ژانگ جیان هوا، رئیس اداره ملی انرژی چین، دیداری آنلاین داشت که در جریانش طرفین بر تقویت روابط دوجانبه میان دو کشور در حوزه انرژی توافق کردند.در این بیانیه آمده است که آنها همکاریشان را برای مقابله با خطرها و چالشهای نوظهور، تقویت خواهند کرد. پادشاهی همچنان قابل اعتمادترین شریک و تامین کننده نفت خام چین است.
آنگونه که بلومبرگ در گزارش خود بدان اشاره کرده، همزمان با انتشار این بیانیه، شاهزاده عبدالعزیز به دهلی نو سفر کرد و با چند مقام هندی از جمله هاردیپ سینگ پوری، وزیر نفت دیدار داشت و به خبرنگاران گفت که اوپک پلاس تصمیم درستی برای تثبیت بازار نفت اتخاذ کرد. با این همه دهلی نو هیچ بیانیهای در باب این دیدار صادر نکرده است. گفته میشود ، دنبالهروی عربستان از سیاستهای کرملین، پکن و حتی هند، کاخ سفید را عصبانی کرده است.
دست رد آل سعود به سیاست های بایدن
در روزها و هفتههای اخیر تنش میان امریکا و عربستان سعودی برسر تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت بالا گرفته است. عربستان به نحوی تولید زیاد نفت اوپک را در دست دارد و دولت امریکا، این کشور را متهم میکند که کشورهای عضو را وادار به کاهش تولید کرده و به نفع روسیه در منازعه اوکراین گام برداشته است. موضوعی که به تنشهای میان آل سعود و کاخ سفید تبدیل شده تا آنجا که دنبالهروی عربستان از سیاستهای کرملین و نادیده گرفتن خواستههای کاخ سفید، جو بایدن را عصبانی کرده است!
آمریکا ضمن متهم کردن عربستان به تحت فشار قرار دادن اعضای اوپک برای رای دادن به طرح کاهش تولید اعلام کرد این تصمیم اوپک پلاس پیامدهای منفی اقتصادی به دنبال خواهد داشت. صحت و سقم این موضوع و کنشها، هرچه که باشد، سرکشی عربستان در برابر آمریکا که آلسعود همیشه در خدمت او بود جای سوال دارد، چرا که سیاستهای خود را در راستای منافع غرب و کاخ سفید تنظیم میکرد.
این مشاجرات و تنشها روابط بین آمریکا و عربستان را که دهههاست برای حفظ امنیت انرژی در جهان متحد شدهاند، موجب شده است تا رسانههای جهان و تحلیلگران نسبت به آن واکنش نشان دهند. تا آنجا که محمدبنسلمان که تا پیش از حمله روسیه به اوکراین جذابیتی خاصی برای ایالات متحده نداشت، یکباره مورد توجه کشورهای غربی از جمله امریکا قرار گرفت. این کشورها از بن سلمان خواستند تا برای پایین نگه داشتن قیمتها و جلوگیری از تورم، تولید نفت را افزایش دهد. خواستهای که در پایان روز مورد اجابت قرار نگرفت.
به گفته رویترز، کارشناسان معتقدند که محمدبنسلمان از موقعیت کشورش و منابعی که در اختیار دارد آگاه است و میخواهد با استفاده از آن خواستههایش، از جمله فشار بیشتر بر ایران، را محقق سازد. این در حالی است، ائتلاف اوپک پلاس که از اعضای سازمان کشورهای تولیدکننده نفت و متحدانش از جمله روسیه تشکیلشده هفته پیش در مورد کاهش 2 میلیون بشکهای تولید به توافق رسید.این تصمیم در شرایطی گرفته شد که بازارهای سوخت دنیا با محدودیت عرضه مواجه هستند و ذخایر اقتصادهای بزرگ به پایینترین سطح رسیده است.
«جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد این اقدام اوپک پلاس پیامدهای خوبی برای روابط بین آمریکا و عربستان نخواهد داشت. عربستان پس از تصمیم هفته های گذشته اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت که با وجود مخالفت آمریکا اتخاذ شده بود، انتقاد واشنگتن از پادشاهی سعودی را «غیرواقعی» عنوان کرد و اجرایی شدن این تصمیم را به نفع مصرف کنندگان و تولیدکنندگان دانست. وزارت خارجه عربستان سعودی روزهای اخیر، در بیانیهای اعلام کرد: «تصمیم اوپک پلاس از طریق اجماع و با در نظر گرفتن تعادل عرضه و تقاضا اتخاذ شد و هدف آن مهار نوسانات بازار بود.»