شناسهٔ خبر: 56705086 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

ایران ای سرای امید.../ داستان یک تصنیف وطنی (فیلم)

تصنیف سپیده که با نام ایران ای سرای امید نیز شهرت دارد به آهنگسازی محمدرضا لطفی بر روی شعر هوشنگ ابتهاج است که در سال های اولیه انقلاب ساخته شد که بعدها در آلبوم چاووش ۶ به صورت رسمی در دسترس عموم قرار گرفت.

صاحب‌خبر -

 

عصر ایران؛ سحر طاعتی ــ سپیده از کانون چاووش متولد شد گروهی که نامش را از ابتهاج گرفته بود که با ساخت تصانیف وطنی صدای مردمش باشد اما این اثر که در ماه‌های اولیه شکل گیری انقلاب اسلامی ایران ساخته شده بود، تا مدت‌ها اجرا نشد . تا اینکه در سال ۱۳۵۸ برای اولین بار در دانشگاه ملی با صدای محمدرضا شجریان به گوش همگان رسید .

سپیده پخش شد تا بتواند مردم را که مخاطب اصلی اش بودند با هم همدل و همراه کند اما همین اثر تاثیرگذار در اولین اجرای رسمی‌ اش ،جدایی شجریان از چاووش را رقم زد و دلخوری چند ساله ای برای او و اعضای چاوش خصوصا لطفی و سایه به ارمغان آورد . از همان زمان بود که شهرام ناظری جای شجریان را در گروه شیدا گرفت و ایران ای سرای امید با صدای او درکنسرت‌ها اجرا شد .

۴۴ سال پر فراز و نشیب سهم تصنیف سپیده است . از به زندان رفتن شاعرش در اوایل دهه ۶۰ تا کوچ خالقش برای دو دهه از وطنش و قهر شجریان از چاووش بعد از اولین اجرا تا مصادره آن در تحولات اجتماعی و سیاسی و اجرای آن توسط خوانندگان و گروه‌های موسیقی مختلف تا به امروز . هر چه هست ماندگاری اثری ملی - میهنی است که در نبود خالقانش به سرود غیررسمی ایران بدل شده‌ است .

 

نظر شما