شناسهٔ خبر: 56659303 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

نگاهی به چالش های پیش روی وزیر آینده کار

نبض کارگر و بازنشسته در این وزارتخانه می تپد

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، برخلاف ظاهر و جایگاه و اعتباری که در دولت‌های مختلف داشته، یک وزارتخانه بسیار مهم است که با جامعه 50 میلیون نفری کارگران، بازنشستگان، مستمری‌بگیران و خانواده‌های آن‌ها سر و کار دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش بولتن نیوز به نقل از  خراسان، مصطفی عبدالهی – 125 روز از خداحافظی عبدالملکی با دولت و وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی سپری شده است؛ روزهایی همراه با بلاتکلیفی برای این وزارتخانه کلیدی که حالا شاید همین هفته به پایان برسد و نمایندگان مجلس به گزینه پیشنهادی رئیس جمهور برای تصدی وزارت، رای اعتماد بدهند. شاید هم... .

استعفا، سرپرستی، عدم اعتماد

24 خرداد امسال بود که پس از کش و قوس‌های فراوان و اظهارنظرهای جنجالی، حجت عبدالملکی از وزارت کار استعفا داد و رئیس جمهور هم «محمدهادی زاهدی‌وفا» را سرپرست وزارتخانه کرد و همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، پس از پایان مهلت قانونی سه‌ماهه، زاهدی‌وفا به عنوان گزینه وزارت، به مجلس معرفی شد. با این حال، دوازدهم مهرماه به یک روز عجیب برای مجلس و زاهدی‌وفا تبدیل شد و جلسه رای اعتماد پرحاشیه او، درنهایت به عدم اعتماد انجامید.

مرتضوی در آزمون مجلس

حالا نوبت به «سیدصولت مرتضوی» رسیده است تا سومین گزینه دولت سیزدهم برای تصدی وزارتخانه‌ای حساس و کلیدی باشد. مرتضوی که 61 سال سن دارد، دارای دکترای حقوق است و از جمله مسئولیت‌های قبلی او می‌توان به این‌ها اشاره کرد: معاون سیاسی وزارت کشور، شهردار مشهد، استاندار خراسان جنوبی و فرماندار بیرجند و مدیر مسئول روزنامه حمایت. مرتضوی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم نیز معاون اجرایی رئیس جمهور بوده و حالا به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی شده است.

چرا این وزارتخانه مهم است؟

فارغ از این‌که نتیجه جلسه رای اعتماد به مرتضوی چه خواهد بود، مهم است که یادآوری کنیم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، برخلاف ظاهر و جایگاه و اعتباری که در دولت‌های مختلف داشته، یک وزارتخانه بسیار مهم است که با جامعه 50 میلیون نفری کارگران، بازنشستگان، مستمری‌بگیران و خانواده‌های آن‌ها سر و کار دارد.
از بازار کار تا رفاه اجتماعی
سه واژه «تعاون»، «کار» و «رفاه اجتماعی» هم به خوبی نشان می دهد که با چه ابر وزارتخانه‌ای مواجهیم و چه مسئولیت‌های سنگینی برعهده دارد؛ اما مرور اهداف کلان تعیین شده برای وزارتخانه هم اهمیت آن را بیشتر نشان می دهد:
- صیانت از نیروی کار با تأکید بر ارتقای
بهره وری نیرو
- ارتقای شاخص های فرهنگی و اجتماعی کارگران و کارفرمایان
- ایجاد تعادل در بازار کار
- افزایش سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی
- توسعه و ارتقای شاخص های رفاه اجتماعی
- کاهش نرخ بروز آسیب های اجتماعی
-گسترش و ارتقای بیمه های اجتماعی
- پایداری و تعادل بین منابع و مصارف
صندوق های بیمه اجتماعی
- ارتقای کارآمدی نظام اداری و بهبود اثربخشی نقش حاکمیتی وزارت متبوع در راستای انجام ماموریت‌ها

تشکل های خصوصی چه می گویند؟

موضوع مهم دیگر در این وزارتخانه، تعامل با تشکل ها و کانون های مرتبط است که هر یک مطالبات و خواسته های به‌حق بسیاری دارند و وزارتخانه باید پاسخگوی آن باشد. پیشتر با نمایندگان این تشکل ها گفت‌وگویی داشتیم و آن‌ها، نظرات خود را درباره وظایف مهم وزیر آینده تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح کردند:
کانون عالی انجمن های صنفی کارگران: نیاز به فردی مقتدر، قوی و مسلط به قوانین و مقررات، مشورت با تشکل ها به جای مدیریت شخصی و احساسی.
دیدگاه عضو سابق هیئت امنای سازمان تامین اجتماعی: نیاز به وزیر قوی و با تجربه، فارغ از نگاه های سیاسی و جناحی، وزارتخانه‌ای که جای آزمون و خطا و باندبازی سیاسی نباشد، استفاده از افراد متخصص برای مدیریت تامین اجتماعی، صندوق های عشایری و روستایی، حوزه روابط کار، معاونت رفاه اجتماعی و دیگر بخش های کاری، داشتن تخصص و تجربه کافی در حوزه تامین اجتماعی.
5 مطالبه بازنشستگان: اجرای دقیق مصوبه سالانه شورای عالی کار برای همه کارگران و بازنشستگان، اجرای 25 درصد باقی‌مانده متناسب سازی ها، پیگیری پرداخت 370 هزار میلیارد بدهی دولت به تامین اجتماعی، افزایش پرداخت تسهیلات ، حمایت از بازنشستگان حداقلی‌بگیرِ اجاره‌نشین.
امروز، جلسه فوق العاده کمیسیون
ظهر دیروز کمیسیون اجتماعی مجلس، اولین نشست خود با صولت مرتضوی را برگزار کرد و آن طور که ولی اسماعیلی نایب رئیس کمیسیون اعلام کرده، امروز نیز نشست فوق‌العاده‌ای برای تکمیل بررسی برنامه‌های گزینه پیشنهادی رئیس جمهور برگزار خواهد شد. آن‌طور که رئیس مجلس اعلام کرد، در صورت تکمیل گزارش کمیسیون اجتماعی، جلسه رای اعتماد به مرتضوی، چهارشنبه همین هفته برگزار خواهد شد.

2 نگاه متفاوت به کارنامه مرتضوی

در حالی که صحن علنی مجلس برای بررسی صلاحیت صولت مرتضوی آماده می‌شود، اظهارنظرهای متفاوتی درباره او مطرح شده است. از یک‌سو روزنامه ایران در شماره دیروز خود با تیتر «مرد اجرایی دولت در آستانه وزارت کار» نوشت: «علت انتخاب مرتضوی از سوی رئیس جمهور برای این سمت را می‌‌توان کارنامه وی، به ویژه در مدت فعالیت دولت سیزدهم دانست. با آغاز به کار دولت آیت‌ا... رئیسی، مرتضوی به سمت معاون اجرایی رئیس جمهور و در عین حال، سرپرست نهاد ریاست جمهوری منصوب شد؛ سمتی که یکی از مهم‌ترین مأموریت‌های دولت سیزدهم در حوزه آن تعریف می‌‌شد: مدیریت سفرهای استانی.... کارنامه و سوابق صولت مرتضوی تنها مربوط به دولت سیزدهم نیست؛ مرتضوی ۶۱ ساله تا پیش از رسیدن به سمت معاونت اجرایی رئیس‌جمهور و معرفی به عنوان وزیر پیشنهادی کار، تقریبا سلسله مراتب اداری و اجرایی را از پایین‌ترین تا بالاترین رده طی کرده، امری که او را به چهره‌ای آشنا نسبت به امور اداری و اجرایی مبدل کرده است».
در آن سوی ماجرا هم روزنامه شرق، در شماره دیروزش نوشت: «در‌حالی‌که نمایندگان انتظار داشتند رئیسی از بین کارکنان و باتجربه‌های وزارت کار و کسانی که در این حوزه تجربه و اندوخته‌ای دارند، کسی را به‌عنوان وزیر پیشنهادی معرفی کند؛ اما او ترجیح داد صولت مرتضوی را برای این وزارتخانه مهم پیشنهاد دهد. نکته درخور ‌توجه هم این است که او هیچ اندوخته و تجربه‌ای در این حوزه ندارد و معلوم نیست موافقان او در جلسه رأی اعتماد قرار است از چه تخصص و دانش و کارآمدی مرتضوی در حیطه وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی دفاع کنند!»

تحلیل یک مقام سابق در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی:
وزارت کار موفق، رضایتمندی بیشتر، اعتراضات کمتر
سابقه چندین ساله در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارد و تحلیلش درباره جایگاه و اهمیت این وزارتخانه را به موضوعات روز جامعه پیوند می‌زند. او که ترجیح می دهد بدون ذکر نام با خراسان گفت‌وگو کند، اظهار می‌کند: متاسفانه نگاه به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، عمدتا مربوط به حوزه شرکت ها، بنگاه ها و بخش های اقتصادی ذیل آن است که حتما بخش مهمی است، اما باعث کمرنگ دیده شدن جامعه چندین میلیونی مخاطب این وزارتخانه می شود؛ در حالی که رضایتمندی آن‌ها باید مهم‌ترین هدف و ماموریت باشد. او می افزاید: قشر وسیعی از مردم، از تامین اجتماعی ناراضی اند
بازنشستگان شش ماه برای گرفتن حقوق قانونی خود اعتراض می‌کنند، زنان سرپرست خانوار گلایه‌مندند و طبیعتا فرزندان همه این گروه‌های هدف نیز جزو نارضایان می شوند؛
در حالی که اگر وزارتخانه‌ای مثل وزارت کار، وظایف خودش را به درستی انجام داده بود، هم رضایتمندی بیشتری در جامعه داشتیم، هم با اعتراضات کمتری در حوزه‌های مختلف مواجه بودیم. او می افزاید: وزیری که به این وزارتخانه پا می گذارد باید باور داشته باشد که مسئولیتش به سادگی آن‌چه برای وزارت راه یا وزارت جهاد کشاورزی تعریف شده، نیست و ابعاد گسترده‌ای را شامل می‌شود.

نظر شما