شناسهٔ خبر: 56642628 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: انصاف نیوز | لینک خبر

روایت یک اتفاق پر ابهام در اردبیل + مصاحبه با امام جمعه اردبیل

صاحب‌خبر -

مریم لطفی، خبرنگار در سایت روزنامه هم میهن در روز یک شنبه نوشت:

گزارش هم‌میهن از زوایای متفاوت حادثه روز چهارشنبه مدرسه شاهد اردبیل

این بار خبر از اردبیل رسید. جمعه‌شب یکی از رسانه‌های خارج از کشور؛ درباره حادثه‌ای در یکی از مدارس دخترانه این شهر خبری داد. به گزارش این رسانه: «در حمله لباس‌شخصی‌ها به دبیرستان شاهد اردبیل، یک دختر دانش‌آموز جان داد، چندنفر در بیمارستان‌اند و مدیر هفت دانش‌آموز دیگر را به امنیتی‌ها تحویل داد.» این خبر به سرعت دست به دست شد. آن هم در شرایطی که چند روزی است ماجرای احضار و بازداشت و نگهداری برخی از دانش‌آموزان در کانون‌های اصلاح و تربیت منتشر شده و حتی وزیر هم آن را تایید کرده است.

این خبر در کمتر از دوساعت چنان چرخید که بعد از ساعت 23 همان شب، مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری اردبیل این موضوع را «ادعای رسانه‌های معاند» خواند و آن را تکذیب کرد. علی محبوبی‌پور، مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری اردبیل دراین باره گفت که این ادعا کاملا تکذیب می‌شود و به‌هیچ‌وجه صحت ندارد. مردم مؤمن انقلابی و غیرتمند اردبیل تحت تأثیر شایعات رسانه‌های معاند قرار نمی‌گیرند. او علت انتشار این خبر را تهییج عواطف مردم انقلابی اردبیل دانست و گفت که در اردبیل تاکنون هیچ کشته و مجروحی وجود نداشته و حتی دستگیری افراد هم در این شهر قابل توجه نبوده است. حامد عاملی، استاندار اردبیل در گفت‌وگو با «شبکه شرق» به این خبر واکنش نشان داد و گفت، چهارشنبه مراسمی در یک نقطه از اردبیل برگزار شده است: «پس از این مراسم برخی از دانش‌آموزان با خروج از محل، شعارهایی مثل «زن، زندگی، آزادی» سر می‌دهند. این شعارها از سوی دانش‌آموزان در خیابان سر داده می‌شد، به همین علت هم مجموعه نیروهای انتظامی که در محل حاضر بودند، دانش‌آموزان را به درون مدرسه هدایت کردند. با حضور نیروهای انتظامی، دانش‌آموزان به درون مدرسه شاهد می‌روند اما هیچ اتفاقی رخ نمی‌دهد. در جریان این اتفاق هم خدایی‌نکرده هیچ دانش‌آموزی جان خود را از دست نداده و خبر منتشر شده درباره کشته شدن یک دانش‌آموز در جریان اتفاق کذب محض است. به مدیران آموزش و پرورش استان اردبیل، دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان فاطمی که گفته شده این دانش‌آموز در این بیمارستان جان خود را از دست داده، گفته‌ام که اطلاعیه بدهند و شفاف سازی کنند.» استاندار اردبیل در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه «از اول این اتفاقات در کشور ما، در اردبیل، به لطف خدا حتی یک کشته هم نداشتیم»، گفته است: «ما در استان اردبیل هیچ دانش‌آموزی نداریم که در جریان برخوردهای صورت‌گرفته کشته شده باشد. مردم اردبیل هم می‌دانند. حداقل یک آگهی ترحیم باید منتشر می‌شد از روز چهارشنبه تا امروز، اما این اتفاق نیفتاده است.»

روایت مادران

پیگیری‌های هم‌میهن از شاهدان عینی ماجرا اما از موضوع دیگری حکایت دارد. مادر یکی از دانش‌آموزان مدرسه دخترانه شاهد که فرزندش در روز حادثه حضور داشته، درباره اصل ماجرا به هم‌میهن می‌گوید: «روز چهارشنبه بدون اطلاع و هماهنگی ما بچه‌ها را به راهپیمایی برده بودند. در شرایطی که بعضی از بچه‌ها میلی به حضور در این مراسم نداشتند. چند روز بود اردبیل خلوت بود و سروصدایی از اعتراضات نبود. برای همین فکر کرده بودند بچه‌‌ها را ببرند راهپیمایی.»

مدارس شاهد کمی متفاوت از سایر مدارس ‌است. نه به تمامی، اما بیشتر خانواده‌ها مذهبی‌اند و مسئولان مدرسه احتمالا انتظار اتفاق خاصی را نداشتند. «اصلا به چه اجازه‌ای بدون اطلاع ما بچه‌ها را از مدرسه خارج کردند؟» این گلایه جدی والدین است. مادری که می‌گوید: «وقتی بچه‌ها را بردند و سروصداها بلند شد، من متوجه شدم و سریع خودم را رساندم به میدان عالی‌قاپو. وقتی رسیدم دیدم بعضی از دخترها شعار می‌دادند. آن دور و بر هم پر از مامور و گشت بود. یک دفعه شلوغ شد و به بچه‌ها حمله کردند. من به زور وسط آن شلوغی دخترم را کشیدم بیرون. بچه‌ام از ترس رنگ به رویش نمانده بود. کم مانده بود سکته کند. بردمش خانه. بعد از باقی مادرها شنیدم که آن روز بعضی از بچه‌ها از رفتن به راهپیمایی خودداری کرده بودند و گفته بودند نمی‌آییم. مانده بودند مدرسه. بعد از این اتفاق، بچه‌های ترسیده و کتک‌خورده را سوار اتوبوس کرده و برگردانده بودند به مدرسه. آنجا هم دوباره درگیری شده بوده و مامورها رفته بودند مدرسه. بعد هم حال چند نفر از بچه‌ها بد می‌شود و آمبولانس می‌آید. امروز هم خیلی از پدر و مادرها رفته بودند برای شکایت.»

جزئیات خبرهای به‌دست‌آمده تفاوت‌هایی با هم دارند. اما اصل ماجرا که اجبار به راهپیمایی دانش‌آموزان و برخورد با برخی از آنها بوده، یکی است.

یک منبع آگاه دراین باره به «هم‌میهن» می‌گوید: «روز چهارشنبه به مدارس اعلام شده بود که در راهپیمایی شرکت کنند. مسئولان مدرسه هم بچه‌ها را برده بودند. در این راهپیمایی تعدادی از بچه‌ها مقنعه را برداشتند و شعارهایی برخلاف شرایط دادند. برای همین با حضور نیروهای امنیتی درگیری می‌شود و مدیر مدرسه که می‌بیند وضعیت نامناسب است، به زور بچه‌ها را به مدرسه برمی‌گرداند. مدیر مدرسه که می‌بیند سروصدای بچه‌ها زیاد است، تماس می‌گیرد و نیروهای امنیتی به مدرسه می‌آیند.»

این منبع آگاه به نقل از یکی از مسئولان مدرسه از حضور ماموران در پوشش آمبولانس به مدرسه خبر می‌دهد: «بچه‌ها ترسیده بودند. هفت نفر را که حال‌شان بد می‌شود با همان آمبولانس به بیمارستان فاطمی می‌برند. بیمارستان هیچ‌کدام از این هفت نفر را پذیرش نکرده و اسم‌شان در فرم‌های بیمارستان ثبت نشده است.»

آنطور که این فعال اجتماعی به هم‌میهن می‌گوید، درگیری اصلی در مدرسه اتفاق افتاده است: «شش نفر دیگر از بیمارستان ترخیص شده‌اند. من چیزی از اینکه یک نفر در کما باشد نشنیده‌ام اما گویا یکی از این شش نفر حال مساعدی ندارد. دو روز است حوالی مدرسه شلوغ است. والدین و مردم برای اعتراض به مدرسه رفته‌اند و هنوز هیچ پاسخ مشخصی دریافت نکرده‌اند.»

تکذیب بیمارستان

در خبرهای منتشرشده، انتقال دانش‌آموزان مجروح به بیمارستانی به نام فاطمی اردبیل عنوان شده است. اما پیگیری‌های هم‌میهن از این بیمارستان راه به جایی نمی‌برد. مسئول پذیرش بیمارستان ابتدا به هم‌میهن می‌گوید که اجازه پاسخگویی به کسی را ندارد و این موضوع را فقط باید از طریق حراست بیمارستان پیگیری کنیم.

با این حال در تماس دیگری یکی دیگر از مسئولان می‌گوید که هیچ دانش‌آموزی از مدرسه شاهد در این بیمارستان پذیرش نشده و اساسا برای فردی به نام اسراء پناهی خانقاه نیز از آنجا گواهی فوت صادر نشده است؛ اسراء دختری است که گویا چندروز پیش فوت شده و حالا اعلامیه مراسم‌اش دست به دست می‌شود. دیروز عموی او با رسانه‌ها مصاحبه کرد و گفت که اسراء به دلیل مشکل قلبی فوت کرده است.

در مدرسه شاهد اردبیل، که خبرها از آنجا بیرون آمده هم کسی پاسخگو نیست. یکی از معلم‌ها مضطربانه به هم‌میهن می‌گوید که مدیر به دلیل حضور مسئولان آموزش و پرورش امکان صحبت ندارد. خودش نیز از هرگونه توضیحی امتناع می‌کند. نه موضوعی را تایید می‌کند، نه تکذیب و چند بار تکرار می‌کند: «ما موظفیم تنها پاسخگوی والدین دانش‌‌آموزان باشیم.» و مکالمه را تمام می‌کند.

یکی دیگر از اهالی اردبیل هم حضور اجباری دانش‌آموزان به اصرار مدیر مدرسه برای حضور در راهپیمایی را تأیید می‌کند، اما ورود نیروهای امنیتی با آمبولانس را نه؛ «چون حال چند نفر از بچه‌ها بد شده، با تماس مسئولان مدرسه آمبولانس به محل اعزام شده است. بیشترین مشکلی که برای بچه‌ها به وجود آمده هم ناشی از ترس و اضطراب حاکم بر فضا بوده است. چند نفری دچار افت فشار می‌‌شوند و با انتقال به بیمارستان بعد از یکی دوساعت مرخص می‌شوند.»

مصاحبه عموی اسراء پناهی

گرچه برخی منابع محلی درگذشت دانش‌آموزی به نام اسراء پناهی‌خانقاه را در حادثه روز چهارشنبه در مدرسه شاهد تایید می‌کنند، اما فردی به عنوان عموی این فرد، در گفت‌وگو با خبرگزاری محلی «باسبلان ما»، می‌گوید اسراء مدتی است درگذشته است و او اصلا محصل مدرسه شاهد اردبیل نبوده: «اسراء دارای ناراحتی قلبی مادرزادی بود و بعد از یک ماه از درگذشت پدرش، ناراحتی قلبی‌‌اش تشدید شد و از منزل به بیمارستان فاطمی منتقل شد. متاسفانه تلاش‌های پزشکان بی‌نتیجه ماند و او درگذشت.» او همچنین گفت که اخبار منتشرشده درباره نحوه فوت اسراء پناهی صحت ندارد و او به دلیل نارسایی قلبی در بیمارستان فوت کرده است. این خبرگزاری محلی هم در توضیح ماجرای روز چهارشنبه نوشته است: «در مدرسه شاهد اردبیل بین والدین برخی از دانش‌آموزان با مدیران مدرسه مشاجره‌ای شکل می‌گیرد که بعد از آن یکی از دانش‌آموزان به دلیل فشار عصبی ناشی از این دعوا دچار ضعف شده و با آمبولانس به بیمارستان منتقل می‌شود که در صحت کامل است.»

ادعای این فرد در حالی است که یکی از فعالان رسانه‌ای در اردبیل به هم‌میهن می‌گوید: «درباره اسراء می‌توان این را گفت که پدرش چند سال پیش به دلیل ارتکاب به قتل، قصاص شده است. همین موضوع گواهی بر این است که حساسیت‌ها در این باره زیاد است.» او همچنین از جو امنیتی شهر، قطعی اینترنت و تجمع مردم در آرامستان علی‌آباد اردبیل خبر می‌دهد.

نماینده مجلس؟ تکذیب می‌کنم

با وجود جزئیات طرح‌شده از سوی فعالان اجتماعی و رسانه‌ای اردبیل مبنی بر ضرب و جرح دانش‌آموزان و حتی مرگ یکی از آنها، سیدکاظم موسوی، نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی هم در گفت‌وگو با «هم‌میهن» قاطعانه موضوع را تکذیب می‌کند: «با استانداری صحبت کردم. چنین اتفاقی نیفتاده و تمام. بی‌مهری‌های رسانه‌ها موضوع را تشدید کرد. در مدرسه‌ صحبت‌هایی در مورد انقلاب گفته شده و بعد بچه‌ها به خانه رفته‌اند. اما چند نفر از والدین آن وسط هتاکی کرده‌اند. در آنجا نه کسی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و نه کشته شده است.»

به نظر می‌رسد سیدکاظم موسوی هم اطلاع دقیقی از موضوع ندارد. چون بعد از سوال‌های بیشتر عصبانی می‌شود: «چیز بیشتری نمی‌دانم، اما کلا تکذیب می‌کنم. جزئیات برای من مبهم است اما اینکه چنین اتفاقی افتاده است تکذیب می‌کنم. خواهش می‌کنم این موضوعات را کش ندهید. اگر من را قبول دارید می‌گویم چنین اتفاقی نیفتاده است.»

خبرگزاری ایرنا هم از ماجرای مدرسه شاهد اردبیل به عنوان «حمله ساختگی» یاد کرد و به نقل از کلام‌الله صفری، مدیرکل آموزش و پرورش استان اردبیل نوشت: «با رد خبر فوت، ضرب و شتم و دستگیری دانش‌آموزان در جریان اعتراضات هر خبری در خصوص برخورد انتظامی و پلیسی در این مورد کذب است. رسانه‌های معاند به دنبال تهییج مردم هستند درحالی‌که عموم دانش‌آموزان با آرامش در مدارس حضور می‌یابند و ادعاهای این رسانه‌ها کذب است. رسانه‌های معاند قصد برهم زدن آرامش استان اردبیل را دارند زیرا مردم فهیم و غیور اردبیل در همان روزهای ابتدایی راه خود را از اغتشاش‌گران جدا کرده و این روند را در استان ادامه ندادند.»

الناز محمدی دبیر اجتماعی روزنامه هم میهن در سایت این روزنامه نوشت:

حسن عاملی امام جمعه اردبیل در گفت‌وگو با «هم‌میهن»:مسئولان مدرسه نباید دانش‌آموزان را بدون اجازه والدین به مراسم می‌بردند

علاوه بر مسئولان دولتی، حسن عاملی، امام جمعه اردبیل یکی دیگر از کسانی است که مجروح و کشته شدن دانش‌آموزان مدرسه دخترانه شاهد در این شهر را تکذیب می‌کند. او در گفت‌وگو با هم‌میهن می‌گوید ماجرای روز چهارشنبه گذشته در مدرسه شاهد، فقط اعتراض تعدادی از والدین دانش‌آموزان به بردن بچه‌های‌شان به مراسم میدان عالی قاپوی اردبیل، بدون اجازه آنها بوده است. او با این خانواده‌ها صحبت نکرده اما می‌گوید مقامات عالی‌رتبه استان به او گفته‌اند که اتفاق دیگری در این مدرسه و برای دانش‌آموزان نیفتاده است. عاملی قسم می‌خورد که اعلامیه منتشرشده با نام اسراء پناهی خانقاه مربوط به دانش‌آموزی که گفته می‌شود در مدرسه شاهد کشته شده، نیست و اسراء چندروز پیش فوت کرده است. امام جمعه اردبیل این را هم می‌گوید که مسئولان بهتر است حرف دانش‌آموزان را بشنوند: «به مسئولان استان گفته‌ام که کسی حق ندارد به دانش‌آموزان دست بزند، آنها را احضار یا برخوردی بکند.»

در دو روز اخیر خبرهایی درباره برخورد با دانش‌آموزان مدرسه دخترانه شاهد در اردبیل منتشر شده است. منابع محلی می‌گویند نیروهای امنیتی با دانش ‌آموزانی که برای شرکت در مراسم سلام فرمانده به میدان عالی قاپوی اردبیل رفته بودند و دانش‌آموزانی که حاضر نبوده‌اند به مراسم بروند، برخورد شده و حتی از کشته شدن یک دانش‌آموز خبر می‌دهند. شما این موضوع را پیگیری کرده‌اید؟

گاهی شایعاتی راه می‌افتد که مسئولان ما به‌طور کامل اطلاع‌رسانی نمی‌کنند. یکی از اصلی‌ترین عوامل شیوع شایعه، عدم اطلاع‌رسانی به‌موقع است. در این حادثه، چند مدرسه به‌طور داواطلانه دانش‌آموزان‌شان را برای اجتماع برده بودند، بین خود دانش‌آموزان مشکلی پیش نیامده اما اولیای آنها اعتراض کرده‌اند که چرا بدون اجازه ما آنها را به اجتماع برده‌اند، بنابراین تنشی بین اولیا و مسئولان مدرسه شاهد ایجاد شده است. نه دانش‌آموزی کشته شده، نه دستگیر و مجروح شده است. الان خانواده این کشته شده، کجاست؟ این مایه یک بصیرت برای اردبیل ما شد. این هشدار بزرگی برای ملت ماست که دشمن می‌خواهد منویات خودش را پیش ببرد.

این مراسم روز چهارشنبه بوده، درست است؟

بله.

به نظر شما این خطا نبوده که دانش‌آموزان را بدون اجازه پدر و مادرشان به مراسم برده‌اند؟

به نظر من خطای بزرگی شده که بدون اجازه والدین، بچه‌ها را برده‌اند. چند مدرسه را برده بودند اما فقط اولیای مدرسه شاهد اعتراض کردند. باید به خانواده‌ها اطلاع می‌دادند ولی مشکل دیگری نبوده است.

اما بعضی اطلاعات نشان می‌دهد که بعد از مراسم، نیروهای لباس شخصی وارد مدرسه شاهد شده‌اند و با دانش‌آموزانی که حاضر نبوده‌اند به مراسم بروند و خانواده‌های‌شان هم خبر نداشته‌اند، برخورد کرده‌اند.

من به شما اطمینان می‌دهم که چنین چیزی نبوده است. این‌ها همه ساخته و پرداخته کانال‌های ماهواره‌ای است. بچه‌ها هیچ حرفی در این باره نداشته‌اند، فقط خانواده‌ها معترض بوده‌اند. حتی بعضی از معترضان، بچه‌شان به مراسم نرفته بوده و حرف‌شان این بوده که چرا بدون اجازه برده‌اید. الان از بین دانش‌آموزان ما، نه کسی کتک خورده، نه کسی مجروح یا دستگیر شده است. این کشته‌سازی نشان می‌دهد که دشمن می‌خواهد انسجام ملی ما را به‌هم بریزد. شما الان بیایید اردبیل ما، ببینید کسی کشته شده یا نه. این کشته کجاست؟ اصلا ما جایزه می‌دهیم به کسی که فرد کشته شده را به ما نشان دهد. ما نباید به این اندازه حرف‌های دشمن را به راحتی بپذیریم.

از چهارشنبه تا به حال، شما آیا صحبتی با خانواده‌های این دانش‌آموزان و مسئولان مدرسه شاهد کرده‌اید؟

من با مسئولان اجرایی و مدیرهای ارشد صحبت کردم و گفتم نهایت دقت را در این امور داشته باشند و گفتم هیچ‌کس نباید دستگیر شود، به هیچ‌کس نباید دست بزنند و هیچ‌کس نباید احضار شود. گفتم بچه‌ها هیچ تقصیری ندارند و اگر خانواده‌ای اعتراض کرده، برای دلسوزی بوده است که آن هم ایراد ندارد. در مدرسه می‌توانند اعتراض کنند و این برای ما فخر و شرف است که افراد بتوانند حرف‌شان را بزنند. اگر کسی بگوید من راضی نبودم بچه‌ام به مراسم برود، ایرادی ندارد اما یک مساله کوچک را چرا آنقدر بزرگ کرده‌اند؟

پس شما شخصا با این خانواده‌های معترض صحبت نکردید. درست است؟

خیر من با مدیران ارشد گفتم که خانواده‌ها را بپذیرند و حرف آنها را گوش دهند و به مردم هم اعلام کردم که من آماده‌ام؛ هرکس حرفی داشته باشد، بیاید. در خطبه هم گفتم هرکس اعتراض دارد لازم نیست حتما به خیابان برود. نماز جمعه برای چیست؟ ما باید همیشه در اردوگاه مردم باشیم، از حق آنها دفاع کنیم و ایرادها را بشنویم.

آقای عاملی، پس شما بعضی از فیلم‌هایی که درباره اعتراض خانواده‌ها یا از داخل مدرسه شاهد منتشر شده را تایید نمی‌کنید؟

اعتراض خانواده‌ها صحت دارد، ولی دانش‌آموزی کتک نخورده است.

در کانال‌های خبری، تصویر اعلامیه‌ای منتشر شده و گفته می‌شود خانمی به‌نام اسراء پناهی خانقاه، دانش‌آموزی است که در مدرسه شاهد کشته شده است…

همین نکته نشان می‌دهد دشمن چقدر شیطنت دارد؛ آن اصلا ربطی به این حادثه ندارد.

شما خانواده او را می‌شناسید؟

بله. این موضوع مربوط به چندروز پیش و مسائل شخصی خانواده بوده است.

این دخترخانم به چه دلیلی فوت کرده است؟

این را دیگر از خانواده‌اش بپرسید. من نمی‌توانم اسرار خانواده را فاش کنم. دین این اجازه را به من نمی‌دهد. آنها حق حیات دارند. مسئولان ما باید واقعا درست اطلاع‌رسانی کنند. مردم ماجرای این خانم را هم خوب می‌دانند، من هم جزئیاتش را می‌دانم. شما خاطرتان جمع باشد که این خانم ذره‌ای به این مساله ربطی ندارد. من می‌توانم قسم جلاله برای شما بخورم.

در روزهای گذشته شهرهای مختلف و مدارس‌شان درگیر مسائل و اعتراض‌ها شده‌اند و وزیر آموزش‌وپرورش هم بازداشت دانش‌آموزان را تایید کرده است. الان هم به هرحال خبری مشابه از استان شما منتشر شده؛ می‌خواهم بدانم نظر شما درباره نوع برخورد با دانش‌آموزان معترض چیست؟

آموزش‌وپرورش، آموزش‌و‌پرورش است. یعنی صرف کار باید برود به سمت آموزش‌وپرورش و سیاسیون هم نباید دخالت کنند. آموزش‌وپرورش عزت، آینده و ثروت ماست. روشنگری در مدرسه این است که عرق ملی و تربیت دینی به خوبی مطرح شود، اگر این اتفاق بیفتد، تبدیل به سرمایه می‌شود. قرار است فردا این کشور را همین دانش‌آموزان اداره کنند. اگر دشمن گره‌های ذهنی ایجاد می‌کند، باید این گره‌ها باز شود. گره‌های ذهنی با عملیات علمی باز می‌شود و ما از این جهت باید نهایت تکریم را نسبت به آموزش‌وپرورش داشته باشیم و دولت‌ها هم باید روی آموزش‌وپرورش عنایت داشته باشند. آموزش‌وپرورش سکوی پرش یک کشور و ملت است و آینده و به‌طور کلی همه راه‌ها وابسته به آموزش‌وپرورش است. نظر ما این است که تمام فعالیت‌ها باید به دو رکن آموزش‌وپرورش تمرکز داشته باشد.

‌اگر به همان ماجرای مرگ این دختر دانش‌آموز برگردیم، به هر حال مقامات رسمی مرگ او را تایید کرده‌اند.

راجع‌به ماجرای اردبیل من به شما یقین می‌دهم که هیچ‌دانش‌آموزی نه مجروح شده، نه کسی کشته شده و نه درگیری رخ داده است. کل مساله خلاصه می‌شود به اعتراض برخی خانواده‌ها درباره این‌که چرا بچه‌های‌شان بدون اطلاع آنها به برنامه رفته‌اند. غیر از این هیچی در اردبیل نیست.

‌به‌طور کلی به نظر شما بازداشت روش خوبی برای تعلیم و تربیت و ارشاد در مدارس است؟

اگر از ماجرای اردبیل خارج شویم، می‌گویم در ارتباط با دانش‌آموزی که هنجارشکنی کرده، وظیفه ما این است که با نهایت احترام برایش روشنگری کنیم. باید گره‌های ذهنی‌اش باز شود. یکی از وظایف اصلی دولت اسلامی توجیه اذهان است. غیر از روشنگری ما راه دیگری نداریم، نه تنها برای دانش‌آموزان، بلکه برای کل ملت. برخورد با هر کسی که حرفی برای گفتن دارد، باید با اکرام باشد.

‌شما درباره روشنگری در مدرسه صحبت کردید، بنابراین موافق هستید که این اتفاق باید در مدرسه رخ دهد، نه در زندان و کانون اصلاح و تربیت؟

ما غیر از روشنگری با نهایت احترام، راه دیگری نداریم. ما روی حفظ کرامت، حساس هستیم. اگر دشمن مشکل ذهنی ایجاد کرد، باید با نهایت حرمت و احترام مشکل ذهنی حل شود. اگر برخورد تند کنیم آیا مساله حل می‌شود؟ یک نقطه‌مشترک داریم و آن هم ایران عزیز است.

شما در یکی از خطبه‌های‌تان اعلام کرده‌اید که نمی‌توانیم بگوییم همه مثل ما فکر می‌کنند. منظورتان از «ما» چه کسانی هستند؟

فقط وهابیت است که می‌گوید همه باید مثل ما فکر کنند. این خیلی وحشتناک است. منظور من همه است. مثل من امام جمعه. بزرگ‌ترین وظیفه دستگاه‌های فرهنگی کشور، نزدیک کردن فهم ما از دین و پدیده‌های اجتماعی است. همه ما یک مقصد داریم برای این‌که به یک واحد مجموعی تبدیل شویم. حرف‌ها را باید آزادانه بشنویم. با فحش نمی‌شود با مخالف حرف زد. در این زمینه لازم است با بلوغ رفتار شود. اگر این حاکم شود بسیاری از طردها و بد و بیراه گفتن‌ها و… از بین می‌رود.

‌شما مورد اعتماد مردم هستید و خیلی از گزارش‌ها قبل از این‌که به دست برخی مسئولان برسد به دست شما می‌‌رسد. شما از گفت‌وگو و اعتراض منطقی در خطبه‌های‌تان صحبت کرده بودید، نظر شما درباره افرادی که اعتراض می‌کنند، چیست؟ چه حرفی از نظر شما منطقی است؟

وقتی یک چیزی خلاف قانون باشد و خلاف مصلحت کلان باشد. وقتی یک مدیری خطا یا اختلاسی کرده است، این‌که زمینه این اختلاس چه بوده، چطور صورت گرفته و… اینها سوالاتی است که باید در جای امنی مطرح شود. اگر مسئول حرفی دارد، بزند. اگر ندارد، باید استعفا بدهد. ما باید از سر اصلاح صحبت کنیم نه عداوت. با گفت‌وگو خیلی از مشکلات حل می‌شود. ما باید به‌طرف بلوغ سیاسی برویم و همدیگر را کریمانه تحمل کنیم. نباید از همدیگر عصبانی شویم. باید اجازه داد مردم حرف‌شان را بزنند و در مسیر گفت‌وگو تحمل و برخورد کریمانه در جامعه ترویج پیدا کند.

‌اما این آستانه تحمل از سوی نیروها و مسئولان امنیتی و پلیسی و… دیده نمی‌شود. بازداشت‌ صورت می‌گیرد و خشونت اعمال می‌شود و… به نظر شما این برخوردهایی که صورت گرفته به چه دلیل است؟

زمانی‌که ما می‌خواهیم اعتراض کنیم باید بدانیم که 100درصد کشور ما هدف دشمن است. درنتیجه زمانی‌که ما می‌خواهیم اعتراض منطقی داشته باشیم، یک عده‌ای دنبال برنامه‌های دیگر هستند و تخریب و اهانت را شروع می‌کنند.

‌شما در بخشی از خطبه‌های‌تان به ضعف مدیریت در کشور اشاره کرده‌ بودید، منظورتان از ضعف مدیریت در کدام بخش‌هاست؟

من در استان ستاد امر به معرف و نهی از منکر راه ‌انداخته‌ام. منکر اصلی این است که شما ببینید یک شهردار یا استاندار یا وزیر خوب کار نکرده یا تصمیم اشتباهی گرفته است و شما فریاد بزنید. امر به معروف و نهی از منکر اصل نورانی برای اصلاح جامعه است ما شأن آن را برای کارهای جزئی شکستیم. مراکز حساس تصمیم‌گیری ما باید دست افراد کاردان و دنیادیده باشد؛ مدیری که امروز تصمیم می‌گیرد و می‌داند شش‌ماه دیگر چه می‌شود. مدیر وقتی کارمند ایرادش را می‌گیرد و او ریشه آن کارمند را می‌کند، مدیر سفارشی است. دعوای خیابانی باید برچیده شود و یک عقلانیت حاکم شود، هم دولت باید تحمل داشته باشد و آستانه‌اش را بالا ببرد و عزیزان معترض مواظب باشند افرادی که افکار دیگر دارند، می‌خواهند مساله را لوث کنند. ما در آینده می‌توانیم حرکت‌های اصلاحی در جامعه داشته باشیم.

انتهای پیام

برچسب‌ها:

نظر شما