شناسهٔ خبر: 5663012 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

پاسخ عراقچي به نسخه جديد تونی بلینکن

توافق هسته‌ای احتمالی دائمی نخواهد بود

صاحب‌خبر -

آمريکايي‌ها به منفعت‌طلبي و زياده‌خواهي شهره‌اند در مذاکرات هسته‌اي با ايران که مذاکراتي ديپلماتيک است تنها به دنبال دستاوردي يک‌طرفه آن هم به سود خود هستند براي همين است که روند گفت‌وگوهاي هسته‌اي و نيز نگارش توافق جامع تاکنون با کندي پيش مي‌رود.
آنها نمي‌خواهند جمهوري اسلامي ايران فعاليت صلح‌آميز هسته‌اي‌اش را ادامه دهد، نفوذ و جايگاهش در منطقه و عرصه بين‌الملل تداوم داشته باشد، نمي‌خواهند براي کشورهاي منطقه الگو باشد و‌... بنابراين تمام تلاش خود را مي‌کنند تا آن طور که خود مي‌خواهند در ميز مذاکرات هسته‌اي با ايران به توافق برسند تا در ذيل آن بتوانند به اهداف خود كه يکي از آنها محدود کردن و انزواي ايران در همه مسائل است دست يابند.
براي همين معاون وزارت خارجه آمريکا براي توافق احتمالي هسته‌اي نسخه جديد مي‌پيچد و مي‌گويد تاريخ انقضايي براي اين توافق وجود ندارد.
البته معاون وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به اظهارات آنتونی بلینکن، معاون وزیر خارجه آمریکا پاسخ داده و گفته: توافق نهایی در صورتی که حاصل گردد دارای دوره زمانی مشخصی خواهد بود و هیچ‌یک از تمهیدات پیش‌بینی شده در آن دائمی نخواهد بود.
به گزارش تسنیم، سيد‌عباس عراقچی تأئید کرد: البته تعهداتی که ایران براساس معاهدات بین‌المللی همچون NPT پذیرفته است تا زمانی که الحاق ایران به این معاهدات ادامه دارد، تداوم خواهد داشت و تمسک طرف آمریکایی به این قبیل تعهدات که برای مصارف داخلی یا راضی کردن متحدین صورت مي‌گیرد، صرفاً یک مغالطه بی‌ارزش است.
تونی بلینکن، قائم‌مقام وزیر خارجه آمریکا، در سخنانی در اجلاس جهانی کمیته یهودیان آمریکا گفته بود که توافق هسته‌ای با ایران تاریخ انقضا نخواهد داشت.
آژانس بين‌المللي اتمي نيز طی ۱۲ سال گذشته علی‌رغم همه بازرسی‌ها و اطمینان از صلح‌آمیز بودن فعالیت هسته‌ای کشورمان حاضر به تأیید آن نشده است.
هفتمین دور مذاکرات در راستای نگارش برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از امروز در شهر وین در حالي از سر گرفته مي‌شود كه از بعد از قرائت بيانيه مشترك ايران و گروه ۱+۵ امريكايي‌ها و برخي اعضاي اين گروه سناريوي جديدي را در قبال مذاكرات هسته اي ايران پيش گرفتند در حالی که چند روز بيشتر از توافق لوزان نگذشته بود كه باراك اوباما تهديدات علني از نوع امريكايي را كمتر از دو هفته بعد از تهديدات اوليه‌اش در ديدار با نخست‌وزير رژيم صهيونيستي اظهار كرد: تهران بايد صداقت خود را با اقداماتش ثابت كند... همه گزينه‌ها از جمله «گزينه نظامي» روي ميز باقي مي‌ماند.
تحریم‌های مجدد اتحادیه اروپا علیه یک بانک و ۳۲ شرکت مرتبط با کشتیرانی ایران نيز بعد از تفاهم سياسي لوزان صورت گرفت.

در لوزان چه تعهد كرديم
در توافق‌نامه لوزان تعهد کرده‌اند که از حدود ۲۰ هزار سانتریفیوژ فعال فقط تعداد ۵۰۶۰ دستگاه آن‌هم از نوع IR-۱ که نسل اول سانتریفیوژهاست در تاسیسات نطنز استفاده شود و متعهد شده‌اند دست‌کم برای مدت ۱۰ سال از سانتریفیوژهای پیشرفته مدل‌های ۲ و ۴ و ۵ و ۶ و ۸ که دستاورد دانشمندان هسته‌ای کشورمان است استفاده‌ای نشود
ایران در توافق لوزان متعهد شده است که حداقل برای مدت ۱۵ سال ذخایر اورانیوم غنی شده خود را از ۱۰ هزار کیلوگرم کنونی به ۳۰۰ کیلوگرم کاهش دهد و ۹۷۰۰ کیلوگرم دیگر را اکسیده کرده و از تیپ اورانیوم غنی شده خارج کند،
در متن توافق لوزان اولا؛ سخن از تعلیق در میان است و نه لغو، ثانیا؛ فقط بخشی از تحریم‌ها تعلیق می‌شود، ثالثا؛ همین تعلیق نیز قرار است در فاصله ۱۰ تا ۱۵ ساله صورت پذیرد و رابعا که از همه با اهمیت‌تر است اينكه تعلیق بخشی از تحریم‌ها به گزارش آژانس و راستی‌آزمایی تعهدات ایران موکول شده است آژانسي كه دوگانگي و تناقض‌گويي‌اش در انتشار گزارشات مربوط به ايران بر هيچ‌كس پوشيده نيست.حال در چنين شرايطي معاون وزير خارجه امريكا مدعي است كه تاريخ انقضايي براي توافق احتمالي نخواهد بود!
گفتني است بر همین اساس معاونان وزیر خارجه ایران بامداد امروز راهی وین شدند. تیم کارشناسی به ریاست حمید بعیدی‌نژاد در حال حاضر در وین حضور دارند.
این دور از رایزنی‌ها به ریاست سید‌عباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی معاونان ظریف و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار می‌شود.
ششمین دور این گفت‌وگوها روز پنجشنبه هفته گذشته (۱۴ خرداد‌ماه) در وین آغاز و ۲ روز به طول انجامید. این رایزنی‌ها با نشست عمومی ایران با گروه ۱+۵ در سطح معاونان آغاز و دو ساعت و بیست دقیقه به طول انجامید، پس از آن معاونان وزیر خارجه ایران نشستی دوجانبه با معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده این کشور در گروه ۱+۵ داشتند.
عراقچی و تخت‌روانچی معاونان ظریف پس از آن با نمایندگان سه کشور اروپایی در گروه ۱+۵ در نشستی چهارجانبه به گفت‌وگو پرداختند و پس از آن هم معاونان وزیر خارجه ایران با نماینده چین با گروه ۱+۵ به صورت دوجانبه رایزنی کردند.
عراقچی و تخت‌روانچی همچنین عصر پنجشنبه با هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در‌خصوص نگارش متن پیش‌نویس برجام به رایزنی نشستند و همزمان نیز نشست‌های کارشناسی برگزار شد.
دهم تیر‌ماه زمان پایان ضرب‌الاجل تمدید هفت ماهه توافق‌نامه ژنو است و برخی مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه اگر توافق جامع به دلیل روند کند پیشرفت‌ها در این زمان حاصل نشود، ممکن است این رایزنی‌ها تمدید شود. البته آنگونه که محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران به فارس گفت: هنوز وارد بحث تمدید نشده‌ایم. همواره گفته‌ایم محتوا برای ما مهم است و خودمان را محدود به زمان نمی‌کنیم و راجع به زمان هم نگرانی نداریم.

برچسب‌ها: