سازمان غذا و دارو کمبود سرم را رد میکند
مریم شکرانی
کمبود سرم به بیمارستانهای ایران رسید و محمدرضا ظفرقندی، رییس کل سابق سازمان نظام پزشکی در صفحه شخصی خود خبر داد که سرم در بیشتر بیمارستانها سهمیهبندی شده است و حتی برای بعضی بیمارانی که نیاز به عمل جراحی دارند، سرم وجود ندارد.
این موضوع هرچند پیش از این از سمت داروسازان رسانهای شده بود اما سازمان غذا و دارو زیر بار آن نمیرود و کمبود سرم را انکار کرده است.
وضعیت حساس برای بازار دارو
درست در شرایطی که وزارت بهداشت و متخصصان نسبت به شیوع موج جدید کرونا در پاییز هشدار میدهند و از احتمال بروز سونامی آنفلوآنزا در پاییز و زمستان امسال خبر میدهند، برخی دیگر از،متخصصان شیوع وبا در فصل سرد را هم دور از انتظار ندانسته و به بازگشت میلیونها زائر از عراق اشاره کرده و میگویند که احتمال بروز بیماریهای گوارشی پس از بازگشت زائران بالاست.
در همین شرایط بازار ایران دچار کمبود سرم شده است.
رییس کل سابق سازمان نظام پزشکی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در همین زمینه خبر داده است که در اکثر بیمارستانها سرم برای درمان بیماران سهمیهبندی شده است.
محمدرضا ظفرقندی در صفحه شخصی خود نوشته است سرم کمیاب است و در اکثر بیمارستانها سرم برای درمان بیماران سهمیهبندی شده است. حتی برای بیمارانی که نیاز به عمل جراحی دارند. سرمهای موردنیاز وجود ندارد. علت کمبود ناگهانی سرم در کشور چیست؟ سلامت مردم و درمان بیماران بر امور دیگر مقدم است.
علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان کشور با تایید کمبود سرم به سپید میگوید که سرم نیاز به مواد اولیه خاصی هم ندارد و بسیار عجیب است که با وجود وعده وزارت بهداشت و دولت مبنی بر رفع کمبودهای دارویی تا پایان تابستان، شاهد هستیم که وضعیت به مراتب وخیمتر شده است.
او تاکید میکند که بیانضباطی در سیاستگذاریهای بازار دارو بدون شک در این وضعیت موثر است و همین الان حجم قابل توجهی مواد اولیه دارویی در گمرکات دپو شده و به دلیل مشکلات متعدد از جمله چند برابر شدن نرخ عوارض واردات مواد اولیه دارویی ترخیص نمیشود آن هم در شرایطی که خط تولید بسیاری از کارخانهها با کمبود مواد اولیه دارویی مواجه شدهاند.
مصرف سرم بالا رفته است!
کمبود سرم در بازار دارو در شرایطی گزارش میشود که حسین شمالی، مدیرکل دارویی سازمان غذا و دارو، چندی قبل در مصاحبه ایسنا مدعی شده بود که مصرف سرم در کشور نسبت به گذشته افزایش یافته که دلایل مختلفی دارد.
او توضیح داده بود که بخشی از افزایش مصرف سرم مربوط به فصل گرما و بیماریهای شایع فصل تابستان است.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، همچنین تاکید کرده بود که سرم روزانه وارد میشود و ظرف دو هفته آینده کمبود سرم رفع میشود.
در همین حال، واکنشهای متفاوتی را از سوی معاونتهای غذا و دارو در دانشگاههای علوم پزشکی کشور در ارتباط با کمبود سرم شاهد هستیم.
به طوری که حجتالله انصاری، سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، گفته است که سرم از سوی مردم خودسرانه مصرف میشود و از طرف پزشکان هم بیرویه تجویز میشود.
او مدعی شده که پزشکی داریم که به اندازه یک بیمارستان طی یک ماه سرم تجویز کرده است!
سازمان غذا و دارو منکر کمبود سرم
در این میان سازمان غذا و دارو مطابق انتظار منکر کمبود سرم شده است.
بهرام دارایی، رییس سازمان غذا و دارو در گفتوگو با فارس در واکنش به برخی اظهار نظرها درباره کمبود سرم در کشور گفت که خوشبختانه با تدابیر لازم هیچگونه کمبودی در زمینه سرم در کشور وجود ندارد!
او با بیان اینکه سازمان غذا و دارو به خوبی وضعیت کمبودهای دارویی را رصد میکند افزود: «برخی از افراد بدون اطلاع از وضعیت داروها اقدام به اظهارنظر میکنند، این موضوع درحالی است که ما هیچگونه کمبود سرم در مراکز درمانی نداریم.»
رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به فرستادن بیمار به خارج از بیمارستان برای تامین سرم افزود: «این اتفاق معمولاً در بیمارستانهای خصوصی توسط برخی افراد سودجو اتفاق میافتد تا بتوانند سرم موجود را ذخیره کنند. این کار خلاف مقررات بوده و بیماران تخلفات را به سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت گزارش کنند.»
دارایی با اشاره به وضعیت مصرف سرم در کشور افزود: «به دلیل گرمای شدید در تمام نقاط دنیا وضعیت مصرف سرم افزایش چشمگیری داشته است و ما نیز به نسبت سال گذشته با افزایش ۴۰ درصدی مصرف سرم مواجه هستیم.»
او افزود: «در حال حاضر ظرفیت تولید سرم در کشور ما ۱۴ میلیون عدد در ماه است که به صورت ماهانه در بیمارستانها و مراکز درمانی بدون وقفه توزیع میشود که دو خط تولید جدید نیز تا پایان سال راهاندازی خواهد شد و این ظرفیت به ۱۶ میلیون عدد خواهد رسید.»
رییس سازمان غذا و دارو درخصوص برخی اظهارات درباره ارسال سرم به کشور عراق نیز توضیح داد: «هیچ سرمی از کشور ایران به عراق ارسال نشده است، بلکه هلال احمر سرم مورد نیاز موکبهای درمانی را از کشور ترکیه خریداری و توزیع کرد.»
او تصریح کرد: «متاسفانه برخی از افراد با جوسازی به دنبال منافع سیاسی هستند درحالی که کشور عراق تدارک لازم را برای میزبانی از زائران اباعبدلله (ع) دیده بود و تدارکات دارویی موکبهای ایرانی توسط هلال احمر انجام شده است.»
جیرهبندی سرم
صاحبخبر -
نظر شما