نماینده آمریکا در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ادعاهای پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران را بیارتباط به پرونده بستهشدۀ "ابعاد احتمالی نظامی" دانست و بدون اشاره به همکاریهای گسترده تهران با آژانس مدعی شد که حلفصل مسائل پادمانی از مسیر ارائه پاسخهای فنی معتبر میگذرد.
لورا هولگیت سفیر امریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز چهارشنبه با ایراد سخنانی در جلسه با موضوع توافقنامه پادمان با جمهوری اسلامی ایران، ادعاهای سیاسی پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران را تکرار کرد و گفت: ما عمیقاً نگران این هستیم که به دلیل ناتوانی ایران در همکاری با آژانس اتمی، این سازمان بار دیگر گزارش داده است که نمیتواند صحت یا کامل بودن پاسخهای ایران را تأیید و تضمین کند که برنامه هستهای ایران منحصراً صلحآمیز است.
وی با بیان اینکه مسائل پادمانی با پرونده «پیامدی» ارتباط ندارد ادعا کرد: سوالاتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران میپرسد مربوط به کشف مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده در سایتهای اعلام نشده در ایران است. ایران باید پاسخهای معتبر فنی مرتبط را به صورت ساده و واضح ارائه دهد. این تنها راه حل و فصل این مسائل است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی از سه سال پیش ادعاهایی را درباره آنچه فعالیتهای هستهای اعلام نشده در مکانهایی در ایران خواند، مطرح کرده است. این ادعا نخستین بار از سوی نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح شد و پس از آن توسط رسانهها و مذاکرهکنندگان غربی دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال رافائل گروسی مدیرکل آژانس اتمی هفته پیش با انتشار گزارشی ادعاهای سیاسی پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران را تکرار کرد و مدعی شد: ایران هنوز پاسخ های معتبری درباره منشأ ذرات اورانیوم یافت شده در ۳ سایت اعلام نشده که به نظر می رسد عمدتا قدیمی هستند و آژانس سال هاست در حال بررسی آن هاست، ارائه نکرده است. بر همین اساس مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نحو فزاینده ای در این باره که ایران درباره مسائل پادمانی باقیمانده با آژانس تعامل نکرده و پیشرفتی در جهات حل و فصل این مسائل ایجاد نشده، نگران است!
در همین پیوند سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در اظهار نظری تصریح کرد که خلاء نظارتی مورد ادعای آژانس مبنای حقوقی ندارد و ایران درخصوص سه مکان ادعایی آژانس کمال همکاری را داشته است.
بهروز کمالوندی تأکید کرد: آژانس نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار آژانس قرار داده میشود، قضاوت و براساس آنها اعلام نظر کند. این نوع قضاوت برخلاف اصل بیطرفی و حرفهایگری است.
وی خاطرنشان کرد: از آنجائی که آژانس تمام مواد هستهای اظهارشده ایران را مورد حسابرسی قرار داده است و هیچ اختلاف حسابداری مواد مطرح نیست؛ صرف مشاهده آلودگی در چند مکان را نمیتوان نشانهای از وجود مواد هستهای اظهارنشده تلقی کرد. این نوع نتیجهگیری برخلاف رویه و استانداردهای شناختهشده آژانس حتی با موارد مشابه در کشورهای مختلف است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: متأسفانه این بیانات ریشه در اهداف و مقاصد مغرضانه سیاسی دارد که رژیم صهیونیستی آن را هدایت میکند. توصیه ما به آژانس و طرفهای مذاکراتی، دوری جستن از اینگونه برخوردهاست که تاکنون هم این شیوه هیچ نتیجهای را عاید آنها نکرده است.