شناسهٔ خبر: 56174996 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

مرندی: باوجود فشارهای آمریکا توافق همچنان نزدیک است

صاحب‌خبر -
مشاور تیم ایران در مذاکرات لغو تحریم ها با اشاره به این که تهران از نشست شورای حکام و نتایج آن نگران نیست، تأکید کرد که با وجود فشارهای دولت آمریکا همچنان به دستیابی به توافق نزدیک هستیم.
به گزارش مهر، «محمد مرندی» در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: نگران نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران و نتایج آن نیستیم.
وی خاطرنشان کرد: برای حصول توافق، بایدن باید درباره حل و فصل مسائل و موضوعات باقی مانده مرتبط با مذاکرات تصمیم گیری کند.
این در حالی است که وزیر امور خارجه آمریکا با نادیده گرفتن نقش مخرب کشورش در روند توافق هسته‌ای و مذاکرات لغو تحریم‌ها مدعی شد که پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا درباره مذاکرات هسته‌ای یک گام به عقب بوده است و با این پاسخ به نظر نمی‌رسد توافق در آینده نزدیک حاصل شود.
«آنتونی بلینکن»در ادامه ادعاهای خود افزود: به نظر می‌رسد ایران یا برای دستیابی به توافق تمایل و آمادگی ندارد یا قادر به فراهم کردن زمینه‌های دستیابی به چنین توافقی نیست و به مطرح کردن مسائل خارج از چارچوب مذاکرات ادامه می‌دهد.
این اظهارات خلاف واقع وزیر خارجه آمریکا در حالی ایراد می‌شود که «میخاییل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین المللی با توجه به بهانه تراشی کشورهای غربی، در پیامی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: به واقع، هیچ موردی در پاسخ ایران وجود ندارد که بتواند مانعی جدی بر سر رسیدن به توافق باشد و حصول نتیجه در مذاکرات وین منحصراً به خواست سیاسی کشورهای شرکت کننده بستگی دارد.
همکاری ایران با آژانس درباره ۳ مکان ادعایی
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در واکنش به ادعاهای مدیرکل آژانس انرژی اتمی با بیان‌ اینکه ایران درباره سه مکان ادعایی کمال همکاری را با آژانس داشته است، گفت: صرف مشاهده آلودگی در چند مکان را نمی‌توان نشانه‌ای از وجود مواد هسته‌ای اظهارنشده تلقی کرد.
به گزارش فارس، بهروز کمالوندی اظهار داشت: بیان وجود خلاء نظارتی و اینکه این خلأ هر روز بزرگتر می‌شود، مبنای حقوقی ندارد، زیرا آنچه امروز انجام نمی‌شود مربوط به توافق ۱+۵ با ایران است که در قالب سند برجام تعریف‌ شده و همچنین برقراری مجدد آن مطابق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران، مستلزم رفع تحریم‌ها و اجرای تعهدات طرفین متعاهد است.
وی همچنین درباره موضوع سه مکان ادعایی آژانس که گروسی به آن اشاره کرد، گفت: ایران در باره سه مکان ادعایی آژانس، کمال همکاری را داشته و اطلاعات و پاسخ‌ به سئوالات آژانس را ارسال کرده و جلسات گفتگو برای رفع ابهام را نیز برگزار کرده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با ذکر این نکته که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار آژانس قرار داده می‌شود، قضاوت و بر اساس آنها اعلام نظر کند، خاطرنشان کرد: این نوع قضاوت برخلاف اصل بی‌طرفی و حرفه‌ای‌گری است.
کمالوندی ادامه داد: از آنجا که آژانس تمام مواد هسته‌ای اظهار شده ایران را مورد حسابرسی قرار داده است و هیچ اختلاف حسابداری مواد مطرح نیست، صرف مشاهده آلودگی در چند مکان را نمی‌توان نشانه‌ای از وجود مواد هسته‌ای اظهار نشده تلقی کرد.
مدیرکل آژانس روز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به سئوالی درباره مسائل پادمانی و اظهارات مقامات ایرانی درباره همکاری با این نهاد مدعی شد: «این چیز جدیدی نیست که شاهد هستیم وقتی آژانس چیزهای معینی را خواستار می‌شود، ایران مشارکت نمی‌کند و ما را به سیاسی‌کاری متهم می‌کنند. قضیه خیلی سر راست است. ما آثاری از اورانیوم را در مکان‌هایی پیدا کردیم که هرگز اعلام نشده بودند و قرار نبوده فعالیت هسته‌ای داشته باشند و درباره آنها سئوال داریم. به من بگویید کجای این درخواست سیاسی است که از اختیار خود استفاده کنم؟ این کاری است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام می‌دهد. امیدواریم ایران هرچه زودتر همکاری با ما را از سر گیرد. ما آماده هستیم و می‌خواهیم که این اتفاق بیفتد. ما فقط می‌خواهیم که این مسائل شفاف‌سازی شوند».
به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی، این نوع نتیجه‌گیری بر خلاف رویه و استانداردهای شناخته‌ شده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حتی با موارد مشابه در کشورهای مختلف است. متأسفانه این اظهارات ریشه در اهداف و مقاصد مغرضانه سیاسی دارد که رژیم صهیونیستی آن را هدایت می‌کند.
وی در پایان به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و طرف‌های مذاکراتی ایران در مذاکرات وین توصیه کرد که از این گونه برخوردها که تاکنون هم این شیوه هیچ نتیجه‌ای را عاید آنها نکرده است، دوری بجویند.
مدیرکل آژانس گفت: «در تحقیقات فعلی که در تلاش برای انجام آن با همکاری ایران هستیم، فعلا ثمربخش نبوده است و همچنان منتظر هستیم این اتفاق رخ دهد. اگر برجام اجرایی شود می‌تواند رسیدن به جمع‌بندی وسیع‌تر ما در این زمینه کمک کند که مستقل از برجام یا هر توافق دیگری بین ایران و کشور دیگری هستند و این مسائل صرفاً به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مربوط است؛ اما همه چیز با هم مرتبط است. نمی‌خواهم بگویم موانع اما شاهد چالش‌هایی برای این مسیر هستیم که دانش بیشتری از فعالیت‌های ایران داشته باشیم.
بدون دوربین‌های ما فیلم بگیرند یا دیگر سیستم‌های پایشی که قبلاً در اختیار داشتیم روند گردآوری اطلاعات ما به مشکل خورده است. بنابراین کار بسیار دشواری پیش رو داریم و ایران باید در دادن دسترسی به ما برای دریافت اطلاعات بسیار شفاف عمل کند تا بتوانیم تصویری دقیق سرهم کنیم که فعالیت‌های قبلی را هم نشان دهد».
گروسی گفت: «اکنون هیچ تصویری از واقعیت موجود نداریم و تکالیف زیادی باید انجام دهیم تا به جمع‌بندی جامعی درباره برنامه هسته‌ای ایران برسیم».

برچسب‌ها: