![سفر رئیس جمهور به سمرقند/ در نشست سران سازمان همکاری شانگهای عضویت رسمی ایران مشخص خواهد شد](https://www.aryanews.com/Incsys/Photo.aspx?image=/Uploads/NewsPics/20220913151048018.jpg&width=300&height=225)
خبرگزاری آریا-معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت در نشست سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند عضویت رسمی ایران در این سازمان مشخص خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری آریا، مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در گفتوگویی درباره نشست سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند که قرار است اواخر هفته در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شود اعلام کرد که در نشست سران شانگهای، عضویت رسمی ایران در سازمان مشخص خواهد شد و افزود: 400 تا 500 قرارداد در این زمینه بوده که وزارت خارجه در این مدت با هماهنگی دیگر ارگانها تنظیم کرده است.
صفری با بیان اینکه آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور علاوه بر شرکت در نشست سران سازمان همکاری شانگهای، سفر دوجانبه هم به ازبکستان دارد، خاطرنشان کرد: در روابط دوجانبه با ازبکستان رشد بسیار خوبی داشتیم و در حدود 18 تا 23 سند برای امضا در این سفر آماده شده که در بخش انرژی و بخشهای مختلف است. این سفر میتواند سفر پرباری باشد و تجارت ما بعد از این سفر جهش بالایی خواهد داشت.
معاون دیپلماسی اقتصادی همچنین گفت: مهمانان زیادی از جمله اعضای ناظر و شریک گفتوگو برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای به سمرقند دعوت شدهاند و فکر میکنم از 19 کشور برای شرکت در این مراسم دعوت به عمل آمده است.
سمرقند پنج شنبه و جمعه این هفته میزبان نشست شورای سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای خواهد بود و رئیس جمهور کشورمان در آن حضور خواهد داشت.
ابراز امیدواری دبیرکل سازمان همکاری شانگهای نسبت به عضویت دائمی ایران
دبیر کل سازمان همکاریهای شانگهای از پرداختن به موضع پیوستن دائمی ایران به این سازمان در اجلاس آتی در شهر «سمرقند» خبر داد.
به نوشته وبگاه «گلوبال تایمز» «ژانگ مینگ» دبیرکل سازمان همکاری شانگهای در خصوص ایران خاطرنشان کرد که انتظار دارد در این اجلاس تفاهمنامه تعهدات ایران برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای به تصویب برسد.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین سه شنبه گذشته اعلام کرد که پس از امضای اولین تفاهمنامه تعهدات در ازبکستان در اجلاس سال جاری «سازمان همکاری شانگهای» که سپتامبر در «سمرقند» برگزار میشود، الحاق ایران نهایی میشود.
سفارت ایران در چین گفت، بر اساس تصمیم شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در «سمرقند» در تاریخ 15 تا 16 سپتامبر 2022 (24 و 25 شهریور) در این زمینه تصمیم گرفته خواهد شد
در بیانیه سفارت ایران آمده است:«تصویب تصمیم شورای سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای مبنی بر اعطای وضعیت عضویت جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سال 2023 نهایی خواهد شد.»
روسیه: ایران در نشست سمرقند تعهدات الحاق را امضا می کند
روند پیوستن کشورها به اعضای اصلی سازمان همکاری شانگهای، فرایندی طولانی و زمان بَر است که طبق مقررات و سازوکار تعیین شده، از سوی این نهاد منطقه ای انجام می شود و جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان عضو ناظر، در حال طی کردن مسیر پیوستن به اعضای اصلی این نهاد منطقه ای است.
دیروز اما سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت که «چندین تصمیم امیدوارکننده در نشست آینده سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند ازبکستان گرفته خواهد شد» و انتظار می رود ایران نیز یادداشتی از تعهدات را برای به دست آوردن عضویت رسمی سازمان همکاری شانگهای امضا کند.
اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای 15 تا 16 سپتامبر ( 24 و 25 شهریور) در سمرقند برگزار میشود. سازمان همکاری شانگهای شامل روسیه، هند، قزاقستان، قرقیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان است. کشورهای ناظر شامل افغانستان، بلاروس، ایران و مغولستان هستند. کشورهای شریک نیز عبارتند از:جمهوری آذربایجان، ارمنستان، کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا. سخنگوی رئیس جمهوری ازبکستان نیز پیشتر اعلام کرد که سران 15 کشور از سازمان همکاری شانگهای از جمله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست سمرقند در آخر هفته جاری شرکت خواهند کرد.
سازمان همکاری شانگهای چیست؟
سازمان همکاری شانگهای (SCO) یک سازمان بین المللی دائمی بین دولتی است.
بر اساس گزارش تارنمای سازمان همکاری شانگهای، اهداف اصلی سازمان عبارتند از: تقویت اعتماد متقابل و حسن همجواری بین کشورهای عضو. ارتقای همکاری مؤثر آنها در زمینه های سیاسی، تجاری، اقتصادی، علمی، فنی و فرهنگی و همچنین در زمینه آموزش، انرژی، حمل و نقل، گردشگری، حفاظت از محیط زیست و غیره. تأمین و حفظ مشترک صلح، امنیت و ثبات در منطقه؛ حرکت به سوی ایجاد یک نظم سیاسی و اقتصادی بین المللی جدید دموکراتیک، عادلانه و منطقی
در روابط درون سازمان، کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به ایده «روح شانگهای» و اصول اجماع و اعتماد متقابل، همکاری متقابل سودمند، برابری، مشاوره متقابل، احترام به تنوع فرهنگ ها و پیگیری توسعه مشترک؛ و در روابط خارجی - اصول باز بودن، عدم وابستگی به بلوک ها و عدم جهت گیری علیه کشورهای ثالث اشاره شده است.
تاریخچه ایجاد سازمان همکاری شانگهای
سازمان همکاری شانگهای (SCO) در 15 ژوئن 2001 در شانگهای (PRC) توسط قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تاسیس شد.
پیش از این، همه این کشورها، به استثنای ازبکستان، اعضای "شانگهای پنج" - یک انجمن سیاسی مبتنی بر توافق نامه اعتمادسازی در زمینه نظامی در منطقه مرزی (شانگهای، 1996) و موافقتنامه کاهش متقابل نیروهای مسلح در منطقه مرزی (مسکو، 1997) بودند. این دو سند اساس سازوکار اعتماد متقابل در زمینه نظامی در مناطق مرزی را پایه گذاری کرد و به ایجاد روابط واقعی مشارکتی کمک کرد. پس از گنجاندن در سازمان ازبکستان (2001)، «پنج» به «شش» تبدیل شد و به سازمان همکاری شانگهای تغییر نام داد.
به موازات آن، فعالیت های سازمان همکاری شانگهای تمرکز اقتصادی گسترده ای پیدا کرد. در سپتامبر 2003، سران دولت های کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای یک برنامه 20 ساله همکاری تجاری و اقتصادی چندجانبه را امضا کردند. به عنوان یک هدف بلندمدت، ایجاد یک منطقه آزاد تجاری در فضای سازمان همکاری شانگهای و در کوتاه مدت - تشدید روند ایجاد شرایط مطلوب در زمینه تجارت و سرمایه گذاری پیش بینی شده است.
کدام کشورها در سازمان همکاری شانگهای حضور دارند؟
هشت کشور عضو سازمان همکاری شانگهای هستند : هند، جمهوری قزاقستان، جمهوری خلق چین، قرقیزستان، پاکستان، فدراسیون روسیه، تاجیکستان و ازبکستان.
چهار کشور در سازمان همکاری شانگهای دارای وضعیت ناظر هستند:افغانستان، بلاروس، جمهوری اسلامی ایران، مغولستان.
شش کشور شرکای گفتگوی سازمان همکاری شانگهای هستند: جمهوری آذربایجان، جمهوری ارمنستان، پادشاهی کامبوج، جمهوری دموکراتیک فدرال نپال، جمهوری ترکیه، جمهوری دموکراتیک سوسیالیستی سریلانکا.