محمود محمدی
مسابقات کشتی قهرمانی جهان 2022 با حضور بیش از 800 کشتیگیر در دو بخش مردان و زنان از امروز شنبه 19 شهریور ماه تا 27 شهریور ماه در «استارک آرنا» بلگراد پایتخت صربستان آغاز میشود. شروع این رقابتها در شرایطی است که روسیه و بلاروس غایبان بزرگ مسابقات امسال به حساب میآیند.
ملیپوشان کشتی ایران نیز در حالی از امروز شنبه به روی تشک میروند که در دوره قبلی این رقابتها (2021 اسلو نروژ) آزاد کاران ایران به مقام سوم رسیدند و فرنگی کاران عنوان نایب قهرمانی را بدست آوردند. طبق برنامه اعلام شده از سوی میزبان رقابتها، ابتدا مسابقات کشتی فرنگی برگزار میشود و تیم بنا با ترکیب 55 کیلوگرم: پویا دادمرز، 60 کیلوگرم: مهدی محسن نژاد، 63 کیلوگرم: علیرضا نجاتی، 67 کیلوگرم: محمدرضا گرایی،72 کیلوگرم: محمدرضا مختاری،77 کیلوگرم: محمدعلی گرایی،82 کیلوگرم: پژمان پشتام،87 کیلوگرم: ناصر علیزاده،97 کیلوگرم: محمدهادی ساروی،130 کیلوگرم: امین میرزازادهطی روزهای 19، 20، 21 و 22 شهریور روی تشک خواهد رفت تا در غیاب روسها برای قهرمانی بجنگد.
تیم کشتی آزاد کشورمان هم که در اسلو بعد از روسیه و آمریکا در رده سومی قرار گرفت، طی 4 روز 24، 25، 26 و 27 شهریور با ترکیب وزن 57 کیلوگرم: علیرضا سرلک، وزن 61 کیلوگرم: رضا اطری، وزن 65 کیلوگرم: رحمان عموزاد خلیلی، وزن 70 کیلوگرم: امیر محمد یزدانی، وزن 74 کیلوگرم: یونس امامی،وزن 79 کیلوگرم: محمد نخودی، وزن 86 کیلوگرم: حسن یزدانی، وزن 92 کیلوگرم: کامران قاسمپور، وزن 97 کیلوگرم: محمدحسین محمدیان، وزن 125 کیلوگرم: امیرحسین زارع به مصاف حریفان خواهد رفت.
حسن یزدانی ستاره کشتی ایران و جهان که 5 مدال طلا، نقره و برنز جهانی و یک طلا و نقره المپیک را در کارنامه دارد، امسال برای رسیدن به هشتمین مدال متوالیاش روی تشک خواهد رفت. درواقع از جمع سه طلایی کشتی آزاد ایران در سال گذشته، حسن یزدانی و امیرحسین زارع در روز اول به مصاف حریفان خواهند رفت که فینالیست شدن آنها قطعا میتواند از نظر روحی به سود تیم کشورمان بوده و در نتیجه سایر اوزان نیز تاثیر مثبت داشته باشد.
با توجه به غیبت روسیه، آزاد و فرنگی کاران ایران امید بسیاری دارند که بتوانند عنوان قهرمانی جهان را بدست آورند. طبق قوانین اتحادیه جهانی مدال طلا 25 امتیاز، مدال نقره 20 امتیاز، برنز 15 امتیاز، عنوان پنجم 10 امتیاز، عنوان هفتم 8 امتیاز، عنوان هشتم 6 امتیاز، عنوان نهم 4 امتیاز و عنوان دهم 2 امتیاز برای هر تیم به همراه دارد.
بررسی عملکرد فرنگی کاران در 2021
در کشتی فرنگی به نظر میرسد رقابت اصلی برای کسب عنوان قهرمانی میان ایران و آذربایجان است. روسیه که در دوره قبلی این رقابت با کسب 152 امتیاز قهرمان شد، امسال غایب است. ایران سال 2021 در نروژ موفق به کسب 4 طلا، 2 برنز و 146 امتیاز شد تا علاوهبر ثبت بهترین نتیجه تاریخ، عنوان نایب قهرمانی مسابقات را بدست آورد.
در این دوره از رقابتها میثم دلخانی در وزن 63 کیلوگرم، محمدرضا گرایی در وزن 67 کیلوگرم، محمدهادی ساروی در وزن 97 کیلوگرم و علی اکبر یوسفی در وزن 130 کیلوگرم مدال طلا گرفتند و محمدعلی گرایی در وزن 77 کیلوگرم و پژمان پشتام در وزن 82 کیلوگرم به مدال برنز دست یافتند.
کسب 4 طلا و 2 برنز بهترین نتیجه تاریخ کشتی فرنگی ایران در مسابقات قهرمانی جهان بود؛ هیچ زمانی ایران نتوانسته بود تا ایناندازه موفق عمل کند. فرنگی کاران علاوهبر کسب 4 طلا، برای اولین بار طلای سنگین وزن را نیز به دست آوردند.
بررسی عملکرد آزاد کاران در 2021
آزادکاران ایران هم طبق برنامه اعلامی از پنجشنبه 24 شهریورماه به روی تشک میروند. با توجه به غیبت روسها، رقابت برای کسب عنوان قهرمانی میان ایران و آمریکا است. به نظر میرسد در مسابقات امسال مبارزه حسن یزدانی و دیوید تیلور از آمریکا در وزن 86 کیلوگرم و همچنین کامران قاسمپور و جیدن کاکس از آمریکا در وزن 92 کیلوگرم برای کسب عنوان قهرمانی جهان، از حساسیت بالایی برخوردار است.
سال گذشته (قهرمانی جهان 2021) روسیه با کسب 173 امتیاز عنوان قهرمانی را بدست آورد. بعد از روسیه آمریکا با 165 امتیاز دوم شد و تیم ایران با با 162 امتیاز در رده سوم ایستاد.
در این رقابتها روسیه با هدایت جامبولات تدیف 3 طلا توسط عباس گادجی ماگومدوف در 61، ژاگیر شاخیف در 65 و عبدالرشید سعداله یف در 97 کیلوگرم بدست آورد. این تیم یک مدال نقره توسط ماگومد کوربانوف در 92 کیلوگرم و 3 مدال برنز توسط ژربایف یوگنی در 70، تیمور بیژویف در 74 و رادیک والیف در 79 کیلوگرم بدست آورد. اوزان 57 و 125 کیلوگرم دو وزنی بودند که روسیه نمایندهای روی سکو نداشت.
آمریکا هم در این دوره از رقابتها با هدایت بیل زادیک توانست به 3 طلا، 3 نقره و یک برنز برسد. برای آمریکا توماس گیلمان در 57، کایل داک در 74 و جردن باروز در 79 کیلوگرم طلا کسب کردند. مردان نقرهای آمریکا هم داتون فیکس در 61، دیوید تیلور در 86 و کایل اسنایدر در 97 کیلوگرم بودند. تک مدال برنز آمریکا هم توسط جی دن کاکس در 92 کیلوگرم بدست آمد.
تیم ملی کشتی آزاد ایران نیز با هدایت پژمان درستکار نمایش بسیار خوبی داشت تا جایی که توانست به سه مدال طلا توسط حسن یزدانی در 86، کامران قاسمپور در 92 و امیرحسین زارع در 125 کیلوگرم دست یابد. ایران در این مسابقات 3 مدال نقره هم توسط علیرضا سرلک در 57، امیرمحمد یزدانی در 65 و محمد نخودی در 79 کیلوگرم بدست اورد. تنها برنزی ایران هم مجتبی گلیج در وزن 97 کیلوگرم بود.
با نتایجی که در اسلو بدست آمد شاگردان درستکار موفق شدند دومین نتیجه برتر تاریخ کشتی آزاد ایران از لحاظ مرغوبیت مدال را از آن خود کنند. بهترین نتیجه تاریخ تیم کشتی آزاد ایران از ابتدا تاکنون در رقابتهای جهانی 1961 یوکوهاما رقم خورده، جایی که ایران با 5 طلای محمد ابراهیم سیف پور، محمدعلی صنعتکاران، امامعلی حبیبی، منصور مهدی زاده و جهان پهلوان غلامرضا تختی، یک مدال نقره نصرالله سلطانی نژاد و یک برنز حمید توکل به کار خود پایان داد تا نتیجهای خارق العاده و تاریخی رقم بخورد.
تیم ملی کشتی آزاد ایران پس از گذشت 60 سال هر چند نتوانست رکورد تاریخی یوکوهاما را اسلو بشکند اما بهترین نتیجه تاریخ کشتی از لحاظ مرغوبیت مدال بعد از رقابتهای جهانی یوکوهاما را طی 6 دهه گذشته رقم زد.
چهرههای ویژه کشتی در رقابتهای امسال
چهرههای ویژه کشتی آزاد و فرنگی ایران در رقابتهای جهانی امسال حسن یزدانی، رضا گرایی و محمدهادی ساروی هستند. امار و ارقام نشان میدهد در 70 سال گذشته عبدالله موحد با کسب 5 مدال طلا، پرافتخارترین کشتیگیر ایرانی است. بعد از او ابراهیم جوادی با 4 طلا در رده دوم ایستاده و حسن یزدانی با 3 طلا، یک نقره و یک برنز سومین آزادکاران پرافتخار ایرانی در مسابقات قهرمانی جهان است. یزدانی اگر در مسابقات پیش رو بتواند مدال طلا بدست آورد، بالاتر از جوادی به رده دوم پرافتخارترین آزادکاران ایرانی صعود میکند.
نگاهی به عملکرد فرنگی کاران ایران در مسابقات قهرمانی جهان نیز حکایت از آن دارد که حمید سوریان با کسب 6 مدال طلای جهان بهترین فرنگی کار تاریخ ایران است. سوریان با این تعداد مدال طلا نه تنها در میان فرنگی کاران، بلکه با احتساب مدالهای آزاد کاران نیز پرافتخارترین کشتیگیر ایران در مسابقات قهرمانی جهان است. در کشتی فرنگی، بعد از سوریان امید نوروزی با یک طلا و یک نقره دومین فرنگی کار برتر ایران در رقابتهای جهانی به حساب میآید. پس از این دو سعید عبدولی با یک طلا و دو برنز سومین فرنگی کار پرافتخار ایران در مسابقات قهرمانی جهان است.
در این دوره هر کدام از طلاییهای ایران در سال 2021 (فقط محمدرضا گرایی و محمدهادی ساروی این دوره در ترکیب تیم ملی حضور دارند) اگر بتوانند مدال طلای خود را تکرار کند تبدیل به دومین فرنگی کار پرافتخار تاریخ کشتی ایران در مسابقات قهرمانی جهان میشوند.