به گزارش مشرق، پاییز سال ۱۳۹۸ درست در روزهایی که بقایای بعثیها در عراق و نیز حزب نزدیک به عربستان سعودی در لبنان با فشار خیابانی سعی داشتند دولتهای خود را بر زمین بزنند، در تهران نیز سناریوی یک واقعه عجیب در حال چیده شدن بود. در آن روزها برخی به حسن روحانی پیشنهاد داده بودند که با شرکت در یک برنامه زنده تلویزیونی به ناگهان همه را غافلگیر و استعفا کند، البته رئیسجمهور وقت زیر بار این پیشنهاد نرفته و گفته بود اگر قرار باشد از سمت خود کنارهگیری کند، نزد رهبری رفته و پس از ملاقات با ایشان این اقدام را انجام خواهد داد. در آن زمان برای افزایش فشارها یکی از وزرای دولت استعفا کرده و گفته بود آدم جنگ اقتصادی نیست!
ردپای چند نام آشنا برای ایجاد انسداد در کشور!
طرح ایجاد بنبست سیاسی در داخل به وسیله استعفای رئیسجمهور دارای چند راهروی امنیتی پیچیده بود! یکی از مشاوران دولت در آن زمان پیشبینی کرده بود ارائه طرح استعفای دولت باعث هرجومرج شدید سیاسی میشود و مخالفان دولت مجبور هستند یا بار دیگر سراغ روحانی بیایند و او را با سلاموصلوات به پاستور ببرند یا آنکه قدرت یکدست و پس از مدتی مهار دولت ناممکن میشود. در هر دو صورت این اتفاق دست بالا را به دولت داده و روحانی میتواند بدون «مزاحم فعال» طرح خود را پیش ببرد.
حسن روحانی اخیراً در کتاب خاطرات شفاهی دولت با عنوان «بدون دود و آتش و خون» از این استعفا به عنوان «رازهای مگوی نظام» یاد کرده و گفته است: وقتی ترامپ جنگ اقتصادی را شروع کرد، اختلافنظر اساسی در دولت وجود داشت که آیا با این وضعیت میتوان کشور را اداره کرد یا نه؟ حتی عدهای از وزرا پیشنهاد کردند استعفای دستهجمعی بدهیم. میگفتند در این وضعیت باید کسانی با تمام اختیارات بیایند و دولت را بگیرند، وگرنه شرایط برای اداره کشور مساعد نیست. به من گفتند برو با رهبری صحبت کن. من پاسخ دادم رهبری تنها میشود!
حسن روحانی در بیان این روایت نام افرادی که چنین پیشنهادی را به او دادهاند ذکر نکرده است، اما گویی چند نام آشنا در مرکز مطالعات استراتژیک ریاست جمهوری در اجرای این طرح نقش اساسی را بازی کردهاند، زیرا یک ماه پس از آبان ۱۳۹۸ عباس عبدی از مشاوران مرکز مطالعات استراتژیک ریاست جمهوری در اتاق فکر آبان ۱۳۹۸ در یادداشتی کدهایی مهم درباره پیشنهاد استعفای دولت داده و نوشته بود: «حالا که اصولگرایان غالب، قدرت و اراده استیضاح را ندارند، پیشنهاد میکنم روحانی شخصاً دستبهکار شود. کنار رفتن نه به معنای اعتراض، بلکه به معنای گشودن راه برای حل ماجرا.»
استفاده از تاکتیک شوکدرمانی
استعفا تاکتیکی است که از گذشته در مقاطع مختلف در دستور کار اصلاحطلبان و چپهای ستادی بوده است. آنها از این شیوه دو بار در سال ۱۳۷۶ درست چند ماه پس از پیروزی خاتمی در انتخابات و پس از آن در سال ۱۳۸۲ و در انتهای مجلس ششم استفاده کردند. هر دو بار هدف آن بود که با افزایش سطح آنتالپی سیاسی کشور و کشاندن فرایندهای قانونی به اقدامات ضدامنیتی کشور دچار شوکدرمانی شود.
سعید حجاریان، تئوریسین اصلاحات درباره راهکار استفاده از تاکتیک استعفا در دولت روحانی میگوید: «چنانچه میدانیم همه اعضای کابینه مسئولیت مشترک دارند و باید قوه مجریه را به پیش برانند. اگر عقل جمعی کابینه و نظرهای کارشناسی، مذاکره را توصیه کند و مذاکره را مثلاً به «استعفا» گره بزند و حتی رضایت جمعی از نمایندگان مجلس را هم جلب کند، همان عمل نادرست، موجه میشود، زیرا پس از مذاکره احتمالی روحانی- «حتی بدون استجازه» که ممکن است هر عاقبتی را در پی داشته باشد، هزینهها سرشکن شده است.»
اگر روحانی استعفا میکرد چه میشد؟
این روزها حسن روحانی با انتشار چند روایت مجهول با عنوان «اسرار مگو» سعی دارد نقش مخزنالاسرار را بازی و غیبت طولانیمدت سیاسی را جبران و فضا را برای آینده هموار کند، اما سؤال این است، فرض کنیم حسن روحانی تحت مشورت نااهلان سیاسی استعفا میکرد و کشور را در حیرت ناشی از آن فرو میبرد، حرکت بعدی لیبرالها در این بازی مهره به مهره چه بود؟
این فرضیه سه پاسخ مهم و اساسی دارد: ۱- حسن روحانی در بخشی از سخنانش ادعا کرده است که اگر استعفا میکرد، رهبری تنها میشد! این جمله خلاف واقعیت سیاسی در آن روزهاست. اگر روحانی در هر دو دوره تحت تأثیر اطرافیانش استعفا کرده بود، عاقبتی بهتر از بنیصدر پیدا نکرده بود، در آن زمان خطر بنیصدری شدن از کنار گوش روحانی گذر کرد!
۲- علت اصرار همراهان روحانی بر استعفای او ایجاد فاصلهگذاری تصنعی برای انتخابات به خاطر دستان خالی بود! این گزاره از ابتدا با تحلیل غلط بنا شده بود، زیرا استعفای دولت وقت مطالبه مخالفان آن نبود، اقدام روحانی علیه مردمسالاری باعث رانده شدن او از سوی ملت ایران میشد.
۳- رهبر معظم انقلاب در مقطعی که مباحثی نظیر استعفای روحانی مطرح شده بود، آب پاکی را روی دست ارائهکنندگان چنین پیشنهادهایی ریختند. ایشان در سخنان خود فرمودند: بعضیها جوری حرف میزنند، جوری اقدام میکنند که به اسم اینکه میخواهیم اوضاع را درست کنیم، در نقشه دشمن کار میکنند، خودشان ملتفت نیستند. اینهایی که خطاب میکنند به دولت که بایستی دولت برکنار بشود و از این قبیل حرفها، اینها دارند در نقشه دشمن کار میکنند.
پروژه ایجاد انسداد سیاسی در کشور البته تنها ردپایی در داخل ندارد. معدوم نیما زم در گفتگو با یک رسانه فارسیزبان ضدانقلاب گفته بود: ما در سال ۱۳۹۶ با همه توان پشت روحانی آمدیم تا رأی بیاورد، زیرا دولت او میتوانست درجه جوش کشور را به حدی بالا ببرد که ناگهان همه چیز منفجر شود، خط داخلی نفوذ و دنبالههای آن در خارج متهمان آشنای دیگری نیز دارد!
منبع: روزنامه جوان