شناسهٔ خبر: 55969974 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

تاثیر احیای برجام بر رابطه ایران با آمریکای لاتین

کاهش پیش بینی شده قیمت نفت ناشی از احیای برجام به برخی از تولیدکنندگان نفت آمریکای لاتین مانند ونزوئلا، مکزیک، اکوادور و تا حدی کلمبیا و برزیل آسیب می رساند.

صاحب‌خبر -

دو تن از کارشناسان سیاسی منطقه آمریکای لاتین معتقدند احیای برجام علاوه بر تاثیرات مستقیم منطقه ای در غرب آسیا، می تواند در سیاست و اقتصاد جهانی و به ویژه بر روابط ایران با کشورهای آمریکای لاتین نیز تاثیرات ژرفی داشته باشد.


به گزارش عصرایران به نقل از روزنامه اسراییلی" جروزالم پست"، احیای برجام، که اکنون قریب الوقوع به نظر می رسد، می تواند تاثیرات اقتصادی و ژئوپلیتیکی، هم در سطح منطقه ای و هم در سطح جهانی داشته باشد.


دکتر "پائولو بوتا" مدیر برنامه اجرایی خاورمیانه معاصر در دانشگاه "پاپی کاتولیک" آرژانتین و محقق مرکز تحقیقات و مطالعات استراتژیک نیروی دریایی آرژانتین، در این باره گفت: در صورت احیای برجام در کوتاه مدت شاهد افزایش چشم گیر عرضه نفت خواهیم بود. در میان مدت - تقریبا پنج سال آینده - احتمالا شاهد سرمایه گذاری شرکت های بین المللی زیادی (در حوزه انرژی) در ایران خواهیم بود.


بوتا گفت که این یک چارچوب زمانی با ملاحظه برجا ماندن برجام طی سال های آینده و با فرض عدم خروج دوباره رییس جمهوری بعدی آمریکا از این توافق است.


از نظر این کارشناس آرژانتینی، یکی دیگر از اثرات احیای برجام می تواند کاهش نرخ تورم جهانی با ورود فرآورده های ایرانی (انرژی) به بازار باشد.


اثرات جهانی احیای برجام ممکن است به صورت محلی در آمریکای لاتین نیز منعکس شود. از جنبه مثبت، منطقه ممکن است هم از کاهش تورم و هم از فرصت های سرمایه گذاری جدید در ایران بهره مند شود. با این حال، این قرارداد ممکن است رقابت ایران را برای کسب و کارهای آمریکای لاتین در زمینه هایی مانند صنعت نفت نیز افزایش دهد.


دکتر "دانیل لینسکر" تحلیلگر سیاسی آمریکای لاتین و مدیر منطقه ای مکزیک، آمریکای مرکزی و دریای کارائیب در موسسه کنترل ریسک، در این باره گفت که احیای برجام اثرات مستقیم و غیرمستقیمی بر کشورهای آمریکای لاتین به همراه خواهد داشت.


لینسکر گفت که بر اساس تجربه توافق هسته ای 2015، ورود ایران به عنوان بازار بالقوه مورد علاقه سرمایه گذاران بین المللی می تواند علاقه آنها به فرصت های سرمایه گذاری موجود در آمریکای لاتین را کاهش دهد. وی گفت که این تاثیر غیرمستقیم به ویژه در بخش نفت و همچنین در بخش تجارت است.


وی با بیان اینکه ایران به رقیبی برای جلب علاقه شرکت‌های نفتی بین‌المللی تبدیل می‌شود، تصریح کرد: در آمریکای لاتین، پروژه‌های هیدروکربنی بسیار گران و پیچیده هستند، در حالی که ایران می‌تواند پروژه‌هایی را ارایه دهد که بسیار ساده و ارزان هستند، با زیرساختی که تا حدی توسعه یافته تر از کشورهای آمریکای لاتین است.


وی افزود: کاهش پیش بینی شده قیمت نفت ناشی از احیای برجام به برخی از تولیدکنندگان نفت آمریکای لاتین مانند ونزوئلا، مکزیک، اکوادور و تا حدی کلمبیا و برزیل آسیب می رساند.

سفر اخیر نیگولاس مادورو رییس جمهوری ونزوئلا به تهران/ عکس: فارس

تاثیر احیای برجام بر رابطه ایران با آمریکای لاتین


لینسکر خاطرنشان کرد که روابط ایران با این منطقه می‌تواند مستقیما با روابط آمریکا و آمریکای لاتین تضاد داشته باشد.


او گفت که تهاجم روسیه به اوکراین باعث شکل‌گیری مجدد روابط میان کشورهای آمریکای لاتین با دولت‌های چپ‌گرا و ایالات متحده شده است.


لینسکر ادامه داد: " پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین حتی برخی از ضد آمریکایی‌ترین کشورهای آمریکای لاتین هم مجبور شدند در این درگیری، جانب ایالات متحده را بگیرند."


لینسکر گفت: اگر ایران دوباره وارد جامعه بین‌المللی شود و به کشوری تبدیل شود که بدون مخالفت با آمریکا و در نتیجه تحمیل تحریم‌ها بتوان با آن ارتباط برقرار کرد، احتمالا برقراری روابط برای ایران و کشورهای علاقه‌مند آمریکای لاتین بسیار آسان‌تر خواهد بود.

وی افزود: با این حال، از نظر تاریخی، جامعه بین‌الملل به نظر دلایلی دارد که با انتقادهای قابل توجهی به نوع همکاری ایران با برخی از کشورهای آمریکای لاتین مانند ونزوئلا و آنچه که بین آنها رد و بدل می‌شود از فناوری‌های نظامی گرفته تا حضور عناصر حزب الله لبنان و...نگاه کند.


لینسکر گفت: "احتمالا اگر امروز ایران دوباره به جامعه بین المللی بازگردانده شود، این نوع همکاری ها کاهش خواهد یافت، زیرا ایران نمی خواهد این بازگشت را به خطر بیندازد."


وی افزود: از دیدگاه ایران، هزینه تحریم ها بسیار قابل توجه بوده است و من فکر می کنم که آنها از جهاتی مراقب اقدامات خود هستند.


با این حال، بوتا خاطرنشان کرد: گرم شدن روابط ایران و کشورهای آمریکای لاتین تنها به این واقعیت بستگی ندارد که ایران یک بازیگر مشروع در جامعه بین‌المللی باشد، بلکه به ایدئولوژی‌های دولت‌های کنونی منطقه نیز بستگی دارد.
وی با اشاره به سیاست خارجی ایران در قبال آمریکای لاتین در 20 سال گذشته، گفت: می‌توانیم ببینیم که ایران روابط خود را در کوتاه مدت با دولت‌ها توسعه می‌دهد، اما نه در بلندمدت با کشورهای این منطقه.

تاثیر احیای برجام بر رابطه ایران با آمریکای لاتین


این تحلیلگر با اشاره به روابط نزدیکی که ایران با برزیل در سال‌های 2008 تا 2009 در زمانی که رییس‌جمهوری وقت "لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا" بر سر کار بود، ایجاد کرده بود و با تاکید به اینکه از آن روابط گرم دیگر اثری نمانده، افزود: روابط ایران با کشورهای آمریکای لاتین بسیار مستعد تغییرات در مدیریت این کشورها است، چون وقتی لولا داسیلوا از ریاست جمهوری کنار رفت، سطح روابط ایران و برزیل نیز در سراشیبی کاهش قرار گرفت.