شناسهٔ خبر: 55937115 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

همزمان با دیدار وزرای خارجه ایران و روسیه مطرح شد

نقش آفرینی تهران برای پایان جنگ اوکراین

صاحب‌خبر -
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر به روسیه در حالی با همتای روس خود ملاقات نمود که محور اصلی این سفر را میانجی گری ایران برای حل بحران اوکراین در کنار مباحث روابط دو جانبه و برجام تشکیل می‌داد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز پس از دیدار و گفت‌وگو با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در مسکو در نشست خبری مشترک حضور یافت و ضمن تشریح رایزنی‌های انجام شده به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.وزیر خارجه بیان کرد: در مسئله اوکراین در خصوص برخی از موضوعات انسانی نیز صحبت کردیم از جمله مسئله اسرا که مورد توجه جدی است و همچنین در خصوص رویدادهای اخیر در ارتباط با نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا اوکراین نگرانی جامعه جهانی در این مسئله را مورد توجه قرار دادیم. لاوروف به نکاتی در این زمینه اشاره کرد و اقداماتی که روسیه برای رفع نگرانی‌ها انجام داده است. برای برون رفت از این وضعیت باید از همه ظرفیت‌های موجود استفاده شود. ایران که در موضوع صلح‌آمیز هسته‌ای جزو یکی از کنشگران است، برای هرگونه مساعدت و همکاری برای برقراری امنیت در این نیروگاه هسته‌ای و محیط پیرامونی آن آمادگی دارد.امیرعبداللهیان افزود: در همه موضوعات همکاری‌های دوجانبه از مباحث مهم تجاری بانکی، گردشگری، شیلات، ترانزیت، دیپلماسی پارلمانی و همکاری امنیتی و دفاعی صحبت کردیم. خرسندیم مسیر روابط در جهت درست خود قرار دارد و توافقات روسای جمهور دو کشور و اراده رهبران دو کشور به خوبی مورد پیگیری قرار می‌گیرد. مصمم به توسعه همکاری‌های اقتصادی با بهره‌گیری از ظرفیت‌های مختلفی که بین دو کشور وجود دارد، هستیم.رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: درباره وضعیت افغانستان گفت‌وگو کردیم و تاکید داریم بر ادامه فرمت همسایگان افغانستان برای کمک به وضعیت این کشور و بر تشکیل دولت فراگیر با مشارکت قوی همه اقوام افغانستان تاکید داریم و نگرانی خود را از گسترش تروریسم و شرایطی که در افغانستان وجود دارد به روشنی اعلام کردیم. در قفقاز عدم تغییر ژئوپولتیک منطقه مورد تاکید جدی ماست.امیرعبداللهیان همچنین بیان کرد: درباره سوریه گفت‌وگو کردیم و در چارچوب دوجانبه و فرمت آستانه به رایزنی‌ها برای کمک به برون رفت سوریه از وضعیت کنونی و برخی از چالش‌های اقتصادی که با آن مواجه است، مصمم هستیم. در مسئله یمن معتقدیم کمه پایدار ماندن آتش بس‌های موقت کنونی در یمن براساس نظرات رهبران یمن منوط است به رفع کامل محاصره انسانی در این کشور و همچنین تمرکز بر گفت‌وگوهای سیاسی همه اطراف یمنی در این موضوع. امیدواریم همه طرف‌ها به تعهداتشان عمل کنند و با توجه به شرایط سخت انسانی ۲۰ میلیون زن، مرد و کودک یمنی رفع محاصره انسانی را در این کشور به عنوان ضامنی در تداوم برقراری آتش بس شاهد باشیم.وزیر خارجه درباره مذاکرات وین نیز بیان کرد: ما اخیرا آخرین متن طرف آمریکایی را دریافت کردیم و همکاران من به دقت در حال بررسی متن هستند. ما همچنان در موضوع تضمین، نیازمند متنی نیرومندتر هستیم. لذا داریم فکر می‌کنیم که چگونه می‌توان به یک متن نیرومند در موضوع تضمین دست یافت و ضمانت‌ها‌ی قوی‌تر و قابل اعتناتری را در این موضوع داشته باشیم.
وزیر خارجه خاطرنشان کرد: ما برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار جدی هستیم. البته یکی از موضوعاتی که در تبادل پیام‌های شفاهی ما با طرف‌های مذاکره کننده مورد توجه قرار گرفته، ولی باید در متن هم آن را نیرومند سازی کنیم این است که اولا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید از رفتار سیاسی خود فاصله بگیرد و صرفا بر تکلیف و وظیفه فنی خودش متمرکز شود؛ ثانیا برای جمهوری اسلامی ایران قابل قبول نیست که پس از بازگشت همه طرف‌ها به برجام، مجددا شاهد برخی از دیدگا‌ه‌های سیاسی و اتهامات بی اساس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشیم. لذا در حوزه تضمین‌ها، موضوع حل و فصل مسائل باقیمانده پادمانی در آژانس هم مورد توجه جدی ماست.
از سوی دیگر سرگئی لاوروف در ابتدای صحبت‌هایش با اشاره به نشست با همتای ایرانی خود گفت: در حال کار بر روی سند همکاری بلندمدت با ایران در زمینه اقتصادی هستیم. روابط ما با ایران به سطح راهبردی حرکت می‌کند و امکان دارد نقشه راه اقتصادی ترسیم کنیم. هم اکنون کار بر روی توافقنامه‌ای به منظور ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا انجام می‌شود.وزیر خارجه روسیه در ادامه با اشاره به مذاکرات رفع تحریم‌ها میان ایران و ۱+۴ افزود: ما از احیای توافق هسته‌ای ایران و لغو همه تحریم‌های تحمیل شده علیه تهران حمایت می‌کنیم. مواضع ما در ارتباط با بسیاری از مسائل با ایران منطبق است.لازم به ذکر است در حاشیه این سفر نمایندگان ویژه ایران و روسیه در امور افغانستان در مسکو دیدار و درباره آخرین تحولات این کشور به رایزنی پرداختند.
در این میان در ادامه جوسازی‌های غرب علیه ایران، «نیکی هیلی»، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل متحد مدعی شده توافقی که ممکن است دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا در خصوص رفع تحریم‌ها با ایران امضا کند از توافق اولیه «برجام» که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد هم برای واشنگتن «خطرناک‌تر» است. جان بولتون، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، نیز در مصاحبه با «سی ان بی سی» با اشاره به توافق برنامه هسته‌ای ایران، ادعا کرد: «احیای توافق برجام یک اشتباه خیره کننده است. زیرا با این توافق ایران به میلیارد‌ها دارایی‌های بلوکه شده خود دست میابد و قوی‌تر می‌شود.»
در مقابل نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در گفت‌وگویی با تاکید بر این که پاسخ دادن ایران به سوالات اساسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منجر به مختومه شدن پرونده ایران در شورای حکام آژانس خواهد شد، گفت که نگرانی کشورهای غربی درباره برنامه هسته‌ای ایران بی‌اساس است. میخائیل اولیانوف، گفت، «هیچ فعالیت غیرقانونی‌ای در حال حاضر در این تاسیسات انجام نمی‌شود.»نماینده روسیه در وین درباره پرونده هسته‌ای ایران در شورای حکام آژانس گفت: ایران باید به سوالات اساسی [آژانس بین‌المللی انرژی اتمی] در حدی که می‌تواند پاسخ دهد تا در شورای حکام برای خارج کردن این موضوع از دستور کار تصمیم‌گیری شود.او تاکید کرد، «ایران به شرکای غربی مذاکرات وین که از اعضای شورای حکام هستند، اعتماد ندارد. این بی‌اعتمادی دلیل دارد».