شناسهٔ خبر: 55679537 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

اخبار ویژه

صاحب‌خبر -
 
 
هیجان‌زدگی رسانه‌های غربی از سقوط قیمت نفت در اثر زمزمه توافق
در حالی که زمزمه توافق برای احیای برجام، تا همین‌جا موجب کاهش 8 دلاری قیمت جهانی نفت شده، یک نشریه تخصصی پیش‌بینی کرد قیمت در صورت توافق باز هم کاهش یابد.
پایگاه خبری «انرژی اینتلیجنس» نوشت: این روزها بسیاری از تاجران نفتی و پالایشگاه‌های اروپایی اخبار مربوط به روند مذاکرات احیای برجام را با دقت زیر نظر دارند، چون منتظرند در صورت احیای برجام، در زمستان سخت امسال، کمبود انرژی خود ناشی از تحریم نفت روسیه را با نفت ایران جایگزین کنند.
تحریم اتحادیه اروپا بر نفت خام روسیه که در ماه دسامبر(آذرماه) امسال اجرایی می‌شود و ظرفیت محدود دیگر تولیدکنندگان نفتی خاورمیانه برای تامین نفت قاره سبز، جذابیت نفت خام ایران برای اروپا را که با زمستان سخت امسال مواجه است، تقویت کرده است.
یک تاجر نفت پالایشگاهی در جنوب اروپا گفت: اگر تحریم‌های آمریکا علیه ایران برداشته شود، قیمت نفت و گاز پایین‌تر خواهد آمد و این برای ما مثبت خواهد بود. در حال حاضر روزانه حدود 1 میلیون بشکه نفت اورال روسیه به روتردام و مدیترانه می‌رود و این میزان تقریبا همان مقدار اضافی نفت خامی است که ایران می‌تواند در صورت لغو تحریم‌ها صادر کند.
بیشتر نفت خام ایران که پس از لغو تحریم‌ها در قالب برجام از ابتدای سال 2016 به سمت حوزه اروپا صادر شد، از سوی کشورهای ترکیه، ایتالیا، فرانسه، یونان و اسپانیا خریداری می‌شد.
بسیاری از این پالایشگاه‌های اروپایی هم‌اکنون نیز مایل به از سرگیری مصرف نفت خام ایران هستند، به‌طوری که یکی از پالایشگاه‌های بزرگ اروپایی در اوایل امسال به انرژی اینتلیجنس گفت که با شرکت ملی نفت ایران در تماس بوده‌اند و آماده پرواز به تهران هستند.
یادآور می‌شود پیش از این، خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده بود: دولت بایدن برای مهار قیمت نفت به توافق با ایران نیاز دارد و احیای توافق با ایران و آرامش دادن به بازار نفت از این طریق، هوشمندانه‌‌تر از سفر به عربستان و امارات است.
بلومبرگ قبلا هم پیش‌بینی کرده بود دستیابی به توافق در مذاکرات هسته‌ای با ایران، قیمت نفت را کاهش دهد. بنابر اعلام بلومبرگ، در حال حاضر ایران ۳۰ میلیون بشکه نفت به نفتکش‌های خود اضافه کرده تا در صورت اجبار به خروج از بازار نفت، آن را به متحدانش ارسال کند. بلومبرگ در ادامه با تأکید بر آن‌که حصول توافق به کاهش قیمت نفت ایران منجر خواهد شد، افزود: ایران می‌تواند ظرف چند ماه پس از توافق، عرضه حدود ۱ میلیون بشکه در روز را به بازار‌های جهانی بازگرداند
نشریه تخصصی اویل پرایس هم می‌گوید احتمال توافق هسته‌ای ایران، باعث کاهش قیمت نفت شده‌ است. طبق این گزارش، بالا رفتن هزینه انرژی مصرف‌کنندگان اروپایی را تحت فشار قرار داده‌ است. تورم در اتحادیه اروپا به محدوده دو رقمی نزدیک می‌شود و انگلیس انتظار یک تورم ۱۳درصدی را دارد که بیشتر آن نتیجه بالا رفتن قیمت گاز است. طبق پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، هزینه زندگی برای خانواده‌های فقیر انگلیس بیش ‌از ۱۶ درصد در سال جاری میلادی بالا رفته‌ است.
اویل پرایس نوشت: خبر توقف عرضه گاز روسیه به اروپای مرکزی از طریق اوکراین، قیمت نفت را بالا برد. اما به‌نظر می‌رسد مذاکرات هسته‌ای ایران به‌زودی به دستورکار بازار انرژی بازمی‌گردد. اگر ایران با متن پیشنهادی اروپا موافقت کند، قیمت نفت تا ۸۰ دلار در هر بشکه پایین می‌آید. عوامل بسیار دیگری وجود دارد که بر عرضه نفت در دنیا تأثیر می‌گذارد و بیش ‌از همه تقویت صادرات ایران با امضای قرارداد اتمی برجام قیمت نفت را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
در همین حال، روزنامه شرق در گزارشی با عنوان « نفت علیه برجام»، تاثیر بازار انرژی جهان بر نتیجه مذاکرات احیای برجام را بررسی کرده و نوشت: قیمت نفت که پس از جنگ روسیه و اوکراین به بشکه‌ای 120 دلار رسیده بود، حالا روند معکوس در پیش گرفته و کاهشی شده است. بهای معاملات آتی نفت برنت در‌ حال‌ حاضر به بشکه‌ای 96.5 دلار عقبگرد داشته و اویل ‌پرایس نوشته است که توافق هسته‌ای ایران می‌تواند قیمت هر بشکه نفت را تا 80 دلار به زیر بکشد.
یادآور می‌شود قیمت نفت در دوره اجرای برجام تا حدود 40 دلار هم سقوط کرد. کاهش چشمگیر قیمت نفت به این معنا خواهد بود که ایران باید برای داشتن درآمد مشابه، 50 تا صددرصد نفت 
بیشتر بفروشد!
 
از برجام سر در نمی‌آورم اما باید آن را بپذیریم (!)
نایب‌رئیس‌اصلاح‌طلب مجلس دهم ادعا کرد «باید برجام را بپذیریم» و «این برجام از برجام دولت قبل ضعیف‌تر است»
مسعود پزشکیان نماینده مجلس در گفت‌و‌گو با «جماران» اظهار کرد: چرا سفره مردم را رنگین‌ نمی‌کنید؟! مگر در دور قبل نمی‌گفتند برجام را باید پاره کرد و خیانت است؛ پس چرا امروز خیانت را ادامه می‌دهید، در حالی که سفره مردم بی‌رنگ‌تر شده است؟! 
پزشکیان در رابطه با برجام افزود: برجام را امضا کردند و اختیار دادند. ما هم می‌گوییم چرا آن را پاره نمی‌کنید؟! چرا سفره مردم را رنگین‌ نمی‌کنید؟! مگر در دور قبل نمی‌گفتند برجام را باید پاره کرد و خیانت است؛ پس چرا امروز خیانت را ادامه می‌دهید، در حالی که سفره مردم بی‌رنگ‌تر شده است؟! اما من معتقدم باید برجام را بپذیریم و بیش از این ارتباطات‌های خود را درست کنیم، نه اینکه خودمان را بفروشیم. بلکه باید حرف زد و حقوق مردم را طلب کنیم. اینکه بگوییم ما با آنها صحبت نمی‌کنیم و نمی‌پذیریم مشکل مملکت حل نمی‌شود. این برجام از برجام دولت قبل ضعیف‌تر است. تا آنجا که من می‌شناسم بهتر از ظریف کسی را نداریم. ظریف کسی بود که سیاست خوانده، مدرک گرفته و تجربه کرده بود؛ حال این افراد کجا این تجارب را کسب کردند. آن وقت کسی که می‌دانسته و توان داشته را با کسی که این مسیر را نرفته مقایسه می‌کنید؟!
اظهارات آقای پزشکیان در حالی است که او به اذعان چند باره خود، هیچ اطلاعی درباره برجام و مسائل مشابه ندارد. او چند سال قبل گفته بود: «در زمانی که بنده نیز به عنوان عضو اکیپ مجلس در مورد برجام ]کمیسیون ویژه برررسی برجام[  انتخاب شدم با مطالعه آن به معنای واقعی به دلیل تخصصی بودن بحث، زیاد متوجه قضایا نشدم چرا که در موضوعات غیرتخصصی همواره سعی می‌کنم ورود پیدا نکرده و اصراری نداشته باشم».
او همچنین گفته بود: «بنده فوق تخصص جراحی قلب هستم اما هیچ وقت به خود اجازه نمی‌دهم در حوزه‌های دیگر پزشکی ورود پیدا کنم؛ در حالی که عده‌ای در آن مقطع احساس می‌کردند با خواندن دو کتاب می‌توانند کارشناس برجام باشند». پزشکیان در عین حال ادعا کرده بود «هر روز از بابت تحریم‌ها قبل از برجام، هزار میلیارد تومان متضرر می‌شدیم»!
یادآور می‌شود تصویب 20 دقیقه‌ای برجام توسط حامیان دولت روحانی در مجلس نهم، در حالی انجام شد که کمیسیون ویژه بررسی برجام پس از 40 روز بررسی کارشناسی با حضور صاحب‌نظران اقتصادی و حقوقی، ایرادات و آسیب‌ها و خسارت‌های بزرگ متن توافق را هشدار داده بود. اما حامیان دولت روحانی برخلاف نظر کارشناسی متخصصان، برجام را تصویب کردند.
سؤالی که بی‌پاسخ مانده، این است که آقای پزشکیان اگر در خود صلاحیتی نمی‌دید، چرا پذیرفت عضو کمیسیون ویژه شوند؟! و چرا وقتی متوجه قضایا نشد، از متخصصان و صاحب‌نظران نپرسیدند؟ یا نگفت که ما متوجه نشده‌ایم و دست نگه دارید؟!
ضمنا آقای پزشکیان اگر بعد از 40 روز حضور در کمیسیون، از برجام سر در نیاورده، پس از کجا متوجه شده و با اعتماد به نفس عجیبی می‌گوید «قبل از برجام هر روز هزار میلیارد تومان متضرر می‌شدیم» یا «باید برجام را بپذیریم» و «این برجام از برجام دولت قبل ضعیف‌تر است»؟!
 در موضوع کوچک شدن سفره مردم هم باید به آقای پزشکیان باید توجه داد که وضعیت نا مناسب اقتصادی، نتیجه هشت سال کار نکردن برخی مدیریت‌های ارشد در دولت پیشین یا سوء عملکرد آنها در حوزه‌های تخصصی است و نه نتیجه اجرا نشدن برجام. ضمن این که مسئولیت پایمال شدن حقوق ملت ایران در برجام هم متوجه همان دولتمردانی است که با کمک برخی نمایندگان پا به رکاب، برجام را ظرف بیست دقیقه و خلاف هشدار‌های تخصصی کمیسیون ویژه تصویب کردند و نپرسیدند که تکلیف ضمانت این توافق یا لغو تحریم‌ها چیست؟
 
نباید به برجام برگردیم آمریکا با بولدوزر از روی آن رد شد
عضو شورای مرکزی کارگزاران معتقد است آمریکا با بولدوزر از روی برجام رد شده و آن را کشته و برای توافق جدید باید حتما منابع اورانیوم غنی‌شده در ایران نگهداری شود.
سعید لیلاز ضمن یادداشتی در روزنامه آرمان ضمن دفاع از برجام نوشت: اما واقعیت قضیه این است که آن برجام در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میلادی توسط بلدوزری که ایالات متحده آمریکا با آن از روی این قرارداد رد شد، مرد و از بین رفت. یک فیلسوف یونانی به نام هراکلیس می‌گوید یک کودک هرگز دوبار در یک رودخانه شنا نمی‌کند. چون دفعه دوم دیگر نه آن کودک، کودک سابق است و نه آن رودخانه، رودخانه اولی است. این مثال سمبلیک در مورد هر چیزی کار نکند در مورد برجام کاملاً کار می‌کند. هم شرایط بین‌المللی، هم قدرت رو به افول ایالات متحده آمریکا و هم قدرت رو به عروج ایران که عمده‌اش از طریق زنده ماندن اقتصاد ایران تحقق پیدا کرده، دیگر به ما اجازه نمی‌دهد و نباید بدهد که ما برجام را عینا امضا کنیم. منظورم از امضاکردن عینا برجام و برگشت به برجام که از آن بری هستم و توصیه می‌کنم اتفاق نیفتد این است که ما به هیچ قیمتی نباید اجازه دهیم که بخش اصلی اورانیوم غنی‌شده ظرف دو، سه سال اخیر از ایران خارج شود. من با همه مشکلات معیشتی و همه مسائل ملت ایران به خوبی آشنا هستم و خودم آن را تئوریزه می‌کنم و تئوریسن این مشکلات هستم. اما در این مورد دو ملاحظه دارم و می‌خواهم بگویم این‌طور تصور نشود که من با شکم سیر و از سر درک نکردن دردها و آلام ملت ایران دارم این حرف را میزنم و این پیشنهاد را می‌کنم یا در برج عاج نشسته‌ام. ما هدف‌مان از هرگونه مصالحه توافق هسته‌ای این باید باشد که اولا، امنیت ایران را ارتقا دهد یا از اینکه هست بدتر نکند و ثانیا، از نظر اقتصادی بخشی از آلام و دردهای ملت ایران را کم کند. اما هیچ‌کدام از این دو با احیای کامل برجام و خارج شدن اورانیوم غنی‌شده از ایران تحقق پیدا نخواهد کرد. آن برجام مرده دیگر هیچ‌کدام از این دو را به ما نخواهد داد. ما در پنج سال گذشته یک‌بار دیگر و برای صدمین بار برایمان ثابت شد که اغلب و طبق گفته آقای ‌هاشم پسران حداقل چهار پنجم مسائل اقتصادی ایران هیچ ربطی به مسائل بین‌المللی و خارجی کشور ندارد، همان‌طور که در منتهای مقاومت‌مان در برابر خروج ایالات متحده از برجام ثابت کردیم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: از آنجایی مجموعه رفتار دولت فعلی ایالات متحده آمریکا به ما این خطر را گوشزد می‌کند که ممکن است برنده انتخابات بعدی کنگره در پاییز امسال و ریاست جمهوری آمریکا در دو سال آینده، جمهوری‌خواهان باشند و آنها در خروج از برجام تردید نخواهند کرد. به هیچ وجه مصلحت جمهوری اسلامی و ملت ایران نیست که ما برجام را به شکلی که در تصادف با بلدوزر ایالات متحده آمریکا فوت شده، بخواهیم دوباره احیا کنیم. هر توافقی که منجر به خروج اورانیوم غنی‌شده از ایران نشود ولو به قیمت توقف غنی‌‌‌سازی از الان به بعد، از نظر من بسیار عالی است. برای اینکه مهم‌ترین ویژگی این اورانیوم غنی‌شده، بازدارندگی‌شان است و ما نشان دادیم و ثابت شد که بازدارندگی امضای توافق هسته‌ای صفر است در حالی که خود اورانیوم غنی‌شده، بازدارندگی به مراتب بیشتری دارد.
نگران این هستم که با برگشت به برجام هم از نظر امنیتی وضعمان خراب شود، هم موقتا به یک مقدار دلار نفتی بادآورده دست پیدا کنیم و این فساد را بیشتر و بازدهی اقتصادی را کمتر و به تولید داخلی آسیب بزند و روند احیای اقتصادی ایران که الان امضا شده و رشد صنعتی و رشد خدمات و کشاورزی در آن مثبت است از بین برود و دو سال آینده دولت آمریکا شروع به دبه درآوردن کند چنانچه از طریق تحلیلی که کردند که چرا به سلمان رشدی چاقو زدند، و بهانه هم کم نیست، هر روز ممکن است به یک بهانه‌ای بگویند قرارداد لغو شده و ما به حالت سابق برمی‌گردیم. از این رو بسیار موافقم که دیگر به برجام برنگردیم چون برجام یک موجود مرده است و در عین حال بسیار امیدوارم که به یک توافق تازه برسیم. توافقی که مستلزم رعایت منافع و مصالح واقعی ملت ایران در جهت حفظ اورانیوم غنی‌شده موجود باشد.

نظر شما