مذاکرات وین در روزهای اخیر باعث شد تا بار دیگر شاهد اظهارنظرهای منفی و مثبت در داخل و خارج از کشور باشیم. اگرچه برخی نزدیکان به تیم مذاکرهکننده از امتیازات زیاد ایران در دورههای اخیر صحبت میکنند اما گویا هنوز مسائلی برای جمعبندی وجود دارد و طرفین برای رسیدن به نقطه مشترک درتلاشند. در این راستا، «محمد مرندی»، مشاور هیات مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین روز پنجشنبه اعلام کرد که ایران طی دورهای قبلی این مذاکرات امتیازات زیادی را از طرف غربی گرفته و تماسها بین طرفین ادامه دارد.
وی در گفتوگوی اختصاصی با شبکه راشاتودی گفت: برای تهران موضوعی مطرح است که پیش از احیای برجام باید حل شود و آن اختلاف با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ادعاهای دروغ و جعلی علیه ایران است و تهران هیچ پیشرفتی را مگر در صورت حل این معضل نمیپذیرد.
رویکرد سیاسی آژانس در سالهای اخیر باعث شده است تا شاهد فشارهای سیاسی ازسوی این نهاد حقوقی علیه ایران باشم و حالا ایران در مذاکرات وین از طرفهای برجامی میخواهد با همان رویکرد سیاسی خود ادعاهای بهاصطلاح فنی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را حلوفصل کند تا در آینده شاهد فشار دوباره از این ناحیه علیه ایران نباشیم؛ موضوعی که مرندی نیز در مصاحبه اخیر خود بر آن تاکید کرده و میگوید، شورای حکام آژانس یک نهاد سیاسی است که تحت فشارهای غرب، سیاستهای خصمانهای را علیه ایران اتخاذ کرده است و الان باید برای بستن این پرونده یک تصمیم سیاسی بگیرد.
پیشنهادهای جدید غرب
روزنامه دولتی ایران روز سهشنبه در مطلبی با عنوان پیشنهادهای جدید روی میز مذاکره از پیشرفت نسبی در مذاکرات و بازگشت مذاکرهکنندگان به پایتختها گزارش داده و نوشت: با پایان دور اخیر گفتوگوهای رفع تحریم در وین، اخباری مبنی بر آماده شدن متن نهایی نحوه بازگشت آمریکا به برجام در رسانههای غربی منتشر شد. این اخبار بهطور ویژه بر نهایی و غیرقابل مذاکره بودن متن مذکور تاکید داشته و ادعا میکند پیشنویس مذکور مبنای تصمیمگیری طرفهای گفتوگو است. اما آنچه بهعنوان متن نهایی از جانب طرف غربی در رسانهها مطرح شده، چند پیشنهاد موراست که به طرفهای درگیر در مذاکرات ارائه شده و این پیشنهادات را به هیچ عنوان نمیتوان متن نهایی و غیرقابل مذاکره قلمداد کرد. در ادامه این روند، حسین شریعتمداری، مدیرمسوول روزنامه کیهان نیز روز چهارشنبه در یادداشتی نوشت که برخلاف آنچه مقامات و رسانههای غربی اعلام میکنند و در داخل کشور ازسوی شماری از مدعیان اصلاحات و اعضای دولت قبلی تکرار میشود، تاکنون مذاکرات وین به هیچ نتیجهای که تضمینکننده منافع ملی کشورمان و مخصوصا تامینکننده انتفاع اقتصادی ایران باشد، نرسیده است و مذاکرات درباره چهار محور اصلی، کماکان بینتیجه مانده است.
اگرچه پس از پیشنهادات مورا، گمانهزنیها در داخل و خارج با جدیت بیشتری در جریان است و در این مسیر شاهد خبرسازیهایی نیز هستیم .
همچنانکه روزنامه وال استریت ژورنال مدعی شده پیش نویس متن مذاکرات هسته ای را دیده که در آن دیپلماتهای اروپایی در آخرین دور گفتگوهای وین، امتیازات جدیدی را به تهران پیشنهاد کردهاند تا طرفین بتوانند با یکدیگر به توافق برسند. این روزنامه همچنین ادعا کرده در پیشنویس از ایران خواسته شده تا به پرسشهای آژانس با هدف شفافسازی پاسخ دهد و به «پرداختن به نگرانیهای آژانس، پیش از اجرایی شدن برجام» موافقت کند. در برخی رسانه ها نیز گفته شده این پیش نویس متن نهایی توافق هستهای بوده و درباره تمام موضوعات قابل مذاکره، گفتگو شده است.
اما روز گذشته نورنیوز که به شورای عالی امنیت ملی منتسب است، در خبری اعلام کرد که هنوز روند کارشناسی ادامه داشته و هیچ تصمیم سلبی یا ایجابی درباره ایدههای طرحشده ازسوی هماهنگکننده اتحادیه اروپایی اتخاذ نشده است.
محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور نیز در توئیتی نوشت: طبعا من نمی توانم درباره محتوا یا صحت متن منتشر شده اخیر در رسانهها درباره مسائل پادمانی اظهارنظر کنم اما اینگونه درزهای خبری هماهنگ کننده نشان می دهد که کدام طرف تحت فشار است و نیازمند به توافق فوری است. بررسی ها ادامه دارد.
واکنش اولیانوف به اظهارات بورل
موضعگیری غربیها از یکسو و موضعگیریهای طرفهای دیگر برجامی نیز حالا مورد توجه قرار گرفته است. ایوان نچایف، معاون اداره اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه در نشست خبری کار روی پروژه بسته احیا (توافق هسته ای) زمانی به پایان خواهد رسید که منافع همه طرفهای مشمول بهطور مناسب پذیرفته شود. ما امیدواریم این موضوع برای واشنگتن و همچنین بروکسل و دیگر پایتختهای اروپایی روشن شده باشد. این موضعگیری باز هم نقش روسیه در مذاکرات را پررنگ کرد و با واکنش اولیانوف به بازی غربیها، شرایط جدیدی را شاهد هستیم. «اولیانوف» نیز روز پنجشنبه تاکید کرد: کمیسیون مشترک برجام به هماهنگکننده اتحادیه اروپا (بورل) اجازه نداده که این اظهارات را مطرح کند که یا متن پیشنهادی را بپذیرید یا بدانید که گفتوگوها شکست خورده است. در فضای شکلگرفته باز هم شاید بحث مسائل پادمانی اهمیت ویژهتری پیدا میکند و علیرغم انتشار خبرهایی درخصوص امتیازات بیشتر در دوره جدید از طرف غربی اما تا مشخص نشدن این موضوع شاید شاهد شکلگیری توافقی نباشیم.
نظر شما