حسین کنعانی مقدم معتقد است؛ روی کار آمدن نخست وزیری که نتواند برای طولانی مدت بر مصدر امور باقی بماند شرایط را در فضای سیاسی عراق پیچیده و خطرناک خواهد کرد.
وی خاطرنشان میکند؛ علی رغمِ اعلام نامزدی به نام «محمد شیاع السودانی»، بررسی وضعیتِ فعلی و یکی - دو سالِ گذشته در عراق این اطمینان را به ذهن متبادر میسازد که نخست وزیر باقی نماندن «الکاظمی» بعید به نظر میرسد!
> امحمد شیاع السودانیب نخستوزیر عراق میشود؟
چارچوب هماهنگی شیعیان عراق که ائتلافی متشکل از احزاب شیعه عراق بجز جریان صدر است، پس از یک بنبست سیاسی «محمد شیاع السودانی»، از رهبران حزب «الدعوه» را برای تصدی پست نخستوزیری عراق معرفی کرد؛ چهرهای که در دورههای مختلف، ریاست چند وزارتخانه را عهده دار بوده است.
به گزارش عربی21، چارچوب هماهنگی شیعیان عراق دوشنبه شب در بیانیهای رسمی «محمد شیاع السودانی» را به عنوان نامزد مورد توافق این جریان برای پست نخستوزیری عراق معرفی کرد. وی یکی از دو نامزدی بود که از سوی نوری المالکی، رئیس ائتلاف «دولت قانون» پیشنهاد شده بود. محمد شیاع السودانی یکی از رهبران حزب الدعوه است که تا کنون چندین وزارتخانه را مدیریت کرده و در دولتهای متوالی سمتهای زیادی داشته است.
> امحمد شیاع السودانیب کیست؟
السودانی در سال 1970 در بغداد متولد شد و دارای مدرک لیسانس در علوم کشاورزی از دانشکده کشاورزی دانشگاه بغداد و مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت است. السودانی در طول عمر کاری خود چندین سمت از جمله شهردار شهر عماره در سال 2004 را بر عهده داشته است، او سپس در سال 2005 به عضویت شورای استان میسان انتخاب شد و پس از آن در همین سال مجدداً نامزد تصدی پست فرمانداری میسان شد و در نهایت برای این پست انتخاب شد. وی در دوره دوم دولت نوری المالکی در سال 2010 وزیر حقوق بشر شد. السودانی سال 2011 سمت سرپرستی هیئت عالی ملی حسابرسی و عدالت را عهدهدار شد و سپس در سال 2013 سرپرست وزارت کشاورزی شد.
نامزد نخست وزیری عراق در سال 2014، چندین سمت موقت دولتی را برعهده داشت که مهمترین آنها ریاست موسسه زندانیان، وزیر مهاجرت و آوارگان، وزیر دارایی و همچنین وزیر کار و امور اجتماعی هستند. السودانی سپس در سال 2015 سمت سرپرست وزارت بازرگانی را بر عهده گرفت و در سال 2016 سرپرست وزارت صنعت شد. وی به مدت سه سال در سالهای 2017 تا 2019 عضو هیئت مدیره سازمان بینالمللی کار بود و برای اولین بار در تاریخ وزارت صنعت به عضویت کمیته آزادیهای اتحادیههای کارگری سازمان عربی کار انتخاب شد. وی به اتفاق آرا به مدت دو سال از سال 2017 تا 2018 نیز به عنوان رئیس هیئت مدیره سازمان عربی کار در قاهره انتخاب شد. السودانی در حال حاضر نیز رئیس کمیسیون عالی ملی استخدامی و رئیس شورای کار و امور اجتماعی است.
اینک حدود 9 ماه از انتخابات عراق که در اکتبر سال گذشته برگزار شد، میگذرد و مجلس این کشور هنوز موفق به انتخاب رئیس جمهوری و نخستوزیر جدید نشده است. بنبست سیاسی کشور زمانی اوج گرفت که پیروز اصلی انتخابات، مقتدی صدر، با رئیس مجلس، محمد الحلبوسی (رهبر جریان اصلی سنیهای عرب عراق) و حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی، ائتلاف کرد و کوشید دولتی مستقل تشکیل دهد اما احزاب شیعه دیگر که در «چارچوب هماهنگی» گرد آمدهاند، بهرغم شکست در انتخابات موفق شدند با استفاده از اقلیت پارلمانی خود، از تشکیل دولت با محوریت جریان صدر-حلبوسی-بارزانی، جلوگیری کنند. در ادامه این بحران، نمایندگان جریان صدر در ماه گذشته از عضویت مجلس استعفا دادند تا طبق قوانین عراق، نمایندگان دیگری جای آنها را پر کنند. حالا باید دید این مجلس جدید چقدر با «چارچوب هماهنگی» کنار میآید و آیا نامزد آن را برای نخستوزیری میپذیرد، یا خیر. نیروهای «چارچوب هماهنگی» با انتخاب السودانی این بار ظاهرا سراغ نامزدی کمتر شناختهشده رفتهاند، به این امید که چنان چهرهای بتواند از اقبال بیشتری بین مردم برخوردار شود.
> تلاش برای منحل نشدن پارلمان
حسین کنعانی مقدم پیرامون تحولات سیاسی در عراق از جمله اعلام نامزدی «محمد شیاع السودانی» برای کرسی نخست وزیری به آفتاب یزد گفت: به نظر میرسد برخی جریانات دنبال این هستند که پارلمان منحل نشود و با همین پارلمان دست و پا شکسته هم رئیس جمهور را مشخص کنند هم رئیس جمهور بتواند نخست وزیر را معرفی کند و کار را جلو ببرند. به همین دلیل گزینههای مختلفی را مطرح میکنند. اما چیزی که در بین کردها برای معرفی رئیس جمهور مطرح میکنند این که گروههای مختلف به دنبال گزینهای برای خودشان هستند و این دعوا هنوز حل نشده و موضع گیریها هم دارد روز به روز تندتر و سختتر میشود خصوصا در برخی مسائل اقلیم کردستان و مشکلاتی که با حکومت مرزی دارند و از آن طرف مشکلات مرزی که ترکیه با عراق ایجاد کرده وجود دارد. به همین دلیل به نظر میرسد بیشتر جنبه گمانه زنی دارد تا واقعیت و احتمال دارد به دنبال این باشند که نگذارند پارلمان منحل شود.
> جدال صدر و المالکی و سکوت الکاظمی
این کارشناس مسائل منطقه میافزاید: به نظرم آقای صدر بیشتر دنبال بحث مرجعیت است تا برگشتن به قدرت. آقای الکاظمی هم با سعودیها هم با آمریکایی روابطش بسیار بهتر از آقای صدر شده و ممکن است آقای الکاظمی بخواهد آقای صدر را هم دور بزند و وضعیت خود را حفظ کند. به همین دلیل هم اگر مخالفتی بین این دو در پهنههای سیاسی مطرح میشود به نظر میرسد در پشت پرده، همکاریهای عمیقی بین این دو جریان وجود دارد و بیشتر هم به دنبال این هستند که بتوانند در مقابل رقیبشان و حشد الشعبی بتوانند کار جدیای را دنبال کنند.
> انتخابات زودهنگام با انتخاب السودانی
کنعانی مقدم با تایید خطارت احتمالی به دنبال دولتی که کوتاه مدت باشد این مسئله را چالشی دانسته میگوید: به عبارتی بله چون شناختی که از السودانی دارم بعید میدانم هم مورد اجماع همه قرار گیرد و هم اینکه توانایی حل بحرانهای فعلی عراق را داشته باشد. با مطرح کردن فردی که خیلی مطرح نیست شاید میخواهند دولت انتقالی شکل دهند که پارلمان جدید دوباره انتخابات برگزار کند.
وی تاکید میکند: تجربه نشان داده است که دولتهای کوتاه مدت در عراق بحران را بیشتر تشدید کردند تا اینکه کم کنند.
> الکاظمی اهل عقب نشینی نیست
این تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار میدارد: بعید میدانم آقای الکاظمی بخواهد عقب نشینی کند. کارگردان تمام ناآرامیها و اختلافاتی که در عراق وجود را آقای الکاظمی میدانم. او دارد تلاش میکند تا شرایط به جایی رسد که همه بپذیرند آقای الکاظمی بماند و ادامه دهد و در این سفری هم که در عربستان با حضور آقای بایدن و نُه کشور حاشیه خلیج فارس و عراق و مصر برگزار شد به نظرم این موضوع را بستند که آقای الکاظمی و به تبع آن آمریکاییها بمانند.
> ایران با ادامه کار الکاظمی مخالفتی ندارد
کنعانی مقدم با تاکید بر این مسئله که؛ در قیام موسوم به «تشرین» هم صحنه گردان اصلی آقای الکاظمی بود، منتها در پشت پرده و پنهان اظهار میدارد: آقای عادل عبدالمهدی قربانی قرابت و نزدیکی با الکاظمی شد. سازماندهی تظاهرات خیابانی توسط مجموعه آقای الکاظمی انجام شد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید بر این مسئله که؛ در ایران هرچه دولت مرکزی عراق قویتر باشد و بتواند مشکلات خود را حل کند از آن استقبال میکند چون نمیخواهد در همسایگیاش کشوری با مشکلات و درگیری وجود داشته باشد و در هر صورت عراق باثبات برای ایران بهتر خواهد بود تا بیثبات به آفتاب یزد گفت:
به نظر میرسد که آمریکاییها برای اینکه مداخلات خود را در عراق ادامه دهند و نفوذ داشته باشند دنبال ناامنی وعدم استقرار یک دولت قوی در داخل عراق هستند
درخواست حشد شعبی عراق برای همکاری با نامزد پست نخست وزیری
رئیس حشد شعبی عراق، نامزد چارچوب هماهنگی شیعیان برای پست نخست وزیری را شخصی شایسته توصیف کرد و از همگان خواست با او همکاری کنند. به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه شفق نیوز، فالح الفیاض، رئیس حشد شعبی عراق در توییتی نوشت: محمد شیاع السودانی، نامزد چارچوب هماهنگی شیعیان عراق برای پست نخست وزیری فردی شایسته است. ما از همگان میخواهیم برای خدمت به شهروندان و بازسازی کشور و اصلاح مسیر با او همکاری کنند. چارچوب هماهنگی شیعیان عراق رسما نامزدی محمد شیاع السودانی برای پست نخست وزیری را اعلام کرد. وی از رهبران حزب الدعوه است و در دولتهای قبلی پستهای وزارتی داشته است. نوری المالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون وی را برای نخست وزیری نامزد کرد.
در این راستا قیس الخزعلی، دبیرکل عصائب اهل الحق عراق گفت: شخصیت نخست وزیر مهم است و محمد شیاع السودانی برای برعهدهگرفتن این پست فرد خوبی است. مهم است که ما توافق کردیم و منتظریم که دیگران نیز توافق کنند. وی گفت: ما این انتخاب را تبریک میگوییم و امیدواریم همگان فرصت بدهند و به دولت آتی برای انجام وظایفش و خدمت به مردم کمک کنند. به ویژه در چنین شرایطی که ملت ما از کمبود خدمات و نبود فرصتهای شغلی رنج میبرند.
ائتلاف «دولت قانون» از گزینه نخست وزیری عراق حمایت کرد
ائتلاف «دولت قانون» عراق از انتخاب «محمد شیاع السودانی» برای پست نخست وزیری عراق از سوی چارچوب هماهنگی شیعیان عراق استقبال و در مقابل یکی از نزدیکان رهبر جریان صدر عراق مخالفت خود را با انتخاب السودانی اعلام کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه خبری روسیا الیوم، ائتلاف دولت قانون عراق با صدور بیانیهای اعلام کرد، اجماع بر سر انتخاب «محمد شیاع السودانی» برای تشکیل دولت نشاندهنده انسجام چارچوب هماهنگی شیعیان و رهبران آن و پایبندی آنها به وعدههایی است که به مردم عراق دادهاند. ائتلاف دولت قانون عراق در بیانیه خود، موفقیتهای رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان در مقابله با چالشهای قبلی و همچنین پافشاری آنها به حمایت و حفاظت از حق بزرگترین گروه اجتماعی را ستود. در بیانیه مذکور آمده است، چارچوب هماهنگی شیعیان موفق شد از مرحله نخست فرایند تشکیل دولت جدید عبور کند و به مردم عراق مژده و اطمینان داد که این جریان مسئولیتپذیر است و با تمامی گروههای سیاسی ملی با روی باز برخورد میکند و تمامی انرژیها و شایستگیها را جمع کرده است. از سوی دیگر، «مصلح محمد العراقی»، نزدیک به مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق در صفحه کاربری خود در فیسبوک، نامزدی چارچوب هماهنگی شیعیان برای نخست وزیری را به سخره گرفت. العراقی تصویری را «تحت عنوان» السودانی «با سایه خود دست میدهد» منتشر کرد که تصویر مردی را نشان میدهد در حال دستدادن
به سایه خود است. چارچوب هماهنگی شیعیان عراق در بیانیهای رسمی «محمد شیاع السودانی» را به عنوان نامزد مورد توافق این جریان برای پست نخست وزیری عراق معرفی کرد. محمد شیاع السودانی، سیاستمدار عراقی است که از سال 2010 تا
اکتبر 2014 در دولت نوری المالکی به عنوان وزیر حقوق بشر مشغول به کار بود. او از سال 2009 تاکنون فرماندار استان میسان به مرکزیت شهر عماره بوده است.
نظر شما