شناسهٔ خبر: 55305325 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

انگیزه ایران برای توافق خیلی کم شده است

ایسنا : امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین‌الملل درباره چشم‌‌‌انداز گفت‌وگوهای هسته‌‌‌ای و سرنوشت برجام گفت: «معتقدم هیچ یک از طرف‌‌‌ها، حاضر به اعلام پایان برجام یا بی‌‌‌نتیجه بودن مذاکرات نیستند؛ چرا که هیچ کس برنامه‌‌‌ای برای بعد از آن ندارد.» ابوالفتح با اشاره به تشدید فشار آمریکا و کشورهای اروپایی برای اتخاذ تصمیم از سوی ایران در بحث برجام توضیح داد: «تصور نمی‌‌‌کنم اتفاق خاصی افتاده باشد؛ طبیعی بود که طی سفر بایدن به منطقه یکی از مسائل مطروحه، بحث برجام باشد. همچنین نشست امنیتی سازمان غیردولتی «اسپن» در آمریکا را داشتیم که اظهارات مقامات آمریکایی و انگلیسی در این نشست را نشانه تغییری در روندی که تاکنون بوده است، نمی‌‌‌دانم.

صاحب‌خبر -

فشارهای حداکثری و تحریم‌های آمریکا سر جای خودش است؛ اینکه تهدید کنند و بگویند اگر ایران تصمیم نگیرد فشارها را بیشتر می‌‌‌کنیم یعنی دیگر چه کار می‌‌‌خواهند کنند؟» وی با بیان اینکه پیش‌بینی من از چند ماه گذشته تا شش ماه آینده این است که هیچ یک از طرف‌‌‌ها مرگ برجام را اعلام نمی‌‌‌کنند، گفت: «حتی اگر مذاکرات احیای برجام به نتیجه‌‌‌ای هم نرسد باز هم کسی حاضر نیست پایان برجام را اعلام کند چرا که مرگ برجام یعنی باید پلن «B»داشته باشند و معتقدم هیچ یک از طرف‌‌‌ها این برنامه را ندارند. پس برای اینکه به مرحله بن‌‌‌بست نرسند کج دار و مریز طی می‌کنند.» این کارشناس مسائل آمریکا اظهار کرد: «آمریکا و کشورهای اروپایی از اواخر ۲۰۲۱ می‌‌‌گفتند زمان در حال اتمام است اما این رویه دیگر برداشته شده است. معتقدم مذاکرات ادامه‌دار خواهد بود چون فاصله مطالبات ایران و آمریکا زیاد است و انگیزه ایران هم برای توافق خیلی کم شده است. اگر ایران بتواند نفتش را بفروشد و روسیه کمک کند، دلیلی ندارد ایران خودش را در استیصال قرار دهد. از سویی در آمریکا هم دنبال توافق نیستند و دموکرات و جمهوری‌خواه می‌‌‌گویند توافق نکنید. جمهوری‌خواهان گفته‌‌‌اند روزی که وارد کاخ سفید شوند همه چیز را برمی‌‌‌گردانند که اگر بازگشتی به برجام انجام شود حتما آن را دوباره بر هم می‌‌‌زنند. از سویی دموکرات‌‌‌ها هم چندان دولت بایدن را به سمت اجرای برجام سوق نمی‌‌‌دهند. به طور کلی در آمریکا هم دنبال توافق نیستند، اما کسی هم نمی‌‌‌گوید توافق ‌‌‌نکنیم.»ابوالفتح درباره تلاش آمریکا برای مقصر نشان دادن ایران و انحراف افکار عمومی درباره عامل ایجاد شرایط فعلی نیز گفت: «آمریکا چهار سال است که می‌‌‌خواهد ایران را مقصر معرفی کند. این در حالی است که جامعه جهانی ۲۰۱۴ با الان خیلی فرق کرده است؛ همکاری روسیه و آمریکا در سال ۲۰۱۴ زیاد بود. ایران به هر دلیلی نمی‌توانست روسیه و چین را قانع کند تا با او همراه شوند اما الان که دیگر مسکو و واشنگتن شاخ به شاخ هم هستند، روسیه کنار ایران است.»

وی در نهایت تاکید کرد: «اگر می‌توانستند مساله را با اسنپ بک و بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل‌‌‌ حل می‌کردند اما آنها می‌‌‌دانند بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل در شرایطی که تحریم‌های آمریکا بزرگ‌تر و جدی‌‌‌تر از آنهاست، بی‌‌‌فایده است.»

نظر شما